Nu știu dacă am ales bine titlu incluzând impozite și taxe ca un cârlig pentru cititorii care sunt interesați de acest subiect. Îți propun 2 subiecte pentru analiză.
De regulă duminica scriu articole care ies în afara sferei de interes reprezentată de lemn, însă, sunt și eu om, cetățean al acestei țări și săptămâna asta mi-am propus o disciplină financiară mai bună, pentru 2022.
Google Trends spune că în ianuarie este cel mai mare interes asupra acestor termene de căutare, atunci când aceia dintre noi, corecți fiscal față de statul român și autoritățile locale, doresc să bifeze în agenda proprie încheierea socotelilor și eliberarea de povara impozitelor datorate legal către stat.
La începutul anului achit impozitul pentru locuință, pentru automobil, taxa de parcare pentru Baia Mare, tot ce pot ca să nu mai am gânduri despre impozite și taxe generale tot anul.
Legislația oferă unele oportunități de a decide unde merg o parte dintre acestea, atât pentru firme cât și pentru persoane fizice și sunt determinat să le înțeleg. Nu îmi place deloc cum gestionează politicul oricărei perioade banii din ultimii 20 de ani de când am carte de muncă și plătesc atât ca persoană fizică cât și ca persoană juridică impozite și taxe, lăsând la ”priceperea” și voința celor care ne conduc să le împartă din sacul numit Bugetul de Stat, unde și cum vor.
Nici nu pot face mult, pentru că respect legile, în măsura în care le cunosc.
Prima nemulțumire se leagă de faptul că la contribuția pentru pensii, se reține la sursă lunar o sumă din salariul meu, ca angajat, din care în 2040 se calculează mai apoi o pensie, în funcție de legea aflată în vigoare la momentul respectiv. Problema mea este că suma care o plătește compania al cărei angajat sunt, cu același titlu, nu se alătură sumei reținute din salar pentru a crește contribuția. Suma achitată de firmă merge într-o groapă comună și dispare din vederea mea, statul o folosește unde naiba vrea, oriunde, dar nu pentru mine, în numele căruia firma a achitat-o.
La asta n-am ce să fac, contabila mea a avut parte de o privire încruntată când am dedus asta și toată frustrarea s-a spart ca valul la malul mării, fără vreun efect.
De aceea, mi-am impus, ca măcar pentru sumele pe care le pot direcționa legal în vreun fel să acționez cumva.
Din firmă – impozite și taxe
20% din impozitul pe profit se poate direcționa specific. Eu am ales să-l trimit către Dăruiește Viață, la doamnele acelea hotărâte care fac un spital. Este cu dichis cum faci plata, trebuie disciplină financiară.
La finalul fiecărui trimestru fiscal, dar nu după încheierea lui, ci acolo cu 1-2 zile înainte de ziua calendaristică care îl încheie, estimez valoarea impozitului, împart la 5 și virez suma obținută ca rezultat prin OP către #Noifacemunspital.
Îmi fac mea culpa pentru că am fost căscat, am trecut de termenul de 31 martie, 30 iunie, 30 septembrie și 31 decembrie din fiecare an scurs de mai multe ori, trezindu-mă prea târziu să calculez și să virez banii. Mi-am setat în calendarul acestui an remindere și voi fi mai atent.
După ce contabila face socotelile și trebuie să fac OP-ul cu plata impozitului datorat legal trebuie să țin cont că voi vira statului, adică îi pun la dispoziție, restul de 80%, cu care știu sigur că nu știu ce face. Vă rog, pe cei care citiți, să nu argumentați că se plătește învățământul, sistemul sanitar, armata, poliția, administrația locala, pensii, se fac drumuri și poduri și alte componente. Apreciez că nu fac o treabă bună cu banii plătiți de mine, nici unul dintre cele enumerate nu poate fi catalogat ca un sistem performant.
Puteam redirecționa banii aceștia și către SMURD, către ONG-uri care salvează păsări sau plantează copaci, însă consider că rezultatul vizibil a utilizării banilor primiți din donații este mai bun în cazul ales de mine. Cred că fiecare deținător de companie ar trebui să acționeze la fel, chiar dacă suma este infimă sau colosală, dormind mai liniștit că atât a avut ca decizie în mână și și-a folosit atuul.
