Am auzit doar povești despre Festivalul sculptorilor cu drujba desfășurat anul trecul la Pensiunea Cerna din Vaideeni, jud Valcea de la prietenul meu sculptor, din Bârsana, Maramures. Am crezut că este un demers singular, însă anul acesta se anunță Festivalul sculptorilor cu drujba – ediția a II-a, în aceeași locație. Printre participanți este și Gabi Rizea, meșter dar mai ales organizator, despre care a publicat toată presa cum s-a transformat din inginer silvic, în sculptor cu drujba. Aprecierea grozavă se datorează operelor pe care a reușit să le facă în ultimii 4 ani.
Lista sculptorilor este alcătuită din 10 oameni, din Ardeal, Muntenia și Moldova, dar cred că sunt mulți care încă n-au prins de veste. Ca urmare, cu preluare de pe pagina de Facebook a Festivalului Sculptorilor cu Drujba va redau punctele importante ale evenimentului ce se desfășura peste 2 saptămâni între 17-24 iunie 2018
”
Tema festivalului pentru acest an: Crearea unui loc de joaca din lemn sculptat in curtea pensiunii Cerna
Locul de joaca va fi unul alcatuit din elemente structurale sculptate in busteni avand ca tematica personaje din basme si povesti romanesti. Urmarim sa transmitem intr-un mod inedit copiilor nostri dragostea pentru valorile nationale prin prisma personajelor de poveste ale poporului roman. Anul acesta festivalul este unul de echipa pentru ca fiecare lucrare individuala este interconectata cu celelalte atat prin tema cat si fizic vorbind, intr-un ansamblu functional ce va cuprinde leagane, platforme, tobogane, balansoare.
Programul de la Festivalul sculptorilor cu drujba 2018:
– duminica, 17 iunie, va avea loc deschiderea festivalului, la ora 12:00 pm, care va incepe cu imnul national, imnul carverilor, prezentarea programului, a participantilor, a sponsorilor si colaboratorilor si invitati speciali. Vom avea muzica, vom dansa, vom degusta produsele din zona, vom face cunostinta cu cei prezenti si vom lua pranzul la masa organizata 100 % traditional, asa cum se obisnuieste la Pensiunea Cerna.
– luni, 18 iunie, pana sambata, 23 iunie, in fiecare zi, intre orele 8:00 – 18:00, se va sculpta sub privirile publicului , in perimetre delimitate, vizitatorii putand sa asiste la crearea unor sculpturi inedite atat prin aspect cat si prin modalitatea de realizare a acestora: busteni sculptati cu drujba.
– duminica, 24 iunie, ora 12:00 va avea loc festivitatea de inchidere a festivalului in cadrul careia se vor premia participantii si se va inaugura locul de joaca al pensiunii.
Sculptorii care participa:
1. Gabi Rizea – Dolj
2. Mihai Iasinovschi – Caras Severin
3. George Bostanica – Vrancea
4. Vasile Koter – Satu Mare
5. Ioan Ungur – Mures
6. Viorel Radacina – Brasov
7. Ionut Hodor – Maramures
8. Gabriel Patrasc – Ilfov
9. Gabriel Cernat – Prahova
10. Adrian Voican – Valcea
Ideea organizării în România a Festivalului Sculptorilor cu Drujba apartine sculptorului Gabriel Rizea si domnului Adrian Mircea Bondoc, un împătimit și un îndrăgostit de sculptură cu drujba si fondatorul Pensiunii Cerna. Pe toata perioada festivalului, Pensiunea Cerna va deveni un loc al traditiei, artei si mestesugurilor romanesti si prin organizarea expozitiilor cu produse, mancare si bauturi traditionale si , in special, prin organizarea de ateliere de olarit, tesut, dansuri, pentru copii.
In cadrul acestor ateliere, copiii vor putea sa experimenteze mestesugul olaritului, tesutului, pictatului pe ceramica si vor invata sa danseze alaturi de formatiile de dansuri populare. Vizitatorii vor putea gusta si cumpara mancarurile si bauturile din zona, inclusiv sucurile naturale delicioase, servite copiilor, toate preparate in mod natural de catre producatorii din zona. Intr-o zona superba de munte, neatinsa inca de progres, in cadrul Pensiunii Cerna, va invitam la Festivalul Sculptorilor cu Drujba cu zile pline de arta si seri luminate de foc de tabără și de multă voie bună.
Locatie rutiera: Pensiunea Cerna se afla in satul Cerna, comuna Vaideeni , judetul Valcea, avand in apropiere localitatile Polovragi din judetul Gorj si Horezu din judetul Valcea. Distante fata de cateva orase : Craiova – 130 km, Tg Jiu – 60 km , Ramnicu Valvea – 65 km, Sibiu – 162 km (pe valea Oltului) , Bucuresti – 240 km.
”
Am remarcat o schimbare de imagine foarte mare a acestui curent, după ce am văzut prezența unora dintre ei la show-ul ”Românii au talent”, după alcătuirea Echipei nationale de carving a Romaniei și mai ales după recentul eveniment Story Wood Cut din Craiova. Personajele fantastice din povești atrag atenția publicului și mai ales a copiilor, ceea ce face ca părinții să fie cel puțin dublu mai atenți la munca acestor meșteri.
Am remarcat îmbunătățiri fantastice de design, realizarea unor detalii foarte reușite și diminuarea aspectului de kitch în favoarea realismului. Unele sculpturi, de anul trecut, pictate în culori stridente și cu aspect deloc artistic mi s-au părut neintegrate în peisajul reușitelor meșterilor titrați, care surprind prin delicatețea formei scoase din lanțul drujbei. Ca dovada, va invit să apreciați bestia realizata de Gabi Rizea, pentru copii, anul acesta.
Maramureșeanul meu, Ionut Hodor, este cel care anul trecut a făcut poarta maramureseană și leagănul de la Pensiunea Cerna, în 7 zile. De-ar fi undeva galerie pentru meșteri, m-aș vedea seful galeriei pentru Ionut.
Si oltenii-l apreciază, este un om cu suflet mare și mâini de aur. În imaginea de mai jos, unde e îmbrăcat în port maramureșean, alături de soție, stă alături de promotorul acestui eveniment – Festivalul sculptorilor cu drujba – Mircea Bondoc, proprietarul Pensiunii Cerna.
Ionut Hodor, meșterind anul trecut la editia I – Festivalul sculptorilor cu drujba
Imagini de la Festivalul sculptorilor cu drujba 2017
Cu drag, de dragul lemnului.
P:S: oare pe când la noi – Concursuri de taiat busteni – TimberSports?
Update – Locul de joacă în aer liber de la Pensiunea Cerna – Vaideeni.