Habitat grupat este traducerea mea personala pentru ”habitat groupé ” din franceză sau ” grouped housing ” din engleză. Nu e corect traiul în comun, nici duplex multiplicat, accentul se pune ce locatari, nu pe imobil.
Oamenii trăiesc într-un habitat și trebuie menționată exact explicația termenului. Un habitat este un mediu natural unde trăiește o specie. Ca să trăiască are nevoie de surse de hrană, adăpost, protecție și condiții de perpetuare. Chiar dacă vrem chiar dacă nu vrem, orașele, casele, calculatoarele noastre de pe care citim acest articol sunt înconjurate în proximitate de pământ, apă freatică, atmosferă ( mai mult sau mai puțin poluată). Citeam undeva că 80% din populația planetei ocupa și folosește sub 2% din suprafata Terrei.
Un habitat grupat este un fenomen cunoscut, comun și folosit de majoritatea oamenilor în viață pe care îi cunosc. Mai mulți trăiesc la bloc decât la casă. Părinții noștri ne-au adus pe lume, pe majoritatea dintre noi, orășenii, în condiții de habitat grupat chiar dacă nu era definit astfel și chiar dacă condițiile de mai sus nu erau îndestulătoare. Generația lor s-a născut la sat, în mare parte, dar s-au mutat la oraș de tineri și au avut copii aduși din maternități între pereții blocurilor comuniste.
3 idei despre locuinte modulare – spatii aditionale functionale
Condițiile viață de atunci erau net superioare din punct de vedere social, însă inferioare din punct de vedere material. Azi, cei ce trăiesc la bloc au pierdut componenta de comunitate, iar cei ce s-au mutat la casă pot afirma că au abandonat-o în mare parte. Traiul la bloc nu e habitat grupat ci oportunitatea de a fi localizat aproape de banci, școli și servici, cu ignorarea vecinilor, pe cât posibil.
Apreciez construcțiile din lemn și cred că filmul de mai jos este o justificare a sumei de condiții care a reunit acea comunitate franceză. Sunt totuși mai mulți vârstnici, pentru că e nevoie de experiență de viață ca să poți să te bucuri de aceste condiții.
Nu sunt mai bun decât concitadinii mei, și nu voi afirma că pot pretinde că ideea de habitat grupat aș putea să o pun în practică cu grupul meu de prieteni intimi, excluzând puterea financiară medie a familiilor noastre. Ceea ce noi numim copilăria cu cheia în gât, vremurile după care oftăm cu obidă, nu mai este și nici nu va mai fi. Ca și concept sunt absolut convins că mi-ar place să locuiesc cu familia mea într-un grup de imobile grupate, cu curte interioară comună, cu spații verzi sau grădini pe care acel grup să le lucreze și să-și împartă roadele, cu un grup de copii care să se mai joace ”afară”, cu bunici sau mame de împrumut pentru oricare copil din grup. Vă puteți închipui o pivniță comună, de unde toți să-și ia gemuri și varză murată, de servicii oferite vărstnicilor vecini sau de bone fără plată?
Dar nu mai suntem dispuși să îngăduim asta, să permitem celui de lângă noi să ajungă într-o proximitate continuă, să ne încalce spațiul intim. Vrem distanță, ”fiecare cu ale lui”, ceea ce duce la o izolare reală față de societate. Apreciem social media și shoppingul online tocmai pentru că ne place că nu suntem în contact fizic cu ceilalți dar păstrăm sentimentul apartenenței la un grup. Fals sentiment, chiar toxic pentru formarea caracterului unui copil sau viața umană matură.
În vestul Europei sunt grupuri de oameni care dezic aceste afirmații și aleg benevol să locuiască într-un habitat grupat. Scad cheltuielile cu circa 30 % pentru teren, utilități și construcția propriei locuințe, împart resurse naturale, și cel mai important – duc o viață socială activă în mod real în comunitatea aceea mică.
Nu este un curent instalat cu tendințe de creștere semnificativă, ci mai mult situații izolate, cumuli de condiții inițiale favorabile, care pornește de la grupul de oameni și convingerile lor ferme, de principiile de viață pe care și le asumă.
Am văzut interviul luat Oanei Bogdan, despre care pot vorbi aici acum, liber, pentru că nu mai este activă politic. Arhitecta Oana Bogdan a susținut această idee, fiind implicată în proiecte de acest fel, în Belgia. Sunt dezgustat de-a dreptul de comentariile care au urmat și deraierile de poziție ale celor care au acuzat-o că susține renunțarea la proprietatea privată individuală, ca idee de aplicat, pe care din postura politică pe care o ocupa ar fi vrut să o generalizeze. Fals, extrem de fals, însă reacțiile oamenilor ne dovedesc că nu putem auzi, asculta și dezbate o idee, dacă doar atinge ca subiect ideea de individualism. Nici la americani nu le poți spune ceva de arme, că sar ca arși, dar se moare la foc automat din cauza asta.
De-aș putea depăși constrângerile legate de particularitățile de comportament al celor mai apropiați prieteni ai mei mi-ar place să dezvolt ideea de habitat grupat cu ei, pentru a forma o mică comunitate cu țeluri comune. Sunt însă convins că nici eu nu pot renunța la anumite trăsături de caracter, formate prin traiul în această societate, și să fac parte total dintr-o astfel de comunitate.
Cred la fel de mult, că copiilor mei le-ar fi mai bine, ar crește mai sănătos emoțional și s-ar forma caractere mult mai complete, care ar putea, pe viitor, să contribuie la schimbarea unor mentalități de grup ce ne împiedică azi să ne dezvoltăm ca nație.
Pentru că au o vechime mai mare în capitalism, seturi de valori diferite, aprecieri diferite ale priorităților de viață, cei din Belgia par a face pași în această direcție astfel încât chiar autoritățile au luat act de acest trend și se preocupă. Textul disponibil la link-ul următor, aparține Federației Regale a Notarilor din Belgia și tratează condițiile legale și umane ale unui astfel de concept, de habitat grupat, pe care vor să-l reglementeze legal. Fabulos, pentru mine parcurgerea textului, tradus în browser în engleză a fost extrem de edificator. Habitat-groupe.be
Citez – ” The human aspect is the main advantage of this form of housing, for children who socialize more quickly and for older people who can then stay longer in their home. The grouped housing gives a feeling of security because there is always someone in the corner! ”
In Belgia se organizează anul acesta a 10-a ediție a Salon de l’habitat groupé 2019, deci nu e de ieri, de alaltăieri. Nu știu franceză, dar voi citi materialele publicate, cu traducătorul în engleză, ca informare.
Mai e vreme să îmbătrânim, să ne destupăm la minte, să vrem vieți fericite în loc de bunăstare materială în solitudine. Ideile astea nu le poți dezvolta prea bine online, e nevoie de discuții libere, între oameni care își văd ochii unul altuia, care empatizează. Sper doar să păstrați gândul, să acordați conceptului șanse, când veți fi deschiși la minte, ceea ce-mi doresc și mie …
Lemnul din structuri este de regulă rășinos, însă sunt cazuri fericite în care se aleg esențe tari – Structuri din stejar sau Casa din cer