Recent am avut acest subiect ca discuție cu un prieten și eu am susținut ideea de a folosi pentru acele garduri din lemn pentru împrejmuirea unui perimetru fundatii de lemn pentru stalpii de susținere. Cred foarte tare în versatilitatea lemnului și pentru delimitarea suprafețelor e suficient să le împrejmuiești cu garduri de lemn.
Gardul de mai jos este o idee minunată cu realizare din lemn de tec și minimizarea impactului vizual, dar e costisitor.
Ca subiect general ideea de garduri nu mă prea încântă, am senzația că această tendință este exagerată. Toți cei care au călătorit cred că au remarcat lipsa lor sau prezența cu scop decorativ a împrejmuirilor. La noi, la români, e vital să te protejezi de vecini, chiar dacă capra lui nu are gât de girafă să pască de la tine, dar trebuie neapărat să ridicăm garduri până la cer ca să ne protejăm de hoți. Apăi să știți dragii mei că lacătele, încuietorile și gardurile sunt pentru oameni cinstiți, nu pentru hoți. Să nu mai pomenim și de supradimensionarea caselor particulare, care implică cheltuieli imense ulterior pentru întreținere, vreau să mă rezum la ideea de garduri de lemn.
Principial, în viziunea mea, se construiește astfel :
- se sapă gropile pentru fixarea bazei stalpilor
- se alege modul de fixare a stalpilor, fie lemn îngropat în beton fie lemn fixat pe suporți metalici
- se plantează stălpi de susținere la o distanță de 2-2,5 m
- se aleg si se montează panourile dintre stalpi (eu recomand evitarea panourilor pline si alegerea unor elemente de legătură simple, fie transversale, fie oblice)
- se întăresc stâlpii de colț
- se plantează gard viu (salcie, lemn câinesc, buxus … etc)
Plantarea stâlpilor de lemn și elementele de legătură ar trebui să fie doar o soluție temporară până se dezvoltă gardul viu, care va îngloba apoi structura din lemn. Cred că rolul unui gard ar trebui să fie doar de delimitare și cu efect estetic predominant, mai mult decât de apărare, ca zidurile unei cetăți. Decât să investiți într-un gard cu fundație și elevație de beton, stâlpi de fier sau piatră sau fier forjat, mai bine alegeți să vă delimitați spațiul cu un decor natural.
Pentru ca lemnul și pământul să se împace bine puteți alege un lemn rezistent la putrezire cum ar fi salcâmul, pe care vi-l recomand cu căldură și pe care dacă-l ascuțiți la un capăt, apoi uns cu ceva ulei ars pentru o minimă protecție, puteți să-l bateți direct în pământ cu un baros. Sau dacă alegeți lemn de rășinoase, brad, molid, puteți să-l montați într-o groapă în care turnați beton. Fixarea unui stâlp se face cel mai solid dacă îngropați 1/3 din lungimea lui. Pentru o siguranță și mai mare, vă recomand să mai investiți câțiva bănuți într-un montant metalic, care se poziționează în beton și care ridică lemnul deasupra pământului. Fixarea se face cu șurube și piulițe, trecute prin lemn. Chiar dacă lemnul este tratat, așa cum se poate cumpăra de la magazinele de bricolaj, tot nu este infailibil în fața condițiilor naturale determinate de umiditate și variațiile de temperatură.
Pontul 1: Pentru a economisi beton și fără rabat la stabilitate, puteți folosi pietre sau spărtură de beton pentru a umple groapa din jurul piciorului de stâlp, iar după turnarea betonului loviți stâlpul ca prin vibrații să determinați betonul să se scurgă printre pietre.
Pontul 2: Folosiți un sfredel mecanic sau cu motor pentru a face groapa, va ieși mai mică în diametru, fără afânarea solului și veți avea o stabilitate mai ridicată cu un consum de beton mai mic.
Pontul 3 : Planificați amenajare grădinii înainte de a turna beton în gropi. Este o treabă foarte dificilă scoaterea ulterioară a betonului din pământ.
Spor la treabă.
5 comentarii Adaugă comentariu
Gardul de mai sus nu este din lemn de tec ci din panouri compozite, foarte rezistente laintemperii si foarte scumpe. Gardul a fost premiat la un concurs de design si a fost pus asa din motive de estetica. Nu desparte doua proprietati.
multumesc de corectura, descrierea unde l-am vazut scria ca e din tec.
imi plac la nebunie gardurile din lemn si plante cataratoare, cum e cel din a doua poza. Dar totusi nu as suporta sa am un gard prin care sa vada toata lumea. Probabil aia de afara sunt mai descuiati la minte. Chit ca e din beton sau din lemn sau din verdeata, sau o combinatie intre ele mie imi place sa ma baricadez sa nu vada toti vecinii la mine in curte.
As dori di eu o oferta de pret pentru un gard cu fundatie beton, teava de fier si scanduri.
Cam 50 ML, fara partea cu poarta!( discutam separat).
Bucuresti, sector 4
Flori 0722369141
Buna ziua!
Imi place gardul din lemn sa fie cat mai naturalca si cel din ultima poza gard viu din salcie cu stalpi din lemn de sustinere.
Va rog sa imi spuneti daca salcia plantata la munte ( cota 1250m) se dezvolta sau exista riscul sa se usuce din cauza climeni mai reci.
De asemenea va rog s aimi precizati de unde se pot achizitiona vlastarii de salcie.
Sau daca imi puteti recomanda un model de gard mai spre rustic sa nu fie prea costisitor.
Va multumesc si va doresc mult success in activitatea dvs.!