Încălzirea unei cabane sau a unei case de vacanță

încălzirea casei de vacanță

De la bun început trebuie menționat că pentru încălzirea unui spațiu costurile sunt circa o treime din cele necesare pentru răcirea acelui spațiu. Ambele fenomene sunt strâns legate de izolarea pardoselilor, a pereților și a acoperișului alături de ferestre sau uși.

Ca să abordăm economic oricare dintre ele trebuie să începem cu izolarea. Trebuie neapărat menționat că pentru izolare nu trebuie să considerați că trebuie să vă protejați de căldură exclusiv. Ne dorim ca învelișul exterior al unui spațiu de locuit să facă cât mai puțin, ideal deloc, schimb de temperatură cu exteriorul.

Pentru cei curioși recomand Ubakus, descoperiți ce înseamnă Phase Shift:

ubakus
Încălzirea unei cabane sau a unei case de vacanță 22

Am măcinat multe idei despre încălzirea cabanei mele de la Baia Sprie. Am avut parte de părerile specialiștilor, fie la cerere fie benevol, dintre cititorii care au parcurs articolele, în special cel de aici – Încălzire la cabana din lemn – cazul meu real.

La momentul scrierii acelui articol eram decis să evit soba din metal sau fontă, pentru a exploata eficient lemnul. Totuși sunt în situația în care regimul de utilizare pentru încălzirea cabanei trebuie să fie unul rapid, și nu neapărat de durată. Soba cu masă termică intră în regim după prea mult timp de la primul foc, când tot spațiul este rece. Adică ajunge să dea căldură doar după minim 8 ore de funcționare, dar are avantajul de a păstra temperatura timp îndelungat, eliberând lent căldura înmagazinată.

Pentru mine timpul maxim la care trebuie să am căldură este de 2 h și menținerea ei pe termen lung nu mă ajută acum.

După acest articol am primit pe email sfatul unui specialist în pompe de căldură aer-aer, însă calculul de necesar cifrat la circa 4 kW se putea acoperi cu aparate de firmă bună, care costau mult prea mult pentru aplicație. Creșterea costurilor cu energia electrică mai ridică o problemă.

Am primit recent un comentariu din partea altui cititor:

comentariu încălzirea la cabană
Încălzirea unei cabane sau a unei case de vacanță 23

Aici am rezonat imediat și chiar dacă am navigat pe mai multe site-uri germane nu am ajuns pe acesta. Alegerea mea, pentru modelul Globe Pluto, de 5KW, atât ca aspect estetic cât și ca performanță plus un coș de fum marca Leier Smart mă fac să cred că am dat peste soluția de compromis perfectă.

Cel mai important deziderat – sursa de aer pentru combustie din exteriorul încăperii – este îndeplinită. Încălzirea spațiului este relativ asigurată de lemnul recoltat din livadă. Am atât de mulți pomi de înlocuit și crengi uscate de curățat din copacii aflați pe proprietate, încât am convingerea că nu va trebui să cumpăr lemne mulți ani la rând. La costurile actuale pentru gaz și curent cred că orice soluție, din surse regenerabile trebuie luată în considerare.

Am reușit să desenez amplasarea sobei ca să pot cere păreri avizate:

cote de pozitionare
Încălzirea unei cabane sau a unei case de vacanță 24

Am cerut părerea unui specialist în sobe și coșuri de fum și mi s-a atras atenția asupra unui parametru din descrierea sobei. 12 Pa este valoarea care nu știam ce semnifică. Aici este explicația:

pierderile de sarcină aeraulică
Încălzirea unei cabane sau a unei case de vacanță 25

Mda, deci trebuie corelată puterea de tragere a coșului de fum cu cele de pe întreg circuitul. Avem sursa de aer exterior, camera de ardere, racordul cu hornul și coșul de fum propriu-zis ca elemente constitutive.

Dacă coșul trage prea tare avem o ardere intensă, așa zisul foc de fierar, care consumă repede lemnul din sobă și duce la o ineficiență privitor la încălzirea spațiului. Dacă coșul trage prea puțin se acumulează gaze în sobă, care nu se evacuează și soba fumegă în încăpere, ducând și la emiterea de monoxid de carbon care este fatal de toxic. Drept urmare am aflat că nu e treabă după ureche. Acum ceva vreme oamenii știau să le coreleze fără calcule, din pricepere și experiență. Am pierdut multe cunoștințe dobândite empiric, azi avem nevoie de specialiști, de matematică și de fizică ca să înțelegem cum să alcătuim un astfel de sistem, aparent simplu.

Calculele au arătat că am nevoie de un coș de fum cu diametru interior cuprins între 14 și 16 cm, cu o înălțime de 5 m. Geometria acoperișului mai contează în aceste calcule.

încălzirea la cabana de la Baia Sprie
Încălzirea unei cabane sau a unei case de vacanță 26

Costul total pentru încălzirea cabanei achiziționând soba si coșul se pare că trece de 6000 de lei, la prețurile de azi, însă consider valoarea decentă. Am prieteni care mi-au povestit despre sobe de teracotă făcute cu manoperă și materiale cu 2500 de lei, precis ar râde de alegerea mea. Eu cred că sunt mai multe de luat în seamă.

Soba Pluto este foarte mică, însă are aer din exterior, caracteristică pe care nu o veți găsi nicăieri în magazinele de bricolaj. Orice disponibil pe piața românească pentru încălzirea unei case de vacanță cu lemne sare lejer de 1000 de EURO, dacă punem condiția aer extern.

Cred că Seldon, din Fundațiile lui Asimov prevedea prin psihoistorie un parcurs ce părea fantasmagoric. Mie îmi vine azi să afirm, fără reținere că deja trăim astfel de timpuri. Am pierdut sursa cunoașterii, pe domenii variate și găsim tot mai greu oameni pricepuți cu cunoștințe reale, tehnice, capabili să facă ceva să meargă, să repare sau să pună în funcțiune principial un sistem.

Folosim doar soluții out of the box, pe care le aruncăm, când se strică. Suntem dependenți de hrana din magazine, de hainele produse în fabrici de la mii de km distanță, de combustibili fosili, de salarii. Dacă s-ar sista brusc toate aceste produse, am fi muritori de foame.

Pot afirma că 5 din 10 oameni se vor chinui să aprindă un foc din vreascuri, sau nici nu ar încerca. Nu știu câți ar putea trăi preparându-și hrana din ingrediente de bază timp de o săptămână sau fără curent electric. Cum ar găsi soluții pentru nevoile de la baza piramidei lui Maslov, dacă ar fi ca ucrainienii prinși azi în război.

Azi am urmărit un interviu cu un economist care afirma că ratăm oportunități și săraca țară bogată va suferi pe mai departe din cauza incalificabilei indolențe de care suferim, ca nație.

Voi? Vă mai preocupă autoconsumul, mai grădinăriți, culegeți, meșteriți?

12 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Fain articolul. N-ar fi rau sa dai si niste sfaturi concrete. Si eu ma gindesc serios cat de mult as putea sa tai din dependintele mele personale. As putea sa traiesc cu putin, deja o gramada de chestii le-am pus in practica, cel mai mult imi doresc indipendenta energetica si caut solutii. Aveam in minte panouri combinate cu o pompa aer apa si sper sa profit si de Casa Verde. As avea spatiu si pentru o eoliana, dar cu vantul nu prea e ok pe zona mea. In orice caz, nu ma LAS. Numai bine.
    PS: orice sfat e binevenit. Multam.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.