L-am surprins pe Adi Hădean azi într-un clip publicat recent folosind un feliator din lemn pentru trufe. Cred că de fapt el m-a surprins cu acest material video și am realizat că eleganța, indiferent de modul unde se manifestă stă în lucrurile mici, de detaliu, care fac diferența între un profan și un connoisseur . E de la noi, din Baia Mare și afirmă că ”Când ești de unde-s eu, o masa horror ți se potrivește ca usturoiul în tocănița de urechi” Intrigant, a trebuit să văd. Poate juca rolul Zânului la BT. Și dansează …
Update 2021: Clipul original cu Adi Hadean folosind un feliator din lemn pentru trufe s-a pierdut in negura Facebookului.
Dețin un feliator achiziționat dintr-un târg de vechituri din Danemarca, pe care n-am putut să mi-l refuz. Cel care mi l-a vândut mi-a menționat încântat numele producătorului, asigurându-mă că este o mândrie să folosești așa ceva. Cred că e ceva Nike sau Mercedes ori Hermes în lumea feliatoarelor.
Astfel de obiecte nu sunt deloc din gama electrocasnicelor cu care suntem obișnuiți, adică n-au nimic electric, nici plastic. Un feliator din lemn comun este cel folosit pentru varză, pe partea germană a online-ului veți găsi nenumărate forme – le spune – Holz Krauthobel. Italienii sunt dedicați construirii celui mai frumos feliator din lemn pentru brânză sau trufe, folosind de regulă lemn de măslin. Fiecare nație a acestei Europe care ține la mândria națională a îmbogățit prezentarea produselor tradiționale care-i reprezintă, cu ceva aparte, mai deosebit … Noi? … pe când?
Diverși artizani sau firme mici cu tradiție construiesc sub forma proprie câte un feliator din lemn pentru aproape orice e bun de mâncat – pâine, salam, măsline, usturoi, pizza … La noi n-am văzut, încă nu ne-am rafinat atât de mult încât să ne accesorizăm ca nație cu finețuri pentru de-ale gurii. Poate că e de bonton și pare rustic să mesteci cu făcălețul făcut dintr-o tijă din lemn cu cuie în mămăligă, dar aș prefera forme mai prelucrate.
Cu ocazia asta, de a găsi imagini cu produse ce reprezintă o formă de feliator din lemn am aflat și eu despre biltong. Carne de vită uscată și condimentată, provenită din zona Africii, care trebuie feliată subțire cu o unealtă aparte, altfel îți rupi dinții în ea. Se recomandă ca fiind o delicatesă, recomandată să înlocuiască chipsurile, bună și pentru copii și pentru cei mari. Chiar Emagul vinde astfel de produse, vidate și-s parcă mai puțin entuziasmat dacă am aflat că e ceva de volum imens, industrializat, ieftin. Aș prefera specialitățile originale.

Feliator pentru Biltong
Pentru brânzeturi, se construiesc tipuri diverse de feliator din lemn, cu fir metalic, parcă-i coarda de chitara, dar am văzut și variante pe placă de marmură. Pâinea se poate felia cu genul de ghilotină pe care o dețin eu ( fără să o folosesc efectiv). M-a surprins, eu i-aș fi atribuit destinații mai brute, de forță, având în vedere lama și robustețea.
Diverse forme pentru feliator din lemn
Pe de altă parte cred că ar fi interesant de abordat această idee a unui feliator din lemn ca produs de artizanat, la care fiecare își poate aduce contribuția și care poate semnifica nota aparte din gama produselor din lemn fabricate la noi, de un mic atelier de tâmplărie. Le văd foarte bine ca produse de oferit, Give Away -uri cu sigla companiei. Toată lumea e disperată să imagineze ceva cu adevărat interesant, vine perioada sărbătorilor și-n companiile ce se respectă departamentul de achiziții deja a primit de la șeful însărcinare să găsească conținutul ideal al coșului de Crăciun pentru 2018.
Pentru cunoscători – Viata e mai buna la cabana – nu e sofism, ci dulcea realitate și Aranjamente de masa in stil natural, poate chiar rustic
Rafinamentul în bucătărie este azi un atribut de lux, antidotul fast food-urilor, timp efectiv de răsfăț, alături de prieteni care apreciază arta culinară, mai mult decât ghiftuiala.

platou de servire fabricat de Atelierul Strasnic
Voi aveți un feliator din lemn? Pentru orice …
Citește și – Obiecte de unică folosință din plastic, interzise în UE din 2021