Inteligenta artificiala – hegemonia a ceea ce va fi viitorul

inteligenta artificiala

Pronunțăm fără să înțelegem cuvintele – Inteligenta ArtificialaAI, însă înțelegi ceea ce se presupune că va aduce?

Nu mă aștept să fiu apreciat pentru acest articol, dar m-aș bucura dacă citirea lui ar ridica niște sprâncene și-ar duce la contemplarea analitică a faptelor contemporane.

Este un blog despre lemn, StejarMasiv.ro este revista online dedicată lemnului, dar și activităților conexe derivate din prelucrarea lemnului. Promovăm meșteri, ateliere mici, idei de design sau artizanat. Pe undeva, pe nebănuite se introduce lent ideea ca inteligenta artificiala va aduce beneficii, va suplini zbaterea neuronilor umani și va asigura confortul nemaivăzut pentru toți cei care o vor folosi. Începem cu designul cu confortul. Ikea a anunțat deja că roboți controlați de inteligenta artificiala pot asambla un scaun.

inteligenta artificiala

Știați că există deja – Google AI – un domeniu web, online ce pregătește terenul pentru inteligenta artificiala? Am citit mai multe materiale și pe undeva pe acolo apare și Responsabilitatea utilizării AI. Mda, bună teorie, mai ales după scandalul de a hrăni bazele de date pe care Google le deține cu informațiile din textele tuturor cărților pe care le-a scanat în cadrul unui proiect imens, extrem de controversat. Teoretic se dorește punerea la dispoziția publicului larg a tuturor cunoștințelor ce zac între paginile reale ale cărților. Mi-e greu să cuprind imensitatea acelor date și posibilitatea ca cineva să poată folosi întrega bază de informații. Nu cineva uman, cu siguranță, pentru că este evident că limitele geniilor umani există, așa cum chiar Einstein a decretat, în schimb despre prostie s-a exprimat clar – că nu are limite.

Să ne înțelegem inteligenta artificiala va fi o entitate unică, conectată la toate sistemele informatice disponibile, cu acces peste orice criptologie și capacitatea de a accesa si controla orice device electronic conectat la rețeua informatic. Nu au cum exista două entități independente sau mai multe.

Știu despre AI demult, ca și concept, din cărțile lui Orson Scott Card, știu despre Jane, ajutorul nevăzut al lui Ender – Hegemonul. Hegemonia este definită sub o formă ce ar trebui bine aprofundată, omenirea n-a mai cunoscut o astfel de formă de conducere a destinelor de multă vreme și n-are nici un mecanism de apărare pentru efectele nedorite. Reproduc mai jos un fragment relvant, obținut din Wikipedia.

In international relations theory, hegemony denotes a situation of (i) great material asymmetry in favour of one state, who has (ii) enough military power to systematically defeat any potential contester in the system, (iii) controls the access to raw materials, natural resources, capital and markets, (iv) has competitive advantages in the production of value added goods, (v) generates an accepted ideology reflecting this status quo; and (vi) is functionally differentiated from other states in the system, being expected to provide certain public goods such as security, or commercial and financial stability.

Pentru a ne apăra de presupuse atacuri asupra propriei securități vom oferi celor ce se angajează să ne apere de frici nedovedite – propria libertate.

Sigur, nu vorbim aici de gratii, este forma violentă a privării de libertate, ci de acceptul de a ne încredința viețile, ca parcurs, conținut, inițiere și sfârșit, unor entități ”protectoare”.

Partea frumoasă din implicarea unei forme de inteligenta artificiala arată așa :

https://youtu.be/OI68YZe9Ul4

Asimov, un Jules Verne mai actual a prefigurat deja evoluția roboților echipați cu inteligența artificială. Am învățat multe cuvinte noi citind despre oameni. Ermeneutica e unul dintre ele.

Mituri despre inteligenta artificiala

inteligenta artificiala

Am scris și primul articol asistat de AI – Masa din lemn masiv de stejar – AI Content

Oamenii vor ajunge în război cu roboții, vor face planeta Terra de nelocuit și vor dezvolta tehnologii pentru supraviețuire – plecând în Cosmos. Unii vor duce roboții cu ei, vor alege izolarea socială și vor deveni homofobi. Aceștia vor stagna, vor fi cu timpul tot mai puțini la număr și vor dispărea. Alții vor alege ca tehnologia să nu mai dețină inteligență, să se bazeze pe rațiunea umană și vor coloniza milioane de sisteme solare, uitând efectiv despre Terra, ca leagăn al civilizației umane, ca locație, ca existență. Va urma o serie de spasme sociale, pe parcursul miilor de ani, ce vor conduce la reactivarea unui concept primordial uman – telepatia, conștiința comună, respectul pentru viață umană și non-umană.

Suntem departe, vom fi praf de stele, dar cred că timpul va demonstra că Asimov n-a vorbit prostii.

Digital, și banii ajung criptomonede.

inteligenta artificiala
2 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.