O freză de banc poate fi o mașină de sine stătătoare sau o masă cu ghidaje sub care se montează o oberfreză. Tâmplarii folosesc frezarea pentru multe operațiuni, mai ales la profilarea canturilor fie cu scop decorativ, fie pentru realizarea îmbinărilor.
Scriu acest articol pentru că vreau să aflu părerea celor care sunt familiarizați și ce opțiune preferă:
O freză combinată cu circular se întâlnește des într-un atelier de tâmplărie, însă vorbim de freze cu diametru mare, care se montează de regulă pe ax de 30 mm. Dilema mea se referă la freze mai mici, cele cu ax propriu de 6,8 sau 12 mm. Pentru a le folosi pe o freză ”mare” e nevoie de un adaptor destul de scump. Așa că apare varianta folosirii unei oberfreze montată cu axul în sus, sub un blat și folosirea unui ghidaj.
Înainte de această soluție putem lua în calcul o freză de banc mică, cum e cea de la Holzmann sau Scheppach, le-am menționat doar pentru că sunt vizibile rapid la căutările online.
Aici începe dilema. Costurile unei astfel de freze de banc sunt în zona de 300-400 de EURO, însă peste tot recenziile menționează calitatea slabă a ghidajelor, faptul că sunt din plastic, imprecise. Au mai multe nuci, adaptoare pentru fixarea de freze cu ax de la 6 la 12 mm, însă majoritatea celor care le au au modificat și construit singuri sistemul de ghidaj.
Alternativa este construcția integrală a mesei pentru o freză de banc, din lemn sau placaj stratificat și echiparea cu un sistem de ”router fence” disponibil pentru achiziție în n variante. Aici începe o comparație de costuri care pare nesfârșită. Se poate lucra și cu o soluție banală, fără foarte multe firifanțuri, dar funcțională.
Am luat de curând o freză pentru îmbinări tip cutie între plăci la 90 de grade. Frezează la 45 de grade ambele canturi, iar în oglindă acestea se îmbină perfect. Încerc să mă decid care soluție merită să o iau în calcul, o freză de banc ca mașină compactă sau placa cu ghidaj cu oberfreză montată pe un suport simplu, strict pentru operațiunea mea.
Opțiunea de a achiziționa diverse suporturi din plastic sau metal, pentru oberfreză pornește de la variante de Aldi la 50 de EUR până la Kreg de 300 de EUR, ceea ce nu e corect comparativ. Am văzut doar ghidaje – stehler la 300 de EUR, plăci de aluminiu cu multiple fixări sau bancuri de la BOSCH ori branduri americane.
Evident că orice ai vrea să alegi pentru o freză de banc vei găsi o mulțime de variante în spațiul UK sau USA. De parcă cei din Europa, centrală sau de est nu cumpără sau și le fac singuri. pare că doar disponibilitatea de bani este diferența, însă nu e normal să cumperi câteva accesorii și să construiești o masă pentru freză, cu oberfreză separat și să ajungi la costul unei mașini integrate de mici dimensiuni. La sub 1000 de euro este freză adevărată, nouă, cu garanție, de la diverși producători.
Voi care soluție de freză de banc folosiți pentru freze mici?
Se poate monta suportul pe un astfel de banc de lucru – Flip Top cabinet – 2 scule pe spațiu restrâns