Mi-am propus inițial să scriu despre moară ca joc pe tabla de lemn, pentru că am găsit undeva denumiri sub care cu siguranță nu le-ai recunoaște în afara României. La noi îi mai spune țintar și ceea ce e cel mai frumos e că se poate încropi din nimic, nefiind nevoie de materiale dedicate pentru a-l juca. Nu mai știam exact cum sunt regulile, m-am delectat căutându-le online. Mai poate fi găsit sub denumirile de Nine Mens Morris, Merelles, Marells sau Morelles ori chiar Cowboy Checkers. Apare acest joc și în cadrul jocurilor complexe pe calculator, de exemplu în Assassin’s Creed III.
La nevoie poți desena pe pământ cele 3 pătrate concentrice și punctele de intersecție, iar piese îți pot fi boabe de fasole ori porumb, pietre sau cioburi de sticlă. Prea retro , nu?
Am ajuns la o concluzie căutând resurse online pentru a ilustra acest mod de a juca un joc. Ani buni de zile din studenție am jucat table ( backgammon în engleză) și confruntarea a doi oponeți reali, pe viu, fără intermediul internetului este o provocare pe care am pierdut-o. Jocurile online ne fac să tratăm confruntările într-o manieră impersonală. E nevoie să regăsim contactul direct cu oamenii de lângă și din jurul nostru. Jocul vorbelor, psihologic, în timp ce aștepți ca oponentul să arunce zarurile sau când analizează opțiunile de mișcare, momentele când speri să nu observe o oportunitate pentru el, care ar fi un dezastru pentru tine, sunt imposibil de reprodus online.
Andrei Gâlcă, dacă citești aici adu-ți aminte cum ziceai – ”Își bate joc zarul de mine!”
Nu voi scrie doar despre moară, ca joc pe tabla de lemn, ci voi publica imaginile găsite aiurea și peste tot ca sugestie de reîntoarcere la realitate. Galeria de imagini inclusă în acest articol arată câte jocuri pot fi fabricate din lemn, și ne oferă șansa de a face tâmplărie la nivel de artă. Sunt convins că se vor găsi mulți care vor aprecia și vor achiziționa astfel de jocuri. Utilitatea lor directă, impactul asupra gândirii și a personalității unui om cred că este de netăgăduit.
Am scris și despre Catan!
Tâmplari din toate colțurile internetului … luați aminte !
Am scris anterior despre joc x și 0, varianta pe tabla de lemn făcută de Nicolae Roșioru și acum realizez că trebuia dezvoltat subiectul.
Citește online, însă aplică offline, în realitate. Joacă cu copiii tăi, cu prietenii, cu tata sau cu mama un joc pe tabla de lemn. Indiferent că este remi, șah, table, moară, reversi, popice, dame, scrabble, puzzle, fendo sau domino, sau orice alta variantă din sutele disponibile.
Mi-am propus să caut timp și ocazii mai multe să joc cu copiii mei jocurile minții, vreau să le trezesc și să le antrenez sentimentul de competiție reală cu un om, nu cu un ecran impersonal. La tabăra de tâmplari la cort pe care vreau să o găzduiesc la anu’ se va juca table cu siguranță, la un pahar de poveste și un grătar sfârâind.