Finisaje naturale cu ceara sau ulei vs lacuri

finisaje naturale

Finisaje naturale înseamnă utilizarea unor produse de acoperire a lemnului cu substanțe ce există sau apar în natură, fără procesarea/denaturarea sursei.

Este o tendință tot mai des întâlnită de a alege pentru casă tot ceea ce este natural, bio sau presupus non-nociv. Ceara sau ulei sunt cele mai cunoscute și preferate finisaje naturale pentru lemn care se încadrează în acest segment, dar mi-aș dori ca cei ce le preferă să o facă în cunoștință de cauză.

finisaje naturale

Din punct de vedere a rezistenței și aici mă refer la protecția lemnului în timp, ambele sunt slab performante la posibile deteriorări ulterioare ale lemnului. Dacă ne referim la obiecte de mobilier, cum sunt mesele, scaunele sau corpurile de mobila – dulapuri, paturi, noptiere, servante sau biblioteci – atunci ceara sau uleiul nu asigură lemnului protecția scontată la utilizare și contact direct zilnic. Am enumerat piesele de mobilier în ordinea descrescătoare a intensității folosirii lor. O masă din lemn masiv va suporta zilnic contactul cu vesela, paharele sau mainile noastre. Scaunul urmeaza la rând ca folosire și atingere zilnică, iar mai apoi corpurile de mobilier. Pentru ca lemnul masiv sa dureze și să ajungă poate să fie folosit generații la rând e nevoie ca umezeala și diferența de căldură să îl afecteze cât mai puțin.

Update 2019 – Protecție pentru lemn cu săpun – finisaj natural

Finisaje naturale – Ceara

Se poate găsi sub diferite forme de agregare – lichid, pasta sau batoane solide. Poate avea mai multe culori pe care le transferă suprafeței de lemn, în schimb problema principală este că molecular, ceara nu penetrează lemnul în fibră ci mai degrabă este un strat de suprafață. Indiferent de soliditatea materiei aplicate, ceara va fi întotdeauna mai moale ca strat final decât cel mai comun lac. Ca proveniență, ceara poate proveni din mai multe surse, minerale, vegetale sau animale. Dacă credeți cumva că cerurile din comerț sunt bazate doar pe ceara de albine vă înșelați, exista lumânări produse din ceară de palmier care sunt net superioare ca rezistență celei preluate din stupi.

Pentru ca ceara nu trece prin fibra lemnului ci se formează ca un strat superficial, va proteja lemnul de oxidare, iar rezultatul aplicării unui strat de ceară incolor va fi că lemnul va prezenta aceeași culoare și suprafață ca și atunci când a fost proaspăt rindeluit. În mod uzual, ceara va conține solvenți, indiferent dacă este sub formă solidă sau lichidă. Aceștia se vor evapora după aplicare ceea ce duce la un proces de maturare a stratului de ceară. Solvenții permit aplicarea și întinderea stratului de ceară cu mai multă ușurință. Ceara face parte din tipurile de finisaje naturale cel mai des utilizate pentru ramele de tablouri sau oblinzi din lemn și astfel păstrează vizibilă și nealterată fibra.

Protecția UV, adică includerea oxidului de titan în aceste finisaje naturale, permite aplicarea lor și la exterior, fără pierderea culorii în timp. Fără această protecție lemnul va deveni gri – cenușiu, ceea ce nu este neapărat inestetic. Nordicii consideră această nuanță ca fiind cea firească, naturală.

stiati ca?Doar dacă veți recurge la utilizarea unor ceruri provenite de la sursă, cum ar fi de la un apicultor veți lucra doar cu ceară pură, altfel, tot ceea ce este disponibil în comerț va conține aditivi într-o măsură mai mare sau mai mică.

