Glamping – un curent turistic ce ia amploare

glamping

Ieri, alaltăieri râdeam de Adriana când și-a exprimat aprecierea pentru ” glamping ”. Mi-a arătat câteva imagini și eu am zâmbit superior și distant despre ideea asta șugubeață de a caza oamenii la corturi de pânză, în aer liber. Acum nu mai zâmbesc, pentru că studiind despre ce și cum e vorba am aflat că trendul este în creștere, ia amploare și are tot mai mulți adepți care doresc să se bucure de natură într-o formă civilizată. Să faci drumeții implică echipament de munte, indiferent că e vară sau iarnă, plus rucsac, accesorii de campare și pregătire a hranei și acceptarea unor condiții rudimentare de confort.

glamping

Oamenii muntelui nu suferă din lipsa unei toalete sau a unei saltele.

Dar nu poți încadra în această categorie un număr la fel de mare de oameni pe cât poți încadra în cei dispuși să facă glamping. Familii cu copii, iesiri de team-building corporate … sau simpli turiști fără pregătire fizică. Oameni cu simțul aprecierii pentru natură pot constitui grupul celor care s-ar bucura de confortul din glamping și care pot deveni clienți buni pentru cei care amenajează și pun la dispoziție aceste facilități. Pentru glamping nu e nevoie de altceva decât de bagajele clasice, mașină pentru deplasare și locațiile unde găsești acest tip de cazare. Corturile pentru camping în stil elegant, glamorous, sunt diferite de cele pentru drumețiile de munte. Forma lor este una generoasă, bazată pe îngăduința Mamei Natura, care trebuie să fie blândă cu ocupanții lor. Se mizează pe vreme frumoasă, călduroasă cu iz de munte sau junglă sau deșert, depinde de amplasament. Poți primi mesele la tavă, ai acces la toalete ”omenești” și totuși trăiești același sentiment ca și răposatul Ghadafi, însă fără cămile. Poate că acel colonel libian era văzut ca un excentric când campa în stil glamour în piața din fața Casei Poporului, dar uite că roata se întoarce și ajungem să apreciem ideea, dintr-o altă perspectivă.

Mi-aduc aminte un banc :

Copilul arabului își întreabă părintele :

  • Tată, de ce purtăm noi sandale?
  • Pentru ca să putem călca pe nisipul fierbinte al deșertului, ca și strămoșii noștri.
  • Tată, dar de ce suntem îmbrăcați în hainele astea largi?
  • Pentru ca să putem călători prin deșert, alături de cămile, ca și strămoșii noștri.
  • Tată, dar de ce avem turban pe cap?
  • Ca să ne protejeze de soare în căldura deșertului, ca și pe strămoșii noștri.
  • Tata …. Atunci noi de ce locuim la Paris?

Uite așa și noi, ca ei, am vrea ceva ca și excursioniștii, dar să nu renunțăm la confortul ocțidental. Se numește glamping și crește ca fenomen. Nu e de zambit ci de băgat la cap și aplicat. Ideea poate fi un excelent premergător pentru spiritul antreprenorial în turism pentru cei care dețin locații in zone superbe, cu priveliști năucitoare, însă nu dispun de sume mari pentru construcții de spații de cazare. Am aflat și susțin ideea că turismul s-a re-locat ca preferințe pe simplitate, naturalețe și tradiționalism. Nu mai vor 5***** ci miros de fân cosit, mancare bio și condiții de trai rudimentare. Nu mult, ci doar în concediu, dar e minunat, atunci își cheltuie banii.

În România, prima locație de glamping este la Ursa Mică, în Argeș. Jos clopu’ !

Am scris despre dom geodezic anterior și regăsesc ideea în derivații de corturi. O cada de baie rustică, din lemn, cu autoîncălzire poate fi o idee absolut genială, ca adaos de confort. Buștenii de lemn în stil suedez pentru gătit nu trebuie ratați. Orășenii vor fi extaziați.

Lemnul este parte integrantă în acest demers, fie ca structură de susținere a corturilor, ca decor sau ca material de combuștie pentru foc de tabără.

Imagini cu glamping worldwide

glamping

glamping

glamping

glamping

glamping

glamping

glamping

glamping

glamping
7 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.