Dacă v-ați întrebat vreodată dacă poate fi lemnul transparent, aflați că e posibil! Inginerii, acești oameni care pun lumea în mișcare, l-au descoperit anul trecut. Cercetătorii Universității din Maryland au reușit să scoată culoarea din lemn printr-un proces care a început cu fierberea blocului de lemn în apă amestecată cu hidroxid de sodiu și alte chimicale, după care au turnat peste lemn epoxi, o substanță care crește de patru sau cinci ori rezistența lemnului, făcându-l mai puternic decât sticla. Dezavantajul e că acest din urmă procedeu, nu e prea prietenos cu mediul.
Cercetătorii din America nu au fost primii care au reușit acest rezultat, se pare că primele încercări aparțin unor cercetători din Suedia, dar care însă, nu au obținut transparența totală! Există și un procedeu prin care se poate obține lemnul transparent, printr-un finisaj.
Priviți!
Deși interesul pentru lemnul transparent e în creștere în SUA, și de ce nu, va crește peste tot, momentan, e prea devreme să ne gândim la posibilitatea de a construi case din lemn transparent. Cercetătorii americani au reușit să transforme doar bucăți mici și subțiri de lemn, ceea ce face imposibilă folosirea lor pentru construirea unei case.
Dar, suntem norocoși. Din informațiile citite online, se pare că și cercetătorii americani și cei suedezi lucrează în continuare pentru extinderea procesului de fabricație. E clar că nu vom construi o casă complet din lemn transparent, din motive de intimitate, dar l-am putea folosi cu succes în loc de ferestre!
Nu am găsit date legate de tipul de lemn folosit în acest proces. Știu că au ca obiectiv folosirea unor tipuri diferite, tocmai pentru a verifica cu care se poate lucra mai bine. Descoperirea mi se pare genială și sper să crească în amploare. Poate așa, vom învăța să respectăm mai mult pădurea, să fim mai responsabili în ceea ce privește tăiatul și replantatul. E mare nevoie!
Cu drag, de lemn de orice fel!
2 comentarii Adaugă comentariu
E „frumos si natural” ca PAL-lul melaminat.
Daca acest material mai poate fi numit lemn pot considera ca azi m-am imbracat in lemn. E la fel de lemn ca tesaturile fabricate din viscoza obtinuta din celuloza naturală extrasă din lemn.
perspectiva va diferi si va fi perceputa foarte diferit, in functie de ochiul si intelegerea privitorului. Aceste derivatii de regula au justificare financiara, iar aplicatiile unde sunt folosite au doar un procent cu o singura cifra ca pondere a costului real al cherestelei.