Sper că am tradus acceptabil ” La Ferme du Peuplier ” în Ferma de la Plopi. Franceza nu e punctul meu forte, aici mă bazez pe Adriana că se descurcă, eu doar fac uz de resursele de imagini puse la dispoziție de Adi Cramăr, pe pagina Qual Construction Bois.
Articolul de față s-a scris de la sine. pentru că eu n-am nici o contribuție la partea de creație, sunt doar un editor de text ce pune în pagină fapte reale.
Pe de o parte avem o fermă autentică – Ferma de la Plopi și afirm asta după experiența discuției cu un specialist în soluri care ne-a oferit serviciul de analiză de sol pentru plantația de coacăzi. Atunci am auzit o afirmație care departajează clar țăranii de fermieri. Fermierii sunt țărani educați, care se instruiesc, care ascultă și rumegă cu propria experiență toate informațiile disponibile.
Cred că denumirea de țărani ar trebui folosită pentru desemnarea acelor cultivatori de terenuri sau crescători de animale care refuză cunoștințele. Problema e veche, nu degeaba Spiru Haret a vrut să înființeze școlile profesionale, mai ales cele cu profil agricol. Și acum 100 de ani se făcea agricultură prea mult după ureche.
La Ferma de la Plopi localizată în Sud-Estul Bruxelles-ului se face agricultură BIO, mi-au consumat 40 de minute pe nesimțite, ca să vizualizez imaginile și filmele lor, de pe pagina de Facebook. Dacă n-ai înclinație spre asta nu te atinge, însă pentru mine a fost ca un block buster. Realizez cât de în urmă suntem, cât este deja inventat și cât de mult am putea avansa aplicând rețete publice, deloc ascunse. Ici și colo există ferme similare, dar suntem departe de o generalizare. Nu-i locul să-i laud, am lăsat link-uri spre paginile lor și cine e interesat se poate delecta.
De cealaltă parte este Qual Construction Bois, constructor de case pe structură din lemn. Despre Qual am mai scris, despre Adi Cramăr știți deja, majoritatea celor care citiți aici.
Proiectul la care lucrează acum, pentru Ferma de la Plopi mai sus amintită, este o casă pe structură din lemn, în stilul Qual, caracteristic. Spațiul central al casei se sprijină pe doi arbori, un stejar și un frasin, cu tot cu segmente de crengi, în forma autentică naturală. Va fi o casă eficientă energetic, bine izolată. Lemnul din structură este local, de esență Douglas. Urmăresc avansarea construcției cu mare interes, echipa zâmbește în imagini și am convingerea că parcursul ce se va încheia în martie ne va prezenta o construcție deosebită.
Sper și îmi doresc să deschid orizonturile înțelegerii asupra acestui domeniu, să acceptăm că există și alte forme decât cubul, că lemnul și structurile din lemn sunt materialele cele mai prietenoase cu mediul, că zidurile unei case nu trebuie neapărat să fie buncăre de beton. Rezistența structurii nu poate sta doar în zidărie, iar izolarea și tendința spre casa pasivă trebuie să fie dezideratul construcțiilor viitoare. Ați citit despre nZEB? La o discuție recentă cu arhitecți și structuriști am auzit remarca:
Dacă vata minerală ar putea fi structură portantă, ce vis ar fi pentru constructori …
În condiții idealizate, fără punți termice și fără goluri de ferestre sau uși în pereți ar ajunge o izolație de 40 de cm de paie sau 20 de cm de vata minerală sau 5 cm de aerogel pentru standardul de casă pasivă. Nu se poate, desigur, însă ce mult contează atenția la detalii de execuție, pentru a ne apropia cât mai mult de acei 15 kWh/mp/an.
Cred că e o reală plăcere să lucrezi pentru Ferma de la Plopi , la ce bunătăți cultivă acolo s-ar putea să devină toți vegani.
1 comentariu Adaugă comentariu
Buna ziua!
In ultimii ani de zile, indiferent de zona si amplasarea geografica, multi tineri interesati de constructia sau de amenajarea unui spatiu de locuit, au decis sa aleaga solutia constructie pe lemn, multi dintre acestia chiar cu amenajari complete la interior bazate pe lambriu de lemn si accesorii rustice tot din lemn. Lemnul atrage si ofera caldura. Cred ca si dumneavoastra ca, din nefericire pentru noi, suntem mult in urma nu doar in ceea ce priveste agricultura, situatia relatata de dumneavoastra este valabila si daca ne gandim la serele de flori de la noi din tara. Comparativ cu ce este in afara, avem mult de invatat dar si de aplicat. O primavara frumoasa!