Horn de 9 m – aștept tencuială și sobă

Calin construieste un horn

E ziua 70 de când am băgat cupa în pământ și am terminat de ridicat un horn de 9 m. Nu știu ce anume face diferența dintre un coș de fum și un horn, e posibil să fie diferențe constructive.

Modelul este Leier LSK cu tubul de șamotă de 20 cm diametru interior și pornește de pe soclul sobei, traversează 2 planșee și un acoperiș și depășește coama casei cu > de 50 de centimetri.

Eroul zilei a fost Adrian, vărul meu, care s-a mobilizat exemplar și a cărat pe panta de 41 de grade toate elementele de beton a coșului de fum plus ceramica. S-a simțit enorm experiența anterioară de la ridicarea coșului de 5 m de la cabană – Am construit un coș de fum și am montat o sobă de fontă la cabană

Horn Leier LSK 20

Un horn are nevoie de ventilare și e important să nu comunice necontrolat cu exteriorul, mai ales într-o casă care vrea să fie airtight.

Ventilarea mantalei se va face din gura de aducțiune a aerului pentru ardere, izolând astfel căile de circulație față de aerul interior.

decupaj la baza hornului
Horn de 9 m - aștept tencuială și sobă 29
primele 2 blocuri pentru horn
Horn de 9 m - aștept tencuială și sobă 30
baza horn cu fanta de ventilare
Horn de 9 m - aștept tencuială și sobă 31

Am avut de stivuit 27 de elemente de câte 33 de cm fiecare, cu tubulatura interioară aferentă și izolația din vată bazaltică. Am folosit un mortar de zidărie Hasit MZ5, parcă mai ușor manevrabil decât Baumit. A permis zidirea timp de 4-5 ore, fără să se întărească, rezultând cordoane de cca 5-7 mm.

Pentru mortarul refractar nu am folosit șpaclu, l-am modelat cu mâinile goale, dar pișcă ca naiba la orice tăietură. Este și foarte alunecos, chiar dacă mi-am spălat temeinic degetele după fiecare tub montat.

Acest horn va face corp comun cu soba. O latură a lui, din zona comună dintre living și bucătărie va fi alipit sobei. Soba va avea focarul spre living și un cuptor alb spre bucătărie, plus un schimbător de căldură care va fi accesibil din camera tehnică.

Zidirea acestui horn a durat 3 zile, sau mai exact 3 etape diferite, am evitat să stivuiesc mai mult de 3m pe zi, pentru a permite liantului dintre blocuri să se întărească. În zona superioară, începând din pod, am introdus bare filetate și mortar fluid prin cele 4 găuri din colțuri ale fiecărei mantale de horn pe o înălțime de cca 4 m, ca asigurare statică. În zona respectivă sunt și 2 legături față de structură, cu bare filetate și colțare metalice, produse de Gamada Metal.

Acoperișul va avea 6 străpungeri, trebuie atenție la partea de izolare. 2 ferestre de mansardă Fakro 66×118, Horn Leier LSK, coș de fum vertical de 8 m pentru centrala pe gaz de la Regulus și două treceri pentru conectica panourilor termice și a celor fotovoltaice, pe viitor.

Urmează azi montarea ferestrelor și a ușilor, tencuirea hornului, montajul învelitorii metalice Bilka Britanic apoi partea de panouri Pavatex pentru închiderea fațadelor exterioare și insuflarea celulozei.

Doar după insuflare se poate tencui pe exterior, pentru a evita fisurarea materialului. Când se montează pervazele și am încheiat cu șpaleții binalelor, se consideră aproape gata exteriorul, coaja casei.

Apoi trecem la interior, prin final de iulie, unde deja se lucrează la instalația electrică.

23 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.