Definirea artei prin elementul funcțional oferit de lampa sculptată de Mama Natură, văzută și prezentată de Paul Foeckler, cu denumirea de Split Grin, e greu de descris în cuvinte. Ceea ce se poate spune despre lemnul de conifere cu denumirea California Cypress, un arbore de dimensiuni mici, care crește uneori și sub formă de tufă, în locuri neprielnice stă la baza tuturor pieselor din această colecție. Prin crăparea efectivă alemnului se obțin elemente neregulate, naturale, pe care Paul Foeckler le prezintă secționate, distanțate și parcă levitând în jurul unei surse de energie interioară.
Ce vorbe? ce cuvinte? Mai bine intrați pe ETSY și dacă vă place, cumpărați. Split Grain.
Un obiect, ce indeamnă la reflecție, similar cu imaginile surprinse în articolul Suflet de fotograf în imagini – Ștefan Bela.
După ce am apreciat efortul și ingeniozitatea omului gândul mi-a zburat invariabil la faptul că această colecție este dovada vie și incontestabilă a faptului că se poate, da, se poate orice, se poate adăuga un strop de magie naturalului, trebuie doar arătat. Paul a văzut ceva, a pus în practică o scânteie de inovație și estetică și are un produs care se vinde, realmente.
Paul Foeckler
Cu drag, de bun gust.
Update 2016, septembrie. Am vazut mai multe reinterpretari ale acestei idei, obiecte artizanale concepute pornind de la ideea de bază care asa cum a facut și Paul Foeckler, implica o piesă de lemn brut, debitată cu precizie elvețiană. Virgil a construit propria varianta si puteti citi aici despre lampa lui Virgil:
3 comentarii Adaugă comentariu
Da, creatiile lui Paul Foeckler arata cum se poate trai dintr-o idee si cum aceasta idee aduce multumire sufleteasca si altor oameni. Si cand te gandesti cate milioane de bucati de lemn ard in sobe, ficare valorand, potential, cateva sute de dolari… Ce-i drept si ele dau caldura iar binele trupesc, la urma urmei, aduce si o senzatie de fericire sufleteasca – dar mult mai scurta comparativ cu creatiile lui Paul F.
Mulțumesc Virgil pentru intervenție. Se pare că am găsit un subiect drag ție, și cunoscut. Eu am zăbovit timp lung studiind imaginile obiectelor create de P.F. și sincer mă bate gândul să încerc să-l reproduc.
Culmea, la acelasi lucru m-am gandit si eu, desi nu mi se pare prea frumos sa copiez ideile altora. Sunt insa intricat de metoda constructiei si curios daca o sa reusesc. Iata ce etape ma gandesc sa urmez:
– gasesc o bucata adecvata de lemn spart;
– gauresc portiunea in care voi introduce lumina;
– o tai felii transversale la un circular mai mare (eu nu am) sau la banzic (am), desi risc sa nu iasa paralele;
– masor si prind feliile una de alta prin cepuri, probabil 3 la fiecare felie, asezate astfel incat sa ofere stabilitate si sa nu se prea vada din exterior. Vor fi lipite pentru ca veioza sa nu se destrame la ridicare;
– introduc becul led in varful unei tije metalice care va servi si ca suport pentru veioza.
Ramane de rezolvat:
– cum prind corpul veiozei de acea tija;
– cum iau masura ca sa introduc cepurile perfect, pentru ca feliile sa ramana paralele (probabil le asez una peste alta si le gauresc pe toate odata in 3 locuri)
– nu stiu de unde sa iau lac poliuretanic, poate folosesc ulei. Lac lucios nu, se pierde aspectul natural.
– cu ce dau o gaura asa larga si destul de lunga, pentru lumina.
Feliile vor fi slefuite pe fetele interioare si lasate sparte la exterior.
Ce parere ai?
Apropo, vii la BIFESIM? Daca da, te rog da-mi un email la virigilgo4@yahoo.com, poate ne vedem, eu voi veni ca vizitator joi, 10 sept. si mi-ar facea mare placere sa ne intalnim.
Nu am uitat de promisiunea cu gazebo dar am fost plecat cam toata vara si mai am 2 usi de pus sub gratar/cuptor, plus gresia.
Cu bine,
Virgil