Atunci când m-am decis sa abordez ideea de amenajare pentru vestibul, aka holului de la intrare, s-a făcut conexiunea cu nuvela lui Caragiale, ca tot am vorbit de el când am scris articolul despre Arts and Crafts. Vă mai amintiți unde a ieșit Ionel cu chiseaua de dulceață ca sa o deșerte în galoșii domnului? In vestibul. Adică acel spațiu de la intrare, clar sau vag definit pentru fiecare casa.
Are o importanta practica covârșitoare, este spațiul utilizat „de cum calci pragul”, a cărui practibilitate este esențială. Am câteva sugestii, dar variantele disponibile diferă de la o locuință la alta. Altfel se pune problema când organizam un spațiu predefinit la intrarea într-un apartament de bloc sau proiectam casa visurilor. Într-un apartament, pereții si dimensiunile sunt fixe, iar singura șansă de amenajare este o dispunere corecta a unor piese de mobilier inspirat alese.
Mobila de hol, adică ansamblul de depozitat pantofii, cuierul si eventual oglinda (ceea ce este o alegere foarte inspirata, e foarte utila femeilor si lărgește spațiul), raftul pentru pălării si căciuli este alegerea tradițională. Orice magazin de mobila la curent cu tendințele de amenajări interioare actuale are in oferta holul respectiv, din PAL, sa fie ieftin, cu mai mult sau mai puțin gust. Alternativa ar putea sa o ofere simplificarea amenajării si renunțarea la ansamblu menționat anterior si decorarea cu elemente distincte. Găsiți câteva modele de cuiere pentru haine într-un articol anterior, iar pentru partea de jos puteți alege intre un stativ de pantofi sau o servanta in genul meselor de perete. Evitați supraîncărcarea, e păcat ca spațiul ce nu e generos din fabricație sa fie consumat prin mobilare excesiva. Urmăriți utilitatea și alegeți inspirat unele obiecte ce va definesc.
In ceea ce privește amenajarea intrării la o casa, paleta se lărgește mult de tot. Mie îmi plac variantele de depozitare sub scări, daca construcția imobilului așază scările la nivelul superior in vestibul, sau si mai frumos dulapurile incastrate in perete, lăsând la vedere mobila decorativa ca băncuțe, scaune sau fotolii, masuta de perete sau servanta, oglinda cu mini-măsuța de toaleta. Imediat după ușa de intrare lăsați spațiu gol de cel puțin 2 mp. Nu de alta, dar e păcat să nu încapă colindătorii sau să țineți jumătate din grup afara după ușa de intrare până se descalță sau se dezbracă primii. Combinați materiale naturale, lemn si piatra, alegeți gresie cu aspect de lespezi de piatra pentru primii pași după prag, sunt de neprețuit aceste idei când vremea de afara va face să vă întrebați dacă locuiți la Londra sau nu.
Când proiectați de la 0 casa este cel mai elegant să știți de la început cum vreți să arate interiorul căminului si astfel sa rezulte pereții, nu invers. Pentru mine e important ca vestibulul sa fie si spațiu de wind-shield, separat de încăperile din interior, sa fie pavat cu piatra, să aibă o intrare in baia de serviciu. Decorul ar fi simplu, cu dulap mascat in perete pentru haine si pantofi si cu băncuța in partea stângă si masuta de toaleta in dreapta. Sau invers 🙂
Dacă ar fi după mine catalogul online de mobilă Mobel Amadeus ar fi dedicat doar pieselor mici de mobilier, pentru că sunt o nișă complet ne-exploatată în România. Avem acolo mese de dining si scaune, canapele din piele și piese care în general sunt prea mari pentru un vestibul. Partea real dificilă este că aceste piese, destinate micii mobilări sunt de regulă vândute în volume mici, și mai au și marea problemă de a fi deseori unicate.
Vedem ce aduce timpul, ne străduim …