Cumpărarea antichităților este un sport, o ocupație aparte, un hobby devorator de timp, și mai ales de bani. Poți face un business din ocupația asta, ca Drew Pritchard, sau poți căuta doar piese frumoase, potrivite stilului tău care să fie adăpostite de casa ta.
Antichitățile dau un farmec aparte locuinței, plin de rafinament. Aceste obiecte fermecate vechi trebuie alese cu grija, de un ochi bine format. Specialiștii in design interior ne recomanda sa ținem cont de anumite sfaturi mai mult sau mai puțin tehnice inainte de a da cumpăra astfel de obiecte. Haideți sa le vedem!
Ghid de achiziție a antichităților
Informeaza-te
Daca esti novice in colecționarea antichităților, nu te grăbi sa cheltuiești bani cumpărând obiecte. Lasă o perioada de cel puțin cateva luni – un an, timp in care sa colinzi prin mai multe magazine si târguri de profil ori de cate ori se ivește ocazia. Informează-te, pune întrebări vânzătorilor si celor care detin antichități si vei învăța mai multe de la ei despre obiecte si colecții importante. Astfel, vei avea ochiul format si gusturi mai sofisticate atunci cand vei hotari sa investesti in antichitati.
Învață
Vânzătorul antichităților va lauda obiectul pe care il vinde si va incerca sa te convingă ca faci o investiție buna daca il cumperi. Este indicat sa citești si sa reții care sunt caracteristicile epocii din care provine obiectul respectiv. Acest lucru te va ajuta sa-ti dai seama si singur de valoarea si autenticitatea sa. Gândește-te ca daca iei o decizie înțeleapta, vei face o investiție înțeleapta, a cărei valoare va creste in timp.
Întreabă
Nu fii intimidat pentru faptul ca nu cunosti multe despre antichitati si pune intrebari! Unii agentii de antichitati iti vor exlica cu placere despre diverse obiecte si ce le face sa fie apreciate. Cu timpul, vei incepe sa-ti dai si tu seama de ce o anumita piesa antica este “mediocra”, alta foarte valoroasa. In plus, daca detii cateva cunostinte, vei putea negocia un pret bun pentru obiectul de care esti interesat.
Alege profesioniștii
Nu-ti face griji ca nu-ti vei permite niciodata o piesa de colectie de la un magazin de antichitati de top. Magazinele recunoscute de antichitati iti vor furniza si cele mai bune exemple de piese cu adevarat valoroase, asa ca este bine sa le vizitezi. In plus, aici sunt angajati de regula oameni profesionisti, cu o vasta cultura, de la care poti sa inveti.
Viziteaza muzee
Daca ai de gand sa acorzi antichităților un buget generos, este bine sa începi sa vizitezi muzeele de arta si istorie. Acorda mai multa importanta pieselor care te intereseaza, citeste-le descrierile, pune intrebari ghidului. Incet, vei incepe sa distingi obiectele valoroase de kitsch-uri.
Citeste
Chiar daca la inceput nu vei intelege mare lucru, este bine sa citesti carti, blog-uri reviste si brosuri de specialitate si sa te uiti atent la poze. Astfel, vei invata lucruri noi legate de linii, proportii, materialele din care ar trebui sa fie confectionate antichitatile valoroase.
Vechi nu e neapărat antic … invață stiluri – Antic, Vintage, Vechi … dar știi care stil ?