Când am scris prima dată despre acest foc suedez nu am crezut că mă voi întâlni la un magazin de colț de stradă cu soluția reală, practică, pusă la dispoziția oricărui doritor de prăjeală sau fierbere la aer liber. Se pare că m-am înșelat și că această metodă de a face focul nu este doar un mod pe care bushmen-ii o știu și o folosesc în stil rudimentar, ci este una apreciată, răspândită și cu aplicație comercială directă.
În cursul periplului prin Danemarca, în zona Copenhaga, dar în periferie, am rămas uimit să găsesc acest butuc. Nu m-am abținut să fac fotografii la o ladă pe palet în care se vindeau la colț de stradă bușteni pregătiți gata de a se folosi pentru foc suedez de către oricine. Lemnul este de ceva esență de rășinoase, brad sau molid, are în mijloc o gaură pentru fitilul din pâslă și 3 crestături largi, care nu merg până jos, pentru a păstra integritatea structurii butucului de lemn. Pâsla se poate impregna cu lichid inflamabil ca și cel folosit în mod normal la grătarele pe cărbuni, pui foc și voila! ai propria soluție care arde concentrat, relativ lent, pentru a încălzi o tigaie sau o oală. Butucul din imagine are prevăzută chiar și o sfoară, prinsă în capse, care servește la transport.
Sunt sigur că cei care ar vrea să pună în vânzare și la noi o astfel de soluție ar găsi cumpărători, prețul din Danemarca pentru acest butuc cu foc suedez este de 40 DKK, aproximativ 20 de lei. Nu cred nici că e mult nici puțin pentru buzunarele românești, cred doar că la un preț de 10 lei s-ar vinde ca pâinea caldă. Vorbim aici de 30-35 de cm de buștean, diametru cca 18 cm, manoperă puțină, valoare suficient de ridicată pentru fezabilitate economică.
Sigur că putem face chiar noi, dintr-un butuc acest foc, asta a și fost intenția mea când am publicat articolul – Cum să faci focul pe lemne în stil suedez – dar atunci aș alege un lemn de fag, crăpat cu securea în 6. Se poziționează cu distanță de un deget feliile una față de cealaltă și cu un pic de iubire din partea țigăncilor porniți focul din interior cu ajutorul unor hârtii și a unor așchii subțiri. Sigur mă voi ocupa de așa ceva, promit să revin cu filmulețul în care facem practic demonstrația. Omleta la aer liber, cu slănină și ceapă verde nu poate fi decât un deliciu. Mai ales dacă are și puțină aromă de fum.
Foc Suedez
Cu drag, de minți ingenioase.
4 comentarii Adaugă comentariu
Să fiu un pic cusurgiu: de bine ce noi îi zicem foc suedez, se pare că danezii îi zic „lanternă de grădină finlandeză”. Chiar și pe eticheta rotundă zice „finsk fakkel”, adică lanternă finlandeză.
În rest, o idee foarte bună pentru meleagurile noastre.
Eu am vazut anterior denumirea de fos suedez, pe eticheta din Copenhaga nu am stiut sa citesc. Asa sa fie … ideea mi-a placut.
Salut,o intrebare: Gaura din mijloc era pana jos? Sau doar cat sa stea fitilul de pasla? Multumesc.
Poti face taieturile cu o drujba, ca la pizza , 3 taieturi, 6 felii si nu tai pana jos.
Busteanul va sta in picioare si va arde controlat, incet. Poti pune o oala sau o tigaie pe el linistit.