Frunzele uscate – cum le folosești ca să nu poluezi!

Frunzele uscate

Pe vremea asta, pe orice cărare din pădure, frunzele uscate oferă un adevărat spectacol. Vizual, se aseamănă cu o plapumă mare care protejează pământul, nicicând pădurea nu arată mai uniform. Auditiv, sunetul făcut de papucii care calcă cărarea cu frunze e ca o melodie relaxantă, dacă mai suflă și vântul, e un zgomot care îndeamnă la liniște. Iar apoi, mai e și bucuria jocului și a fotografiilor făcute într-o pădure acoperită în totalitate de frunzele uscate căzute de pe copaci.

Avem parte în Baia Mare de o vreme neobișnuit de caldă. Fiindcă știm că frigul e pe aproape și ne va ține mult în casă, ieri am fost într-o scurtă plimbare către Creasta Cocoșului. Spre bucuria noastră, era atât de multă lume pe traseu, cum nu vezi duminica în oraș pe marile bulevarde.

S-ar putea să îți placă și: Lucrarile de toamna pentru grădina noastră

Mi-am amintit văzând atâtea frunze, că în urmă cu câteva zile, am văzut online o imagine care te învăța ce să faci cu frunzele uscate, altceva decât să le pui pe foc. În neștiința mea, credeam că arderea lor sau a resturilor de pe lângă casă, e cea mai bună metodă de eliminare a deșeurilor. Probabil dumneavoastră știți că prin ardere se emană substanțe nocive în aerul de la nivelul solului: monoxid de carbon, dioxid de sulf, funingine, oxizii de azot, hidrocarburile şi dioxinele.

Frunzele uscate

În urmă cu câteva zile, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului atenționa populația despre interzicerea arderii resturilor vegetale. Sancțiunile pentru cei care încalcă aceste prevederi sunt destul de mari, putând ajunge la amenzi de până la nouă mii de lei.

[Persoanele celor care vor arde frunzele și deșeurilor menajere, vor achita amendă conform Codului Contravenţional art. 154. Conform legii, persoanele fizice se sancţionează cu amendă în mărime de la 600 până la 1200 de lei, sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore, iar persoanelor juridice li se aplică o amendă în mărime de la 4.500 până la 9.000 de lei.]

Inspectoratul Ecologic de Stat recomandă reîntoarcerea resturilor vegetale în sol. Este cea mai bună soluție posibilă, atât din punct de vedere economic, cât și ecologic.

Oare ați auzit de compost? Acesta este un îngrășământ agricol natural, rezultat în urma fermentării lente a diferitelor resturi vegetale și animale, amestecate cu unele substanțe minerale. Compostul este un amestec din cinci părți frunze și o parte bălegar. S-a dovedit a fi rețeta perfectă. Dacă nu ai bălegar la îndemână, poți folosi iarba verde sau corzi de viță de vie din grădină, rumeguș sau paie. Este un întreg procedeu pentru obținerea sa despre care vă invită să citiți aici, aici sau aici.

Frunzele uscate mai pot fi lăsate pe jos în grădină, dacă nu sunt foarte multe, sau pot fi adăugate pe pământul din ghivecele cu plante care rămân afară peste iarnă. Cum voi folosi eu informațiile acestea? În primul rând, când mă pune tati la greblat de frunze, îi voi spune că nu trebuie musai luate toate, că pământul se bucură și se hrănește din ele. Apoi, nu îl voi mai lăsa să le ardă. Trebuie să avem grijă de sănătatea noastră!

Să vă fie de folos!

Frunzele uscate

Frunzele uscate

Frunzele uscate

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.