Pentru lacuirea lemnului nu s-au folosit dintotdeauna materiale sau substanțele cu care astăzi ne declarăm familiali. Palux-ul nu era cunoscut de britanici pe vremea creșterii Imperiului Britanic și a Commonwealth-ului, în schimb era cunoscut pe atunci gândacul de lac. Femela acestui gândac produce o rașină care se culege de pe coaja copacilor și care, diluată in etanol duce la obținerea lacului natural. Nu era ușor să umbli prin pădurile Indiei sau a Tailandei sa strângi fulgi de lac, însă acele timpuri nu duceau lipsa de forță de muncă plătită la o valoare care permitea dezvoltarea unei intregi industrii. Calitățile acestui produs sunt de izolant, blocator de miros, protectie a lemnului, închiderea porilor după șlefuire însă și ca glazură alimentară (ciudat, nu?)
Azi cunoaștem, în mare, următoarele tipuri de lacuri :
- lacul nitrocelulozic
- lacul poliuretanic
- lacuri pe bază de apă
Ultimul tip este cel mai apreciat datorită afinității pentru tot ce pare sau este bio, natural, neindustrial. Consumul avid de produse naturiste ar trebui să ne întoarcă privirea spre valorile tradiționale, nu spre substituenți cu nume agreate și convenite general că sunt naturiste, poate la o mai atentă băgare de seamă se pot dovedi detalii care să contrazică alegerile contemporane. Tot la fel am scris despre gudron, care a fost folosit la scara industrială, însă din rațiuni economice a fost relativ repede substituit cu produse industriale, de sinteza. Mai răsfoiți articolul –Gudron sau rasina obținute din lemn – istoric și utilizare – pentru luare aminte, merita parcurs cu atenție.
Lacuirea lemnului este un proces general definit de aplicarea unei substanțe cu rol de protecție, dar mai ales de uniformizare a suprafeței, care conferă pieselor de mobilier, în special, un aspect lucios, de sticlă. Recent s-a optat tot mai des către lacurile mate, dar încă persistă accepțiunea că un lemn lăcuit, fie mobilă, fie parchet este neted și lucios. Un blat de masă periat și lăcuit cu lac mat cu luciu de 5 % cu greu poate fi asociat cu termenul de ”lacuirea lemnului”.
Printre meșteri, French polishing definește procedeul de aplicare a unui lac lucios, iar stilul francez este cel care promovează aprecierea unei suprafețe de sticlă. Efectul este de intensificare a culorii aplicate prin baiț, cu un efect de ochi de pisică și cu obținerea unei suprafețe reflectante pentru lumină. Este foarte similar cu efectul aplicării rășinii epoxidice –Finisaj pentru blaturi de lemn cu rasina epoxidica – .
Aplicarea lacului natural se face de-a lungul fibrei, prin pensulare, apoi se finisează cu o cârpă. Procedeul tradițional este de a aplica pe lemn, lac lichid obținut din fulgii de lac menționați anterior, iar ulterior se freacă suprafața cu o cârpă imbibată în ulei. Este nevoie de o perioada lungă de slefuire, cu mișcări circulare, pentru ca procedeul sa aibă rezultatul scontat. French polishing este un procedeu, nu un material, denumirea se referă la tehnică. Este binecunoscut faptul că acest procedeu are ca rezultat o suprafață sensibilă la zgârieri și că în prezența apei sau a alcoolului apar pe suprafața finisată foarte frecvent nori de opacizare a suprafeței. Întreținerea acestui tip de finisaj este consumatoare de timp și efort.
Este disponibil pe piată, dacă căutati ”fulgi de lac” iar pretul pare destul de piperat – 6 EUR/100gr. Cred că nu este destinat producției de masă, serie, și de aceea nu ar trebui să reprezinte o problemă în a îl incude ca opțiune pentru lacuirea lemnului la aplicațiile DIY.
Alternativ, tot din vremuri trecute, era folosită proprietarea de sicativare a uleiului de tung, cu un rezultat apropiat de cel al aplicării lacului natural.
Restauratorii trebuie să fie familiarizați cu acest procedeu și sunt obligați să respecte cu sfințenie materialele și tehnica în cazul în care readuc obiecte vechi la starea și aspectul lor original, autentic.
S-aveți spor la treabă, soluțiile ce au fost odată nu trebuie decât redescoperite, cred că lacuirea lemnului face parte dintre acele procedee ce au oferit soluții perioade de timp mai îndelungate decât o vor face metodele moderne, care le-au luat locul.