În loc de imperfecțiuni am scris prima dată defecte, însă am schimbat convins că Natura nu are defecte ci doar prin aprecierea noastră, a celor care lucrăm cu lemnul, vedem în procesele naturale detalii ce considerăm că nu se potrivesc cu aspectul dorit.
În realitate Natura ne furnizează materia primă, iar noi trebuie să avem abilitatea de a înțelege nivelul de așteptări ale clienților și să mediem între Natură și om astfel încât nici o bucată de lemn să nu fie considerată deșeu. Veți vedea în atelierele tuturor tâmplarilor, care fac cu plăcere această meserie, sprijinite de pereți tot felul de bucăți de lemn, pe care nu s-au îndurat să le arunce, considerând că odată și odată vor fi bune la ceva.
Lemnul de cer, în particular, are astfel de imperfecțiuni naturale și explic de câte ori pot că nu trebuie văzute ca și defecte. Evident că nodurile, crăpăturile și diferențele de coloratură ale fibrei sunt subiect de discuție cu beneficiarii care au încă percepția estetică influențată de mobila de acum 30 de ani, furniruită.
Stilul rustic industrial pune accent pe valorificarea lemnului cu aspect natural evident. Aceste imperfecțiuni naturale constituie de multe ori o cerință imperativă pentru a livra mese cu blaturi ne-uniforme, vizibil rustice, fără a derapa spre grosolan, cabana pădurarului, cum cataloghez eu acest tip de mobilier.
Recent am selectat cherestea pentru o lucrare și am fotografiat câteva scânduri cu elemente ce au trebuit îndepărtate, care nu sunt permise.
Uneori se poate folosi acest lemn, în zone ascunse din piesele de mobilier. Daca lemnul a trecut prin uscător atunci toate cari de lemn sunt moarte și nu prezintă pericolul infestării. Este de evitat acest lemn, deși personal nu l-aș pune pe foc, dacă se poate folosi ca element de legătură ascuns sau încleiat în interiorul unui stâlp. Știu că e discutabil, însă îmi asum această părere.
În categoria imperfecțiuni naturale intră și coaja încastrată în lemn care nu se vede la exteriorul unui buștean. Pentru că mă doare sufletul să arunc lemn, l-aș încadra la aceeași categorie ca și cel de mai sus. Nu e permis totuși să apară astfel de imperfecțiuni naturale pe fețe de uși, blaturi sau laterale de mobilier.
Am avut surprinderea de a întâlni clienți îndrăzneți care căutau intenționat asta, dovedind că au anumite cunoștințe despre lemn. S-a ajuns la imitarea atât de bună a lemnului, cum se vede pe parchetul stratificat, încât tradiționaliștii caută suprafețe cu imperfecțiuni naturale pentru a se asigura că cumpără lemn masiv autentic. Nu știu pe nimeni dispus să bage circularul în masa proaspăt achiziționată pentru a se convinge că nu a fost înșelat.
Aici s-a făcut o gaura în lemn în care s-a fixat sonda care măsoară umiditatea pe timpul uscării. Lemnul s-a deteriorat în jurul găurii, însă în rest odată cu șlefuirea lemnul este bun și curat.
Acesta nu este un defect, nu se încadrează la imperfecțiuni naturale. Apa scursă din pulverizatoarele uscătorului a băltit și a pătat suprafața lemnului. Prin rindeluire și șlefuire scândura va deveni impecabilă.
Cred că suntem datori să optimizăm consumul de cherestea la maxim posibil. Să nu vă mire dacă se ia în calcul o pierdere de 40 % din volumul de cherestea în calculul consumului de material la o lucrare. Adică se cumpără 1 mc și doar 0,6 va intra la prelucrarea finală. Diferența totuși nu e pierdere și depinde doar de atelier sau fabrică cum o gestionează. Rumegușul poate deveni peleți sau se poate folosi la afumare.
Nu se poate cuba o mobilă în forma finală și deduce cât lemn s-a folosit. Chiar și la achiziția de lemn calitate A+ Premium, exista pierderi normale de cca 20-25 %.