Fatada exterioara din lemn – placare tip board siding

fatada exterioara din lemn fatada exterioara din lemn

Ma straduiesc de ceva vreme să adun laolaltă informatii despre placarea pentru fatada exterioara de tip board siding. Mulți veși considera că este un stil american și că e neobișnuit la noi, mai ales in zona Maramureșului, însă pentru mine este rezultatul final al unei decizii greu de luat. Imaginea de mai jos, cea din stanga, care reproduce un garaj din stejar în stil englezesc, este cea care s-a dovedit hotarâtoare și pe care am adoptat-o împreuna cu Adriana ca model pentru casuta noastră de la livadă.

Inspirația noastră a rămas o muză, rezultatul final diferă față de original. Acoperișul este mult mai înalt, cu pantă mare, am pus draniță, nu ardezie cum au englezii, formele s-au mai alungit, s-au înălțat, deși alura generală este încă acolo. Utilitatea este de magazie, partea de garaj va găzdui tractorașul Pasquali 995 pe care-l deținem si multitudinea de scule pentru gradinarit, iar camera de alături va servi la refugiu pe timp de ploaie sau in perioadele reci de primăvară/toamnă.

Fatada exterioara este cochilia, învelișul exterior al cabanuței, care are rol de protectie față de intemperii, însă nu face parte din izolația termică. Sub board siding, adică scândurile acelea orizontale, prinse încălecat una peste cealaltă, va exista un spațiu de aer, pentru ventilare, apoi folie de difuzie, vata minerala de 10 cm si apoi folie bariera de vapori. Încă nu am decis cu se vor placa pereții interiori, oscilam între lambriu și rigips. Am comis deja o greseala pentru că nu am aplicat folia de difuzie pentru protecția vatei minerale sub învelitoarea de draniță. Vom remedia acest aspect însa ne va consuma timp si efort mai mult decât dacă o montam normal.

Dacă vă preocupa idei despre o casă pasivă va trebui să citiți și – Casa pasiva – 5 principii de bază

După multe articole citite online, mai ales în spațiu de limba engleza, am decis ca finisajul va fi Shou Sugi Ban – adică tehnica de ardere a suprafetei scândurii de rasinoase, așa cum cel mai bine o prezintă John Neeman.

Filmulețul time lapse în care John Neeman construiește casa în care locuiește cu familia, pe lângă caracterul comercial, prezentat foarte disimulat, este unul dintre cele mai bune pe care le-am vazut vreodată și stă la baza multor idei pe care le-am adoptat. Sigur că raportul de dimensiuni și tehnici este mult mai scăzut în cazul căbănuței de la livadă, însă modul în care realizează izolarea pentru fatada exterioara este foarte natural și eficient. De regulă se folosește poziționarea verticala la Board Siding, însă noi suntem de părere că va fi mai frumos pentru noi varianta cu scandurile amplasate orizontal.

Setul de imagini de mai jos mi l-am salvat ca sursă de inspirație.

Urmeaza să ma apuc de fatada exterioara cat de curand, acum sunt in faza de adunare a sculelor si materialelor necesare.

Voi fotografia procesul si urmeaza sa public experienta practică pe măsură ce va avansa constructia. Dacă printre voi sunt oameni care au făcut asta m-ar bucura experienta voastră și sfaturile rezlutate din practica.

Primul care mi-a trimis ceva referitor la asta este Bogdan și cred că mai bine voi reproduce textul emailului lui, împreuna cu imaginile într-un articol separat, tocmai pentru că are parte de o apreciere reală din partea mea. Simt că este dintre acei oameni dez-regimentați din acest sistem, un om care poate face pasul lateral față de valul ce pare să ducă toată societatea într-o direcție incontrolabilă, cu sisteme de valori efemere. Astfel de oameni sunt cei care pentru mine reprezintă speranța de schimbare a mentalității colective.

Până acum am scris despre casuta mea doar partea care descrie ușile de hambar și sistemul constructiv ce ne place – Usa de hambar pentru cabana – idei de execuție

Spor la treaba, oriunde ați meșteri !

fatada exterioara din lemn
21 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Pentru partea de pod, a unei case de zidarie si care are pe una din laturi (calcan), am folosit la placarea structurii de rezistenta din lemn, scanduri de stejar, metoda: rustic vee, prezentate de dvs.Pentru protectia acesteia la intemperii am folosit o solutie care este destinata protectiei betonul la contactul cu apa si gheata si care dupa 10 ani s-a degradat si ar trebui refacuta!
    In alta ordine de idei, v-a felicit pentru arhitectura si imbinarile frumos realizate la ,,casuta” dvs.V-a doresc spor la lucru in continuare si s-a auzim numai de bine!

    • #2 Comentariu nou

      Multumesc, ne straduim, vara asta avem in plan sa fim tamplari de ocazie. Pana aici au lucrat mesteri din Maramuresul Istoric, prieteni si apropiati

  2. #3 Comentariu nou

    Conteaza foarte mult spatiul care ramane intre scanduri (latunoaie in cazul meu) si izolatia casei. Nu stiu cum sa va va trimit poze cu casa. Am terminat~o acum trei ani si sunt foarte multumit de izolatie. Am construit~o pe structura de lemn cu pereti ext din lut cu paie ,placati cu latunoaie de pin.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.