Cumpăna sau macaraua – structuri pentru corpuri de iluminat din lemn

Cred că despre corpurile de iluminat se poate scrie o poveste - fie de golit buzunarele, fie de meșterit și realizat totul în regie proprie

corp de iluminat

Periodic trec prin zona asta a corpurilor de iluminat din lemn și retrăiesc același sentiment de stupoare, cumva nu e din filmul ăsta să vezi prețurile la obiecte cu volume sau forme extrem de reduse, simple.

Poate e un defect de poziționare, optica mea este greșită și interpretez ca producător orice produs. Nu e logic ca un obiect de cca 1000 de grame, din lemn, sticlă, plastic, 2 m de cablu subțire, o bandă sau bec led, orice ar fi să coste ușor 1500 de lei, sau chiar mult mai mult. Înțeleg aportul designerului, vine omul cu forma lui șugubeață, imaginează un design frumos, orice, dar cum poți din materiale care costă în România zeci sau chiar 100 de lei să duci prețul oricărui corp de iluminat la sume cu 4 cifre? Rămâne o enigma greu de dezlegat.

Cred că e o mină de aur ne-exploatată, nu pot să nu îmi amintesc vorbele lui Viorel Cataramă din documentarul Recorder – ”Domnilor, nu uitați, discutam atunci de rate ale profitului de 6000% – iei vaza cu 100 de euro și să o vindeți cu 6000 de euro … ” Cred că și acum, în unele zone ale comerțului nu există repere, valorile de raft sunt peste valoarea de producție cu sume exorbitante.

Mi-a trimis prietenul meu chinez, direct din fabrică, corpuri de iluminat dreptunghiulare, încastrabile în tavan, LED, de 20 de W, o cutie, 20 de bucăți, pe care am plătit omului 100 de dolari. Am găsit în spațiul online .ro corp de iluminat similar la 25 de dolari bucata. De 5 ori prețul față de sursă. Ok, e transport, dar și discount la cantitate. Include TVA, dar duce la o rată de profit de 300% ușor, chiar dacă nu 6000%. Producătorul nu face adaos nici pe departe cât revânzătorul.

Haideți să lăsăm asta, de ce vă spun toate poveștile … îmi arată doamna sufletului meu o imagine, cu un aranjament interior frumos … cu 2 lămpi pe picior, sub formă de cumpănă. Din metal, zic eu – Din lemn de stejar ar fi mai frumoase, doar cu abajurul să rezolvăm. Caut pe net, corp de iluminat ”shadoof lightning” – nimic. Se numesc ”Crane” – macara, nu cumpănă cum le interpretasem eu. Shadoof e cumpănă în engleză, parcă e mai frumos să descrii așa, în loc de industrialul macara.

Oak Crane Lamp
Cumpăna sau macaraua - structuri pentru corpuri de iluminat din lemn 24

2000 de lire, are 2 m înălțime, 2 m lungime … se pare că doi-ul predomină. Iterez respectul meu pentru compania de mai sus, zona lor de activitate este designul, nu mă raportez peiorativ la produsul lor.

Eu voiam puțin altfel, dar mi s-a oprit privirea și am realizat că ceva nu … nu se pupă aici … Stejar european, Led, dar ”2000 de lire e bani, dom’le” . Pe de altă parte am convingerea că nimic nu stă pe tarabă prea mult dacă nu se vinde. Deci, există suficienți cumpărători, la prețuri din gama aceasta.

Sunt decis să îmi fac singur corpurile de iluminat de acum înainte. Am făcut primii pași deja, am modificat un corp existent. Cel din imaginea de mai jos, am scris atunci și un articol, puteți să-l revedeți dacă faceți click pe poză.

lustra cu spoturi LED
vedere de ansamblu - lustra cu spoturi LED

Modelele găsite online mi-au dat idei, cred că am exagerat cu valoarea și cantitățile de materiale enumerate mai sus, la unele e greu de calculat prețul materiei de bază, singura care contează e manopera. Dacă pui cap la cap materiale disponibile în bricolaj, puțin lemn ( aproape că se pot folosi deșeuri) , o bară de alamă sau ceva nichelat, fasunguri și becuri LED, o balama, niște cablu torsadat tras în manșon de plastic, scoți un corp de ăsta de iluminat la bani mărunți, plus muncă cât vrei să dai importanță detaliilor.

Reiterez ideea – e o mină de aur, îmi vine să editez toate comentariile celor care au cerut informații despre ce să facă într-un atelier de tâmplărie, ca start la o afacere. Le-aș striga în gura mare: Lămpi dom’le, lustre, candelabre, plafoniere, corpuri de iluminat dintre cele mai năstrușnice. Uite exemplu, cu manoperă ”complicată” :

160 cm 657 GBP
Oak light – 160 cm – 657 GBP – da?

Te descurci să găsești piață de desfacere, deși aș putea pune rămășag că un site românesc bun, pentru piața domestică, ar merge de vis.

Revin la cumpănă, la macara dacă așa trebuie să îi spun – cele de perete sunt chiar sisteme din macarale. Am salvat imaginile de mai jos, ca să mă pot raporta la ele, când m-oi apuca de treabă.

Cred că cu 2000 de lire fac tot în casă, pe partea de corpuri de iluminat, și rămân bani de mers la schi în Austria.

Sper să ningă anul ăsta …

corp de iluminat cu stativ - talpa
11 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.