O nivelă cu bulă are o precizie care ține de și de agerimea ochiului meșterului, în schimb un înclinometru digital, bazat pe giroscopul integrat în telefonul mobil deștept poate fi o soluție foarte bună, și la îndemână.
Am instalat și eu aplicația Smart Protractor și am exclamat Evrika!
Ideea nu-mi aparține, de drept și de fapt meritul celui care a făcut clipul de mai jos, cu 3 idei de meșterit utile din lemn.
Omul a construit o ramă, simplă, care înglobează propriul smartphone. I-a adăugat pe o laterală îngustă 2 magneți neodim, bine poziționați ca să nu strice planeitatea și unghiul de 90 de grade și poftim, un înclinometru digital, la îndemână, pentru cei care nu se tem să se murdărească pe mâini. E ceva cu adevărat util, nu e ca suportul de smartphone de toaletă.
Meșterii adevărați, ăia care umblă în salopetă, cu creion după ureche, cu portbagajul plin de scule și care se pricep la orice sigur au o sculă dedicată, dar pentru ceilalți, meșteri ocazionali, merită efortul de a construi rama asta simplă, să fie acolo, în torpedo, pentru când te apucă disperarea să știi dacă un perete sau o podea sunt drepte sau nu.
Ca să-l verific, am scos din dulap nivela cu bulă cumpărată din piața de vechituri, cu 10 lei, i-am dat un lustru să se vadă ștanța producătorului britanic și le-am comparat. Pare-se că bula de aer vrea să mă fenteze.
Înclinometru Smart Protractor vs nivela cu bulă
Sper să vă placă ideea, eu tot le zic copiilor mei, că telefonul nu este device pentru vizionat Youtube, mai știe multe altele, și chiar e bun să fie de folos, nu doar de distras.
Și ca idee, nu costă o avere un înclinometru dedicat, vreo 20 de euro, însă nu-l găsești exact când ai nevoie de el. Nivela cu bulă magnetică e iarăși o chestie de la 10 la 150 de euro, depinde ce pretenții ai. Uni își cumpără scule doar de dragul de a le avea.
Bonus, bancul zilei:
Soția își apostrofează soțul:
– Uite, curge robinetul, fă ceva!
– Da’ eu nu-s instalator, ce să fac?
– Scaunele de la masă sunt șubrede, parchetul scârțâie, fă ceva!
– Da’ eu nu-s tâmplar, ce să fac?
Pleacă omul la servici, își vede de treabă, se întoarce acasă și minune, robinetul nu mai curge, parchetul nu scârțâie, scaunele calcă cu toate picioarele pe podea.
Mirat, întreabă:
– I-auzi nevastă, dar ce minune ai făcut tu aici?
– Eu? Nimic … am chemat un meșter în dimineața asta și a rezolvat totul.
Râde omul, apoi cade pe gânduri …
– Și cât a costat totul?
– 2000 de lei
– Câââât?????
– De fapt a zis că ori îi dau 2000, ori cânt pentru el, ori facem sex …
– Și ce-ai făcut?
– Apoi bani atâția n-am avut, și cum eu nu-s cântăreață, ce să fac???