Școala rusească de arhitectură are prin INT2 Architecture exponenți ai trendului modern, simplificat de frumos și confort. Este imposibil să faci abstracție de opulența și încărcarea spațiilor interioare pentru oligarhii ce reprezintă istoria vechii clase din Rusia. În schimb este notabil că astăzi, arhitecți mai umblați prin lume decât cei școliți în primele 5 decenii de după WW2, prind gustul trendului modern, schimbă materiale și redesenează interioare fantastic de simplificate.
Este al 5-lea articol despre INT2 Architecture, sunt fanul lor declarat și cred că frumosul rusesc nou este capabil să transceadă în timp. Aprecierea pentru lemn și fibra lemnului este înglobată în proiectul ILL, realizat la o locație aproape de Riga, în Letonia. 125 de mp de interioare, într-o volumetrie atipică, cu casa de oaspeți detașată de corpul principal al clădirii relativ mici per ansamblu, au totul ( sau aproape totul) cu textură de lemn.
M-am exprimat împotriva excesului de lemn la interior și am scris despre asta – Prea mult lemn în designul interior dăunează grav frumosului – însă cei doi tineri, Alexander și Anastasia m-au convins de contrariu, prin combinația de forme și finisaje alese extrem de inspirat. Este totuși un exemplu singular, continuu să recomand evitarea excesului.
Privind imaginile de mai jos s-ar putea să reconsiderați ideea compartimentărilor interioare a unei case. Un panou de lemn stratificat, cu furnir de stejar la exterior, pe ambele fețe, cu miez de mesteacăn sau rășinoase costă la bucată, circa 850 de lei. Cu acești bani puteți acoperi 318 cm x 187 cm adică 5,96 mp. Folosind o structură de grinzi de lemn, izolată cu miez de vată bazaltică și acoperită cu astfel de panouri se poate construi extrem de repede. Excludeți astfel zidărie, tencuială, gletuire, aplicarea de vopsea. Valorile acestor materiale, manoperele implicate de fiecare strat, dar mai ales viteza de montaj s-ar putea să încline în favoarea compartimentărilor cu panouri de lemn stratificat. Lemn, nu MDF sau OSB. Lemn masiv, chiar dacă miezul nu este din esențe tari, e totuși lemn.
Sunt fascinat de inventivitatea și originalitatea celor de la INT2 Architecture – Magazin de ochelari – Kaunas Lituania – Int2 Architecture
În viziunea casei de arhitectură INT2 Architecture lemnul a fost aplicat în acest proiect pe toate cele 6 fațete ale încăperilor, inclusiv pe tavan. Am privit atent, toate imaginile și e greu să găsești loc, unde să nu fie lemn. Spațiile beneficiază de căldura specifică lemnului atât ca percepție cât și ca material ce înmagazinează energia termică, jumătate valoric cât betonul. Nu știați, așa e?
Admir priceperea arhitecților de la INT2 Architecture de a găsi forme complementare pentru suprafețele mari. Un perete din lemn, casetat, o pardosea din lemn, mobilier din lemn, stau foarte bine în aceeași cameră și nu dau senzația de exagerare din cauză că finisajele ca nuanțe sunt foarte placute, în culori pământii, calde, liniștite, iar formele reduse la senzații nu la ostentații.
Arhitecții aceștia sunt din Sankt Petersburg, dar par foarte apropiați de școlile scandinave de design. Imaginile din acest articol sunt preluate de pe site-ul lor oficial, aveți link-ul notat.
Trăim vremuri cu frământări politice intense, cu șerpărie în relațiile internaționale care poate v-ar face să desconsiderați zone ale globului din cauza liderilor actuali. Pentru mine, teritoriul Rusiei este în continuare un izvor nesecat de excelență în știință, artă și resurse naturale de inteligență greu de egalat.
Citiți și despre – Khokhloma – pictură pe lemn specifică regiunii Volga din Rusia