Din punct de vedere a confortului, iluminatul are o importanță covârșitoare în ambientul unei camere pentru că de regulă aspectul camerei se schimbă pe întuneric, iar poziționarea surselor de lumină trebuie făcută cu grijă. Câteva reguli simple pornesc de la ceea ce faceți în acea încăpere. Dacă pe vremuri se atârna un candelabru de centrul tavanului în toate încăperile, nu semnifică deloc că se făcea bine, sau corect, sau eficient. Nu trebuie chiar deloc să facem la fel și azi.
Dacă e să fim obiectivi casa are în general spații cu utilizare predominantă în afara luminii naturale. Bucătăria și livingul, adică momentele de preparare a mâncării și locul de servit masa plus eventual spațiul multimedia sunt pasibile de a fi folosite pe timpul zilei. Privitul la televizor eu îl văd ca activitate de seară, poate din cauză că și eu și cei apropiați mie suntem activi în timpul zilei și nu prea apucăm să stăm prin casă până când nu vine seara.
În aceste spații e nevoie de lumină plină, ambientală sau focusată pe spațiile unde lucrăm ceva, cum ar fi pe blatul de la mobila de bucătărie. Pentru zona de dinning se cere la fel să fie o lumină bună, pe toată suprafața mesei. Zona de birou, sau de lucru, de acasă are nevoie de lumină indirectă, pentru a avea acces ușor la documente, tastatură sau perifericele cu care avem treabă.
Pentru iluminatul la nivelul pardoselii merită să citești – Smart bed light – lumină activată la mișcare sau idei pentru corpuri, ca proiect de tâmplărie – Corpuri de iluminat din lemn pentru interior
Holurile, zone în general neiluminate natural în apartamente sunt predispuse la iluminare indirectă, din surse dispuse pe zona căilor de acces sau de surse punctuale pentru a sublinia tablourile expuse. La casă, în general, holul are și surse de iluminare naturale, iar pentru perioada de seară se preferă o iluminare discretă. Seara, dormitoarele sunt punctul principal de interes și de aceea iluminarea lor trebuie să fie în concordanță cu starea de veghe, adormire. Timpul petrecut în dormitor, cu lumina aprinsă coincide cu momentele dinaintea somului, deci n-ar trebui să alegem o iluminare puternică. Folosirea accesoriilor de diminuare treptată a intensității luminoase, fie prin controlere de casă inteligentă, fie prin întrerupătoare cu potențiometru este o opțiune recomandabilă.
Aveți grijă și la consumul electric pentru iluminare. Investiția în becuri cu LED poate fi mare inițial, dar se resimte grozav în cuantumul facturilor. Căldura luminii – sau răceala ei – este dată de gradele Kelvin inscripționate pe ambalaj, încercați să folosiți lumină caldă în zonele cu iluminare destinată a fi folosită pe timp de seară, și lumină rece în zonele de activitate. 2700K înseamnă lumină caldă, iar peste 4000K este lumină rece. În același timp nu amestecați surse de lumină cu K diferiți pentru iluminarea aceleiași încăperi deodată. Un candelabru n-ar trebui să aibă becuri de diferiți Kelvini.
Citește și – Lampi deosebite pentru a lumina încăperile din casa ta!
Pentru spoturi și scafe, personal mă declar împotrivă, poate cu excepția bucătăriei. Alegeți atunci spoturi de calitate, alimentate dintr-un transformator toroidal de 12 V, cele de 220 de V sunt foarte sensibile la variațiile de tensiune și au tendința de a se arde des. Schimbarea lor nu e o plăcere, dar nici să stai cu becul ars deasupra nu e o variantă bună. Iluminatul spațiului de lucru este o preocupare serioasă, unde intensitatea luminoasă nu trebuie să fie sub nivelul de confort total.
Nu pierdeți din vedere faptul că accesoriile de iluminat sunt ele însele o parte din decor, că corpurile de iluminat trebuie asortate cu ambientul general și că puteți aplica o tușă de final genială printr-o alegere inspirată, dar puteți și strica totul printr-o nepotrivire care iese în evidență. Când cereți părerea unui specialist, a unui designer interior, nu omiteți consultanța și pe acest segment.
Citește și – Oshan Kesa – Pergalemnul inventat de Alin Ionescu pentru corpuri de iluminat