Khokhloma înseamnă pe scurt pictură pe lemn cu un anumit set de motive și culori, specifice străfundurilor Rusiei.
Khokhloma este o denumire necunoscută celor mai mulți, avem puține cunoștințe despre spațiul rusesc, iar istoria lor este extrem de tumultoasă. Sunt fascinat de lectură, iar Wikipedia mi se pare o gaură neagră care mă face de cele mai multe ori să mă pierd cu orele mergând din legătură în legătură pe firul evenimentelor.
Khokhloma arată ca și în imaginea de mai jos, ca să înțelegeți motivul pentru care am căutat mai multe informații. Este pictură pe lemn, folosind negrul, roșu, auriul, portocaliu și verde. Conferă veselei din lemn aspect metalic, înnobilând un material ușor de procurat, comun oamenilor simpli. Pasărea Phoenix apare des alături de motive florale, foarte expresive și vii.

Khokhloma
Ca orice lucru frumos are origini în zone cu tenebre istorice și am fost fascinat de tumultul stins al secolului 17, în vechea Rusie, pe când Nikon, patriarhul bisericii ortodoxe a început un pogrom asupra celor ce n-au îmbrățișat schimbările religioase pe care le-a impus.
Povestea este așa: Nikon are o întâlnire cu omologul său grec, stau de vorbă și compară ritualurile ortodoxe pe care le practică cele două biserici surori ajungând la concluzia că rușii s-au îndepărtat de interpretarea ”adevărată” a scrierilor vechi prin traduceri succesive care au perpetuat greșeli din transcrieri. Grecii afirmă că adevărul suprem e la ei, drept urmare, Nikon revine acasă și cu sprijinul țarului impune o reformă religioasă fără precedent. Diferențele semnalate sunt radicale, înfiorător de importante în făgăduința vieții veșnice și împiedică atingerea Nirvanei dacă continuă.
Ca exemple de schimbări: semnul crucii se face în sens invers ca până atunci, iar degetele trebuie ținute împreunate, deget mare, arătător și degetul mijlociu, nu altfel. Altfel însemna degetul arătător drept în sus, mijlociul puțin îndoit, inelarul mai mult îndoit. Dacă ați fost vreodată atenți la vechea pictură pe lemn din interiorul bisericilor vechi, ați remarcat gestica diferită a caracterelor diferiților sfinți, față de cele din bisericile noi. Chiar am întrebat călugării de la Putna ce semnifică acest fel de a ține degetele și au ridicat din umeri. Nu știu, nu cred că au studiat prea multe.
Personal, consider aceste diferențe atât de nesemnificative și atât de puerile pentru a omorî oameni, încât dacă cineva mi-ar impune felul în care să vorbesc cu Dumnezeu, crucificându-mă pentru o alegere diferită i-as arunca în față toată credința pe care o clamează.
Revenint la întâmplările rusești de acum 400 de ani, Nikon declară anatemizarea Vechilor Credincioși – Old Believers. Vă recomand celor avizi de cunoștere link-ul de mai înainte.
Dacă nu aveți idee ce înseamnă anatemizarea vă spun că este forma excomunicării dusă la extrem. Dacă excomunicarea înseamnă scoaterea în afara bisericii, anatemizarea desfințează complet ființele umane asupra căreia se pronunță, anulându-le dreptul de a face parte dintre oameni. Este exprimarea detestării permanente, înseamnă asocierea cu răul suprem și disponibilitatea pentru sacrificare.
S-a ajuns astfel la o segregare dură în rândul populației, unii s-a convertit noilor cerințe religioase, alții au rămas pe rit vechi, continuând să se roage Domnului cum au făcut-o și înaintașii lor. Pentru asta au fost prigoniți, cu sprijinul forțelor țarului, uciși, desfințati. Mi se pare o pată de neșters de pe fața Bisericii Ruse, dincolo de omenia și umanitatea noastră ca ființe înzestrate cu inteligență, în numele unei religii. Doar Marea Schismă mai are astfel de rupturi dure, anatemizarea având și acolo loc între Papa și Patriarhul Constantinopolului.
Cei vechi au ajuns să practice meșteșuguri simple pentru a se susține și Khokhloma este unul dintre priceperile lor cele mai apreciate. Frumusețea unică din această pictură pe lemn a trecut peste restricțiile impuse, dincolo de izolarea la care au fost forțați s-a continuat comerțul cu astfel de produse. Azi, s-au mai îndulcit problemele cu Cei Vechi iar meșteșugul este unul foarte răspândit. Căutați pe Yandex să vă convingeți.
Dacă călătoriți vreodată în Rusia și vedeți astfel de produse m-aș bucura să știți povestea lor și de unde provin. Mă gândesc câte drame individuale au existat atunci, la fel ca pe timpul Inchiziției sau a Cruciadelor. Suntem atât de vremelnici pe acest pământ și suflete bune ajung să sufere din pricina unor gânduri de mărire goale de conținut.
Pictură pe lemn se face și în România, am scris anterior despre mobila pictată și a fost un articol extrem de citit. Sibiul are astfel de meșteșugari, iar pensiunile mobilate cu astfel de piese sunt extrem de apreciate.

pictură pe lemn
Să nu uităm, să învățăm din istorie și să ne ferim de a radicaliza confruntări de idei.
Cu drag, de Cei Vechi, cu a lor pictură pe lemn – Khokhloma
Citește și – Ceai din Samovar – o parte din cultura rusească autentică
One thought on “Khokhloma – pictură pe lemn specifică regiunii Volga din Rusia”
O mică precizare.
Anathema este separarea completă de biserică și deobicei se stabilește în urma unui Sinod.
Și din câte înțeleg eu, se referă la învățătura greșită nu la o persoană.
A se vedea aici https://ro.orthodoxwiki.org/Anatema și http://orthodoxinfo.com/ecumenism/anathema.aspx
și http://forum.teologie.net/viewtopic.php?t=685
O anatema nu implică obligatoriu și o persecuție ulterioară.
Asta ține de cât de fanatici sunt cei care au dat o anume decizie de anatemizare și de câtă putere au.
Și de cât de fanatici sunt împărații, regii și alți puternici ai vremurilor.
Exemple negative: Împăratul Leon Isaurul – a interzis prin edict venerarea icoanelor și a impus prin forță armată