Metoda Lichtenberg – considerații vagi și generale
Începeți cu documentare despre metoda Lichtenberg citind pe Wikipedia. Nu ți-ar fi trecut prin minte să pui alături de sculptură, colorare sau forme geometrice obținute prin diverse procedee tehnice, pe lângă pirogravură, și generarea aleatorie de fractali, prin arderea controlată-necontrolată folosind tensiuni mari, a lemnului. Pentru mine fractalii au fost mult timp doar o grafică obținută pe calculator, folosind o lege pentru a genera un haos aleator. Ai nevoie de o regulă pentru a genera efecte necontrolate ( teoretic).
În primul și în primul rând securitatea este primul gând care trebuie să domine și să guverneze orice astfel de demers. Folosind un transformator recuperat de la un cuptor cu microunde care scoate curenți înalți, izolând foarte bine tot ceea ce implică manipularea electrozilor, a conecticii și a generării de curent, la aplicarea pe bucata de lemn în cauză se pot obține rezultate spectaculoase.
Principiul
Principiul e simplu, la bază. Cu condiția creșterii conductivității la suprafața lemnului prin aplicarea unei soluții de apă cu bicarbonat de sodiu sau sare, care impregnează câțiva milimetri din lemn și aplicarea unei tensiuni susținute folosind doi electrozi, se obțin arderi ramificate, aleatorii pe suprafața lemnului. E bine ca suprafața să fie umedă dar să nu băltească de apă și doar experiența repetării în condiții diverse va duce la rezultate frumoase sau mai puțin reușite.
Scriu acest articol motivat de o postare din grupul tâmplarilor de pe Facebook și ca urmare a aunui articol citit pe Instructables. Înainte de a începe, oricât de încântați ați fi de idee, documentați-vă serios. Contribuția mea la prezentarea metodei Lichtenberg este doar de suprafață, ca o aducere în atenție, nu am făcut și nu mă pricep la acest procedeu. M-am rezumat la a urmări pe Youtube demonstrații de acest gen și am apreciat rezultatul obținut de cei care s-au încumetat.
Vă recomand să gândiți bine cum abordați acest procedeu, să aveți cunoștințe solide din domeniul electric și electronic, să citiți și să ascultați de sfaturile celor care au mai făcut asta pentru că în caz de eșec, nu prea există a doua încercare și pericolul poate fi MOARTEA. Nu e de glumă și cunosc mulți inconștienți care trec ușor cu vederea astfel de avertizări, dar cu curentul electric nu e de joacă.
Ca idee, să considerați că doar demontarea unui transformator dintr-un cuptor cu microunde care a fost folosit recent poate duce la electrocutare fatală dacă condensatorii de mare capacitate cu care sunt echipați nu sunt descărcați.
Spațiul unde se face un astfel de procedeu trebuie foarte bine ventilat, sau și mai bine în aer liber, pentru că se generează hidrogen care este extrem de inflamabil și poate duce la apariția unei explozii.
M-aș bucura ca cei care au experiență să adauge comentariile lor și să sfătuiască ( fiind în viață – :)) )ce să facem și ce să nu facem folosind metoda Lichtenberg.
Imagini cu procesul Lichtenberg …
Cu drag, de inventivitate.
1 comentariu Adaugă comentariu
am multe modele decorate cu aceasta metoda… da rezultate ,dar trebuie respectate cu strictete reguli de protectie… alttfel nu mai ai timp de greseli …. am experienta de 30 de ani in electrica ,,,,