Imaginea cu acest hambar, prima imagine cuprinsă in acest articol este cea care mă pune pe gânduri dinainte de Crăciun. Îmi place de nu mai pot forma, construcția și utilitatea acestui tip de construcție. Am scris de ceva vreme mai multe articole despre casa din lemn, cu utilitate pentru terenul cu livada, pe care intenționez să o construiesc.
Modelul de hambar este tipic american, nu se găsește la noi această alcătuire.
Hambar american – o construcție foarte frumoasă

Funcția principală în acest moment este că mi-aș dori ceva cu utilitatea unei șuri de la țară, care are și un spațiu mare în care pe vremuri intra carul de lemn și o cameră adiacentă de locuit, gătit, etc. Logica spune că nu șură trebuie să construiesc azi, ar fi impropriu. Spațiul central e nevoie să-mi permită depozitarea tractorașului Pasquali pe care l-am achiziționat anul trecut, dar și utilajele aferente, plus cele necesare grădinăritului. Camera din lateral trebuie să permită șederea temporară pentru o noapte sau două pe timp de vară, iar spațiul de sus ( din porlaș pentru cunoscători) chiar dacă nu este amenajat de la început, să permită ulterior să funcționeze ca spațiu de magazie extinsă. Lateral din nou o magazie, spațiul similar camerei de locuit care e deja antamatat de Adriana pentru treburi cu ghivece, uscător de plante si fructe … mi-e teamă ca ar trebui să fie cea mai spațioasă cameră.
Fundația de beton, cu marginile pavate cu piatră este splendidă, iar terasa cu decking e un pic prea mult, când mă gândesc că pe acolo ar intra tractorașul.
Este un hambar până la urmă, nu mai e nevoie să găzduiască cai, doar cai-putere, dar utilitatea se păstrează. În online termenul după care se pot găsi idei pentru acest gen de construcții sunt în engleză – tractor sheed sau pole barn. Am cochetat cu ideea de a cumpăra o casă veche de prin țară și chiar am găsit variante uimitor de bune în jurul valorii de 15.000 de lei, dar mă pune pe gânduri costurile de transport, dezasamblare/asamblare soluții și probleme tehnice survenite din aceste două procese, plus limitarea în dimensiunile existente. O casa de lemn de pe la Sibiu, cu pereții din bârne de stejar mi-a făcut tare cu ochiul, dar am abandonat ideea.
Am declarat anterior referitor la acest model de căsuță cu A-frame că este modelul ales – acum sunt în cumpănă. Nu mă dezic, incerc să împac și capra și varza.
Casa pe structura de lemn cu forma literei A

Macin idei, caut soluții, îmi doresc să pot găsi compromisul cel mai bun atât ca și costuri, dar mai ales ca și aspect/idee pentru a se integra cu viziunea finală asupra întregii livezi.
Update 2018 – Am decis forma și am construit cabana mea în următoarea soluție constructivă
Citește și – Transformă o anexa agricola în casă de locuit – case din hambare vechi
Poate mai sunteți pe acolo câțiva care aveți astfel de gânduri și încropim o discuție constructivă.
7 thoughts on “Hambar construit din lemn cu funcții multiple”
Astept cu nerabdare decizia ta 😀
Iarna asta e vreme de luat decizii, dar variantele sunt prea multe. Va trebui prioritizat incepand cu utilitatea.
La ceva asemanator m-am gandit si eu pentru un atelier, evident nu atat de mare.
Ce ma atrage la acest tip de constructie este ca poti avea zone/spatii cu suprafata mai mare (ca un 5×5 m pe constructie gen caramida) fara a necesita prezenta unor stalpi de sustinere.
Plus ca poate fi construit in regim home made fiind pe structura usoara.
Bogdan
La ce costuri se ridica constructia hambar?
n-as sti sa va raspund, acest model este prezentat doar cu titlu informativ, noi suntem producatori de mobila.
Bună!!!
Ați reușit să materializati ideea? Livada plus hambar, visul meu de-o viata! Noi avem doar terenul pana acum. 🙁
asa arata pana acum ideile si punerea in practica, in acest articol am publicat putin din demersul inceput la livada noastra. Nu seamana foarte mult cu hambarul cu functii multiple din articol, casuta este inca in stadiu de structura cu acoperis de sindrila
https://www.stejarmasiv.ro/fatada-exterioara/