Deci, trimiteți-i undeva, oriunde, măcar s-au dus acolo cu voia voastră.
Nu încurajez neplata taxelor, respect legile, sunt nevoit să mă supun lor, însă vreau să folosesc fiecare portiță legislativă, chiar dacă pare nesemnificativă, pentru a alege ce se întâmplă cu banii livrați statului. Am să forez activ în legislație pentru a afla mai multe.
Ca persoana fizică – pilonul 3
Spun deschis că nu fac promovare pentru acest tip de economisire. Nu înțeleg pe de altă parte cum de legea nu le permite să se promoveze, să explice ce înseamnă pilonul 3, dpdv legistație și funcționare pentru salariați.
Oare nu vor ca acest instrument financiar să fie prea răspândit? Doar această întrebare din capitolul impozite și taxe m-a făcut să caut mai multe informații.
Nu cred că Pilonul 3 este o soluție performantă financiar pentru economisire, doar deductibilitatea legală mă face să caut soluția asta, pentru a evita deschis, dar legal, plata mai multor impozite și taxe. Vreau doar să folosesc toate portițele legislative în folosul meu, după ce înțeleg cum funcționează.
Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal spune astfel:
- Vor fi scutite de la plata tuturor taxelor salariale datorate de angajat (CAS 25%, CASS 10%, impozit pe venitul din salarii 10%) si de angajator (contribuția asiguratorie pentru munca 2.25%), in limita a 400 euro/an/angajat;
- Integral deductibile la calculul impozitului pe profit datorat de angajator (daca angajatorul este o firma plătitoare de impozit pe profit), indiferent de cuantumul contribuției (mai mare sau mai mica de 400 euro/an/angajat).
Teoretic poți diminua baza de impozitare ca salariat și poți scădea impozitul datorat ca firmă cu echivalentul a 400 de EURO/an, adică 1980 de lei la cursul de 4,95, adică 165 de lei/lună. Decât să cresc salariul unui angajat cu 165 de lei, mai bine îi dau banii ca firmă indirect, depunându-i în Pilonul 3, în beneficiul lui. Nu mai plătesc impozite și taxe pe suma asta, ca principiu, nu ca și cuantum. Apoi angajatul primește o scădere a bazei de impozitare, dacă economistește spre Pilonul 3 cel mult 1980 de lei pe an, deci tot 165 lei/lună.
Uite ce zice aici Mihail Ion, citat din articolul din Conso.ro :
”De exemplu, pentru o contribuție de 400 euro anual, impozitul pe salariu scade cu 400*16% = 64 euro, așadar din suma de 400 euro care ajunge in fondul de pensii salariatul suporta efectiv din salariul net doar 400 – 64 = 336 euro, diferența pana la 400 euro fiind reprezentata de reducerea impozitului.”
Atât mi-a trebuit, 64 de euro/an economie la impozite! Nu-i o sumă senzațională, dar valoarea ei, multiplicată cu 1 milion de salariați ar durea rău bugetul de stat, nu-i așa? De aia n-au voie să își facă promovare?
Firmele mici, cu impozit de 1% din cifra de afaceri nu își vor diminua impozitul pe profit, dar vor putea acorda creșteri de venituri salariaților, neimpozabile, cum sunt și bonurile de masă.
!!! Pentru mine n-a fost clar dacă cele două deductibilități sunt separate sau cumulate, m-am dus la banca cu care lucrez și am cerut informații. Cei de acolo păreau foarte confuzi, deși banca lor este unul dintre cei care oferă economisire prin pensie facultativă pilonul 3.
Am plecat dezamăgit și am continuat să caut online informații. M-au sunat după 2 ore să îmi confirme că am avut dreptate și ei nu erau informați și mi-au spus ceea ce am aflat deja din pliantul BCR Plus.
Trebuie să menționez felicitări pentru BCR, chiar dacă nu-s clientul lor și nici nu apreciez fosta bancă de stat privatizată. Au pliantul cel mai explicit despre Pilonul 3, din care extrag doar informația de mai jos. Documentul complet este aici. 150 de lei în loc de 165 pentru că e la alt curs EURO, pliantul e mai vechi.