Teoretic, toate cerurile se dizolvă în solvenți minerali, deci dacă intenționați pe viitor să curățați stratul de ceară aplicat pe lemn, e bine de știut.

finisaje naturale

În ceea ce privește interacțiunea cu apa, ceara protejează destul de bine suprafețele pe care este aplicată, iar această proprietate o face să fie preferată pentru finisajul meselor. Inconvenientul major este dat de faptul că suprafața are rezistență mecanică scăzută și de aceea aspectul suprafeței de lemn tratată cu ceară trebuie reîmprospătat des. Aplicare se poate face folosind un material care se îmbibă bine cu ceară, cum sunt bureții cu strat abraziv, iar finisajul dacă se face după ce stratul s-a uscat se face folosind o cârpă de bumbac moale. Cu cât frecați mai bine, cu atât mai strălucitor va deveni.

Finisaj natural – Ulei

În primul rând uleiurile ca gamă se împart în 3 mari categorii:

  1. uleiuri sicative – adică care după uscare formează o peliculă pe materialul pe care sunt aplicate. Uleiul de in sicativat este cel mai cunoscut pentru aplicațiile pe lemn. Întărirea peliculei de ulei va avea loc înainte de un termen de 24 de ore. Uleiul de tung este un alt reprezentatnt care devine tot mai cunoscut și la noi, deși în alte zone ale globului este cel mai folosit. Uleiul de tung este și apreciat pentru finisajele pe lemn cu destinație alimentară, fiind folosit pentru tacâmuri și boluri de lemn utilizate în bucătărie.
  2. uleiuri semi-sicative – adică termenul de întărire va fi mai mare de 24 de ore și pelicula formată va fi cu o rezistență mecanică mult scăzută față de cele sicative.
  3. uleiuri ne-sicative – sunt acea categorie care nu formează nici un film sau peliculă în timp, deci nu urmează un proces de uscare. Aceste uleiuri sunt cele alimentare de regulă, provenite din presarea semințelor de plante. Din nuci, de orice fel, se obține ulei cu tentă sicativă, depinde de planta de la care se recoltează. Uleiurile din această categorie sunt considerate ca fiind tratament pentru lemn și nu sunt finisaje, pentru că penetrează fibra lemnului, ”îmbibându-l”. Suprafețele tratate cu acest tip de ulei vor rămâne umede un timp nedefinit, iar frecarea cu apă le va spăla într-un final, așa că tratamentul tocătoarelor de lemn cu ulei de măsline nu va fi permanet, trebuind reîmprospătat.

Moleculele de ulei, indiferent din care categorie de mai sus fac parte, sunt mai mici decât cele de celuloză din fibra lemnului și la aplicare pătrund în fibră, fiind absorbite în masa lemnoasă pe care se aplică. De regulă, aplicarea de uleiuri aduce ca beneficiu major tratarea lemnului împotriva mucegăirii, a atacului insectelor și se consideră ca fiind o soluție de prelungire a duratei de utilizare a lemnului. Cu toții știm traversele de cale ferată care miros de la o poștă ” a gară” și care au o durată de utilizare de ordinul decadelor de ani.

finisaje naturale

Aplicarea uleiurilor pe lemn produce schimbarea culorii și a percepției suprafeței, aducând lemnului o tentă translucidă. De regulă și uleiurile aflate în comerț sunt diluate cu diferiți solvenți care ușurează aplicarea, dar reduc semnificativ cantitatea de ulei pe care lemnul o absoarbe. Mă refer la materia solidă, care rămâne după evaporarea solventului.

De aceea, regula de aplicare a uleiurilor este că se aplică abundent, se așteaptă în jur de 15 min, se aplică din nou pe toată suprafața și mai ales în zonele unde fibra a tras vizibil pelicula de ulei, apoi după alte 15 minute se șterge excesul. Cu condiția unei răbdări tenace, aplicarea de ulei în straturi zilnice consecutive, cu șlefuirea fiecarui strat uscat vă duce la obținerea unei suprafețe foarte bine protejate, cu un film superficial lucios, dacă uleiul utilizat este sicativat.

stiati ca?

Am primit mai multe apeluri despre sursele de ulei de tung, în schimb am constat că este tot mai greu de găsit pe piața românească. Am achiziționat personal de la firma Stera Chemicals anul trecut ulei de tung la 1 kg, dar au scos din oferta lor acest produs. Apreciez daca cineva poate oferi informații unde se găsește la noi de cumpărat.

