Mă bucură să văd că un articol scris demult despre lemn de foc –Incalzirea locuintei | Puterea Calorica a Lemnului– este apreciat și citit în continuare, chiar comentat și corectat de către cei mai avizați. Lemnul de foc este poate unul dintre cele mai interesante subiecte din prisma utilității. Dacă pentru unii oameni simbolizează sărăcia, iar încălzirea sau gătitul se fac în același fel rudimentar ca și acum un secol, pentru oamenii înstăriți care deja au beneficiat de încălzirea centralizată, apoi au avansat la centrala personală pe gaz, ocazia construcției unei case aduce această îndeletnicire primară iar în atenție. Șemineul este simbolul unei bunăstări relative, iar bucuria de a privi un foc de lemne doar pentru încântarea sufletului are origini care țin de vremuri foarte vechi.
Citește și – Protecția lemnului la foc și/sau la căldură sau Lemn pentru foc stivuit și uscat natural
Am primit de la un cititor următoarea întrebare și am decis că e mai bine să răspund într-un articol decât doar pe email:
Am o rugăminte referitor la o dilema pe care o am, de cand am ales sa încălzesc casa cu lemne, mai exact cu un șemineu. E vorba de mărimea lemnelor care se pun in șemineu… Să fie mărime medie (crăpate) sau buștean cat mai mare (mă refer la a întreține focul după ce el a fost aprins)…
Lemn de foc în șemineu
Părerea mea este că sparte, nu bușteni, uitați de ce …
Eficiența arderii materiei lemnoase nu ține, după știința mea, de dimensiunea lemnului pe care îl punem pe vatră ci de calitatea și puterea calorică a lemnului de foc. Evident că nu discutăm despre exagerări și nu e de dorit ca cineva să înfunde șemineul cu un buștean care să ocupe aproape tot volumul de spațiu disponibil în camera de ardere.
După ce m-am documentat și am citit și eu la rândul meu, am aflat că lemnul de foc e preferabil de a fi vechi de 2-4 ani, de la momentul recoltării din pădure. Păstrarea lor ca bușteni nu este indicată și e mai bine să fie lemne sparte, stivuite pentru uscare naturală. Umiditatea iese prin capetele fiecărui lemn, de aceea e mai bine sa fie scurte si crăpate.
Esența lemnoasă este preferabil să fie dintre cele tari, cum ar fi stejarul, carpenul și fagul. Sunt esențe lemnoase tari care au un randament caloric scăzut și care nu ard foarte bine, castanul ar fi unul dintre cele despre știu acest amănunt. Gorunul sau cerul sunt variante de lemn de esență tare care au renume pentru eficiență, iar până de curând cerul era folosit doar pentru foc, din cauza fibrei foarte neuniforme și a coloritului.
Recent, după selecții dificile s-au realizat piese de mobilier și din acest lemn ales în principal de cei care preferă aspectul rustic.
Revenind la lemn de foc, eficiența arderii este foarte bună în cazul în care s-au folosit lemne sparte, uscate foarte bine, fie natural, fie în uscătoare industriale, iar indicatorul de ardere bună este jarul rezultat și timpul de menținere a acestui jar. Dacă după arderea completă cenușa rezultată este în cantitate foarte mică, atunci obținem o ardere completă, iar jarul unui foc pe lemne de bună calitate poate și trebuie să țină și 24 de ore.
Arderea completă și captarea energiei degajate de orice lemn de foc ar trebui să fie principala preocupare a constructorilor de aparate de încălzit cu lemn de foc. Soba noastră, din casa terminată în 2023 arde cca 9 kg de lemn de foc de orice fel, brad, stejar, nu contează, la 750 de grade în focar și cu emisii de 50 de grade la coșul de fum. Căldura este preluată de cele 2,5 tone de cărămidă și șamotă și redată casei, lent, în 24 de h.
Evident, că tirajul de aer este foarte important și trebuie să deprindem particularitățile căminului de ardere pe care-l deține fiecare pentru a evita ca majoritatea căldurii rezultate să se piardă pe coșul de fum sau timpul de consumare a puterii calorice să fie prea scurt, datorită tirajului forțat. Pentru aspect, pentru că șemineele nu sunt centrale pe lemne se poate așeza pe foc o buturugă cu noduri care să arate cât mai rustic și care să se consume treptat, foarte încet. Cred că un
În 2022 am adăugat un articol – Biomasa – este lemnul sursă regenerabilă?
1 comentariu Adaugă comentariu
Informativ. Multumim.