Când ne referim la IKEA, vorbim de o companie cu impact major în domeniul mobilei, cu vânzări anuale cât a cincea parte din PIB-ul României. Magazinele lor vând mult și totul a pornit de la ideea fondatorului Ingvar Kamprad, decedat anul trecut, de a demonta picioarele meselor pentru o împachetare și livrare mai ușoară. Mesele sunt și în opinia mea punctul central al unei amenajări, care mi-e greu să o văd altfel mobilată, excluzând complet ideea de masă.
Ikea s-a confruntat de-a lungul ultimelor decenii cu o faimă nedorită, aceea de a fabrica produse cu un grad ridicat de complexitate a montajului, fapt care a dăunat imaginii dorite de IKEA.
Fondatorul a apucat să vadă ultima inovație care caută să rezolve această problemă, pe site-ul oficial al companiei a fost prezentat de acum 2 ani și jumătate conceptul de Wedge Dowel. Wedge ar fi pană, dar traducerea s-ar scrie mai bine ca imbinare cu diblu în pană.
Forma este una studiată și departamentul lor de cercetare afirmă că s-a experimentat mult înainte de a ajunge la forma finală. Utilizarea acestor cepuri marca IKEA la îmbinările picioarelor, a reperelor constructive sau a panourilor ce compun mobila IKEA va reduce timpul necesar ansamblării cu 20%.
Ceea ce m-a surprins din prezentarea lor video este că se referă la noua generație de tineri, obișnuiți cu comoditatea deviceurilor SMART și mobile, care au capacități reduse și îndemânare lipsă la operațiuni de montaj. Sigur că cei de la IKEA au formulat simplu contextul, fără a menționa că se așteaptă la consumatori stângaci, dar într-acolo bat. Până acum chiar și pentru un meșter priceput s-a dovedit că este dificil să urmeze instrucțiunile de montaj IKEA, drept urmare, soluția se impunea să ducă la montajul fără nici un fel de abilități tehnice.
Deci, rețineți – IKEA – wedge dowel – se găsește la produsele din gama Lisabo. Pentru noi a fost interesant să evaluăm cum ne poziționăm ca prețuri față de un produs similar, fără a considera vreodată că portofoliul nostru este concurent cu cel de la IKEA. Suntem în clase diferite de calitate, Stejar Masiv + lac poliuretanic vs Furnir frasin + MDF + Lemn masiv de mesteacăn + Lac acrilic nuanţat + MDF + Placaj mesteacăn este ca și cum ai compara mere cu pere. Prețurile diferă, evident, justificat.
Eu personal am apreciat acest demers al lor, este lăudabil că s-au conformat feedback-ului din piață, deși cu o latență mare.
Ca să știți!