Industrial, aceste tipuri de finisaje naturale nu sunt folosite pentru că rezistența mecanică la zgarieturi sau deteriorări ale stratului de suprafață este scăzută, iar consumatorii nu apreciază o suprafață care trebuie recondiționată des. Lacurile poliuretanice sunt cele mai durabile, cele nitro par a fi folosite tot mai rar, iar cele pe bază de apă câștigă teren în opțiunile recent exprimate. Lacurile au o durabilitate net superioară, se găsesc într-o varietate de calități care este direct reflectată de preșul lor și pot avea diferite grade de luciu. Cele mate sunt cu luciu cuprins între 5-25 %, iar cele lucioase au o pondere de 80-90%. Englezii denumesc lacurile cu aspect de sticlă glossy, dar am remarcat că nu prea se mai caută astfel de soluții decât dacă un designer recunoscut spune că pentru el, aceasta este singura opțiune valabilă.

Recomandarea noastră – Folosiți finisaje naturale de acest gen pe obiecte cu predispoziție la atingere scăzută, cum ar fi biblioteci, cutii de bijuterii, obiecte decorative, rame de tablouri, dar nu aplicați sau cereți producătorului acest gen de finisaje pentru piese de mobilier furniruite sau din lemn masiv cu utilizare intensă, cum ar fi mese, scaune sau corpuri de dormitor.

Pentru mobila din lemn masiv vă recomand să accesați catalogul online Mobel Amadeus, produse fabricate de noi, în Maramureș și Satu Mare.

finisaje naturale
2 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Da ,se vede treaba ca exista si pe la noi oameni carora le place si iubesc arta mestesugului in lemn si pentru asta va felicit .Ma bucur enorm ca am dat de voi,eu sunt la inceput si aflu lucruri noi ,mai ales ca sunt spuse cu dibacie . Va multumesc si eu la randu- mi !!!!!

  2. #2 Comentariu nou

    DE VREO 30 DE ANI, LEMNUL ESTE MAREA MEA DRAGOSTE. CEARA DE ALBINE CURATA, AM FOLOSIT-O PENTRU ANUMITE LUCRARI. APLICAREA SA A DAT LEMNULUI O REZISTENTA BUNA LA UMEZEALA, DAR SI LA POSIBILE ATACURI ALE CRIILOR. CEARA DE ALBINE AM DIZOLVAT-O CU TEREBENTINA NATURALA, IN DIFERITE PROPORTII, IN FUNCTIE DE CAT DE PROFUND A FOST NEVOIE SA PATRUNDA IN LEMN. CAND N-AM AVUT, ORI N-AM GASIT, AM FOLOSIT TEREBENTINA DE SINTEZA. ASPECTUL LEMNULUI, DUPA CE S-A USCAT BINE CEARA, SI L-AM LUSTRUIT „PANA MIROASE A USTUROI!”, ESTE UNUL SEMILUCIOS, SATINAT. DACA AM DORIT CA LEMNUL SA FIE PROTEJAT PENTRU FOARTE MULTI ANI CONTRA CARIILOR, ATUNCI L-AM TRATAT IN PREALABIL CU BORAX DIZOLVAT IN APA CLOCOTITA PANA LA SATURATIE. LASATA SOLUTIA SA SE RACEASCA, IN ANUMITE CAZURI I-AM ADAUGAT SI O CANTITATE MICA DE CAMFOR DIZOLVAT IN CONCENTRATIE MARE, IN SPIRT MEDICINAL. SOLUTIA SE APLICA PESTE LEMN CU PENSULA. IN CAZUL IN CARE DE DORESTE REZISTENTA LA CARII PRET DE MULTE DECENII, SE POATE TRATA LEMNUL BRUT PRIN BAIE IN IMERSIE, DUPA CARE SE USUCA NATURAL SI APOI SE PPOATE PUNE IN OPERA.

  3. #3 Comentariu nou

    Am gasit si cumparat ulei de tung
    de pe mustash.ro si pe finetools.ro

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.