Fundații izolate pentru casă pe structură din lemn

fundații izolate

Informațiile disponibile online despre fundații izolate sunt relativ vagi sau dimpotrivă deosebit de complexe, destinate inginerilor constructori. Prima dată când am primit această propunere am considerat-o o bizarerie și am căutat în Google mai multe ca să înțeleg despre ce e vorba. Nu m-am edificat.

Apoi am discutat cu ingineri structuriști și mi s-a confirmat că față de fundațiile continue, soluția de fundații izolate funcționează și este mai economică, mai ales la structurile cu forme geometrice simple. Însă din comoditate, suntem axați pe fundații continue și majoritatea constructorilor le execută cu ”ochii închiși”

Pentru mine comparația cu fundația de la cabana de la Baia Sprie, prima fundație de casă plătită de mine, este definitorie. Am acolo fundații continue, pentru o amprenta la sol de 40 mp (8×5 m) cu 24 de mc de beton, adică peste 50 de tone de beton pe care se sprijină o structură doar cu parter si pod de maxim 10 tone.

Așa arată fundațiile izolate pentru o structură ușoară din lemn:

fundații izolate

Pentru blocurile de fundare vor fi necesari cca 8 mc de beton C8/10, iar pentru grinzile armate cca 10 mc de beton C16/20. La asta mai adaug 1000 de kg de fier beton. Asta pentru o suprafață la sol de 77 mp. Faceți calculele și evaluați dacă vă mai convine să îngropați beton și să cheltuiți mult ca să-l izolați.

Mi-am dorit întotdeauna să evit să umplu pământul de beton, as fi vrut în loc de fundații izolate să pun doar o placă, dublu armată, un radier, la suprafața solului, însă România are norme seismice mai riguroase, plus că financiar costul se ridică, depășind fundațiile izolate.

structură din lemn pe fundații izolate

Cereți inginerilor cu care lucrați informații, deși știu din experiență că majoritatea au un șablon de lucru și încă beneficiarul, mai ales cel econom, nu poate ”pretinde” prea multe. Aveți în vedere că soluția cu fundații izolate se poate completa cu o dală flotantă, izolată magnific, fără costuri substanțiale.

Arhitectul și structuristul sunt specii înrudite, ca și câinele cu lupul, însă în general puțin prietenoase unul cu celălalt. Mi-aș dori să aibă toată lumea șansa să lucreze cu oameni faini, așa cum e cazul meu, unde se poate discuta liber interdisciplinar, cu argumente tehnice, fără orgolii exacerbate.

La final ajungeți să aveți așa ceva în pământ, dacă alegeți fundații izolate.

blocuri de fundare
Fundații izolate pentru casă pe structură din lemn 14

Este extrem de interesant pentru mine să am parte de oameni cu bună intenție în jur, să îi ascult cum se ambalează susținând și să admir cum cad la pace. Am alt imbold de-a continua, am încredere în expertiza lor.

La voi cum e?

fundații izolate
3 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.