Am petrecut doua ore intregi pentru a ma documenta despre fierul forjat. Lemnul masiv mi-este familiar si l-am vazut combinat cu fier forjat in cateva situatii foarte inspirate astfel incat pot sa va impartasesc cu incantare aceasta solutie de amenajare interioara sau decoratiune.
Fierul forjat este astazi destul de rar in realitate cu toate ca vedem peste tot afisarea ostentativa a multor lucrari similare cu cele executate din fier forjat autentic. Caracteristicile fierului forjat il fac ca sa fie considerat o declaratie de bunastare reala, iar cei ce vor si isi permit sa comande o asemenea executie, statutul de lucrare la comanda unicat le apartine fara tagada. Fierul forjat este acel fier, prelucrat manual, prin batere cu ciocanul si prelucrat prin incalzire pana la temperatura de maleabilitate. Continutul scazut in carbon, sub 0,2% il fac sa fie maleabil, ductil, usor de sudat si rezistent.
Piata este invadata de replici care nu pot fi considerate fier forjat, Modelele produse industrial sau din platbanda rasucita si teava patrata nu pot fi considerate si apreciate la fel de mult, desi sunt platite mult peste valoarea lor reala. Plus ca asamblarea unor asemenea elemente denatureaza nobletea mestesugului de a prelucra fierul prin forjare.
Fierarul, aplicand metodele vechi si neschimbate de prelucrare poate alege si culoarea finala a produsului prin tratamentele aplicate fierului cald. Culoarea poate diferi de la galben brun pana la roscat sau negru, uneori chiar si violet inchis. Fierul tratat cu ceara de albine sau ulei reactioneaza si formeaza diversi oxizi care determina culoarea. Impuritatile dunt eliminate prin baterea repetata si astfel rezistenta aliajului creste. Fierul forjat contine incluziuni fibroase, sub forma de zgura, care permit ca prelucrearea sa aibe ca rezultat un aspect similar fibrei lemnoase, facandu-l astfel foarte apreciat si des folosit in asociere cu lemnul. Lemnul cu duritatea fibrei ridicata este preferat pentru a realiza obiecte fie practice, fie decorative, foarte frumoase. Arheologia experimentala este un domeniu de activitate in care se incearca redescoperirea pe cale empirica a metodelor antice de fabricare a diverselor obiecte si astfel re-invierea unor traditii pierdute.
Fier forjat si lemn masiv putem intalni in elemente arhitecturale ca si portile si a usile de la intrare sau obloanele de case cu tematica rustica dar si elegante. Pentru decoratiunile interioare combinatia se preteaza la realizarea elementelor de iluminat sau pentru polite si rafturi. Mobila de asemenea beneficiaza de aportul fierului forjat, care confera eleganta inlocuind elementele de lemn greoaie si masive cu elemente mai suple din fier. Completarea acestor elemente cu detalii decorative de mici dimensiuni si realizate cu finete confera mobilierului o nota aparte de stil si eleganta.
Mi-e greu sa includ toate detaliile pentru aplicatiile lemnului si a fierului forjat dar va asigur ca pe la mijloc de secol XIX erau atat de raspandite incat cu greu puteai gasi ceva ce sa nu fie realizat de dulgher si fierar. Scari interioare, balcoane din fier forjat, mobilier, masinarii, aplicatii industriale sau casnice, toate au beneficiat de aportul tehnologic adus de prelucrarea metalului si a lemnului.
Puteti lua in considerare cu succes aceasta solutie de decor sau amenajare, cu specificatia ca stilul este unul pretentios, care trebuie completat atent si inspirat cu piese de mobila care sa nu denatureze imaginea unitara a locuintei.
Cu drag, de maiestrie si mesteri.