Când mă gândesc la ideea de lectie de restaurare, nu mă pot abține să nu fac comparația mentală ce ar face ungurii să aibă iar controlul Transilvaniei, sau austriecii … sau toate acele nații pe care le-ați vizitat și pun preț pe valoarea istorică a unor locații de vis. Cum decad Băile Herculane, ce turism s-ar face în Deltă, la mănăstirile din Moldova sau bisericile din lemn din Maramureș?
De-a lungul vremii, conceptul de restaurare a fost puternic influentat de conceptia estetica si tehnica a fiecarei epoci, restaurarea arhitecturala fiind transformata continuu, sub impactul modei, al evenimentelor politice si al evolutiei artei.
Oare exista in prezent o constiinta a restaurarii? Fara indoiala zic, ca da. Ea este consecinta unor indelungate batalii, purtate atat in plan estetic, cat si istoric de catre critici si istorici de arta, restauratori, colectionari si asociatii culturale. Restaurarea trebuie sa fie in egala masura actiune tehnologica, stiintifica si critica, iar la baza conceptelor moderne de conservare si restaurare stau principii clare si solide.
Ma miram mai zilele trecute despre tot acest proces de restaurare, si cat de tare s-a dezvoltat in ultimii ani. Am pentru voi astazi un exemplu/model de restaurare,cu o reteta de urmat nu atat de complicata pe cat ne-am asteptat, probabil, sa fie sa fie.
Se ia o casa situata in Asturias, Spania, veche de 150 de ani cu o arhitectura uimitoare si cu o priveliste imbietoare, si se da pe mana unui proprietar indragostit de arhitectura si stilul atemporal. Acesta, cu ajutorul designerului de interior Isabel Lopez si arhitectului Marin Marta, a restaurat complet casa. Interiorul este practic complet modificat, insa pastreaza pe alocuri detalii vintage, iar exteriorul este renovat, dar a pastrat aspectul original.
Această casa este un vis devenit realitate pentru proprietar, iar pentru noi o lectie veritabila de restaurare.
Chapeau!
2 comentarii Adaugă comentariu
Vreau ai eu un con….de unde pot achizitiona?
sunt disponibile online, cauta con despicare lemn