Tot din pliantul BCR:
Am putut calcula când mă voi pensiona, de ziua mea, în 2040, legal, la termen. Voi fi acumulat 39 de ani de muncă oficial, la 63 de ani, conform legislației în vigoare. Mai am 18 ani de plătit impozite și taxe. Teoretic la vechime se vor adăuga și studiile universitare, habar n-am cum se face complet calculul sau măcar simularea pensiei azi.
Simulatorul găsit pe site-ul lapensie.com mă consideră prea tânăr pentru anul în care am început să lucrez și nu au anul 2040 în vedere, când trebuie să mă pensionez. Nu merită să vă dați datele dacă ați avut carte de muncă după 1999, nu puteți obține nici un rezultat.
Se estimează că pensia mea de atunci din pilonul 1 va fi cca 24% din salariul de atunci după părerea Băncii Transilvania – link pe imaginea de mai jos:
Adică bani mărunți, să ne-nțelegem, da? Pentru că azi 4 salariați susțin un pensionar și se estimează că în 2040 doar 2 salariați vor susține un pensionar.
Concluzie pe acest subiect – Pilonul 3
Decât să cresc salariul unui angajat și să plătesc taxe după suma respectivă mai bine îi dau banii cât pot fi deduși fiscal către Pilonul 3 și îl sfătuiesc să facă la fel, din salariul lui. Rata de rentabilitate a acestor fonduri de pensie, atât pilonul 2 cât și pilonul 3 sunt peste dobânzile la depozite și în plus nu pot fi executate în cazul unui scenariu negru. Plus că se moștenesc.
La o rata de rentabilitate de 5 %, dacă contribui încă 18 ani, începând din 2022, cu suma de 330 compusa din partea mea ca salariat 165 lei și 165 de lei din partea firmei voi economisi astfel:
Teoretic aș ajunge sa iau bani din toți cei 3 piloni de pensii, la care se adaugă economiile personale. Fiecare dintre noi alege sau nu să acorde atenție acestui subiect. Ca paranteza, îi ador pe tinerii aceia despre care am citit că s-au pensionat la 30 de ani, de fapt și-au asigurat independența financiară. Aș putea pune rămășag că pensia și pensionarul ca termeni vor fi arhaici după 2050.
Întreg textul acesta poate fi comentat, corectat, adăugat, de către oricare dintre cei care plătesc impozite și taxe statului cinstit, iar dacă vă trece prin minte că sumele sunt prea mici ca să prezinte importanță documentați-vă ce înseamnă dobânda compusă pe termene lungi și mai considerați că orice asistat social din țara asta, este expert în a beneficia de toate avantajele minore sau majore pe care le are, în raport cu noi, ceilalți, care muncim pe salar sau dividende.
Toate link-urile din articol duc la surse pe care le-am consultat. Dacă am omis vreuna promit să rectific când sunt sesizat. Tot textul este opinia mea personală și o susțin convins că e important să fim informați și să acționăm în orice sens care diminuează frustrarea datorată legilor și a funcționării statului. Lipsa informării nu e scuză pentru nimeni, nu vă va trage de mânecă vreo autoritate a statului și să vă arate cum le puteți da mai puțini bani și cum puteți decide cât de cât ce se face cu banii pe care îi plătiți ca impozite și taxe.
Un articol util din Republica.ro. L-am menționat pentru că informațiile necesare acestui semnal de alertă, privitor la viitor, sunt puține și disipate. Trebuie cu siguranță să ne gândim din timp la anii când puterea de muncă și efort va scădea.
Poate prezintă interes, un calculator de impozite, în funcție de salariul fiecăruia. Grafica este deosebită, însă valorile nu corespund complet cu fluturașul meu, poate pentru că am 2 copii și există ceva deduceri.
Pentru cei care citesc regulat articolele din revista stejarmasiv.ro și se așteptau la texte despre lemn, le cer scuze și sper să nu îi fi dezamăgit. Vreau să încep 2022 cu acest articol pentru că mai mult decât ceea ce ne place sunt convins că există și ceea ce trebuie să facem.
Eu unul nu mă aștept la nimic bun, altceva decât pot, știu și sunt capabil să fac cu forțe proprii.
Cu drag, tuturor celor care muncesc și se străduiesc, cu brațul sau cu mintea!
2 comentarii Adaugă comentariu
Multumesc pentru aceste articol sí pentru celelalte. PEntru cine este interesat de lucruri practice este benefic aceste sait.
Multumesc
Chapeau!