Se vehiculează tot mai mult această tendință, decor industrial, dar multă lume nu înțelege exact elementele care definesc acest curent. De asemenea, modul în care te decizi să prezinți celor din jur sau să te înconjori cu preferințele tale spune mult despre propria ta persoană. Eu, personal, aș alege acest stil pentru sanctuarul proriu și inviolabil unde să am parte de liniște, acea liniște pe care o consider esențială ca să poți dezlănțui gândurile și să devii creativ.
Dacă ești un fan al formației KISS ai de ales să pui un poster cu ei în cameră, să porți un tricou cu însemnele formației sau să te pictezi pe față ca și solistul. E doar alegerea ta, iar modul în care adopți și manifești o afinitate sau o preferință se arată cam tot în aceeași manieră.
Un decor industrial cu note de rustic/vintage este caracterizat prin elemente generale ca și :
- elemente de fier forjar cu funcție decorativă sau minim funcțională.
- fier, piele, lemn – elementele definitorii, în orice combinație ce e prea putin elaborată ca finisaj.
- organe sau componente de mașini unelte, vechi, pe post de susținere sau decor a unor elemente funcționale din amenajarea interioară pe care o creezi.
- cărămidă aparentă, plină, vizibil îmbinată cu mortar cu tentă albă, pentru a duce cu gândul spre acele timpuri.
- pardoseli metalice sau betonate, sclivisite grosier. Și pereți sau tavane, dar este puțin prea greu de asortat totul apoi.
- elemente de scări, baluștri, stâlpi interiori din lemn sau fier.
- blaturi de lemn masiv, finisat dur, cu defecte vizibile.
- tapițerii de piele, în culori terne, cel mai adesea culori închise, pământii.
- elemente de iluminat fără abajur, cu structuri metalice de regulă, cu foarte puțin lemn, și cu cablurile la vedere
- sunt foarte apreciate elementele decorative din roți dințate, pinioane, elemente datând de pe vremea când un singur motor cu aburi angrena prin curele mai multe subansamble cu funcțiuni diferite.
- decorațiuni ca și înscrisurile cu cretă, sticle și ceasuri model vechi.
- genul vintage ar trebui doar să completeze în puncte de detaliu finisaje ce ar putea dauna aspectului general. Vopseaua în ulei pe lemn e un exemplu.
Poți expune ostentativ, sau poți conferi unei amenajări interioare o tentă doar. Ca și parfumul, poate să se simtă pe rază de un metru sau de după colțul clădirii, e chestie de reprezentare personală. Eu aș puncta doar ideea de rustic industrial printr-un blat de lemn masiv foarte dur finisat, cu nodurile și crăpăturile evidențiate, dar cu o planeitate perfectă sub un lac mat. Apoi discret, elemente de fier, finisate cu vopsea neagră, mată, pe suprafețe rugoase, să arate ca și ceva vechi și recondiționat. Un decor industrial trebuie să evoce doar parfumul unei epoci, nu să transpună o hală industrială în dormitorul tău.
În rest trebuie totuși să ții la o notă mai sobră, să nu pui carpete roz-bonbon sau draperii portocalii, să amenajezi totul în concordanță cu tonul general. Alegerea uneui asfel de stil spune mult despre personalitatea ocupantului și cu siguranță că doar persoanele cu o prezență distinsă, în general tăcute, în sensul ”scump la vorbă”, cu anumite pretenții și bagaj de cunoștințe, fie generale, fie particulare pe un domeniu în care excelează – de regulă tehnic – oameni cu valori ce merg mai mult spre tradiționalism, ei bine, acest gen de semeni de-ai noștri, aleg ca temă pentru ambientul lor stilul rustic industrial.
Mai jos găsiți câteva imagini, cu aranjamente pe care le apreciez și care corespund propriei mele viziuni de rustic industrial cu gust.
1 comentariu Adaugă comentariu
Imi plac foarte mult ideile. Si pozele sunt foarte frumoase.