Numele lui Dragos Costache este legat de lucrari la comanda în lemn, particularizate. Unicatele sunt un segment greu de abordat pentru fabricile mari si apare un spațiu în zona de ofertare pentru calitate la numar mic de bucati. Fabricile pot realiza un nivel înalt de calitate însă pentru a susține dotarea materială foarte costisitoare e nevoie de piese in serii medii sau mari, ceea ce exclude posibilitatea de a produce o singură piesă, pe dimensiuni și model unicat. Un atelier mic are lipsuri în zona de dotare și de aceea sunt doar doua variante pe care poate merge. Fie produce piese simple, cu operațiuni tâmplărești de bază și atunci calitatea este relativ scazută prin micșorarea complexității, fie meșterul este extrem de priceput și poate executa lucrari la comanda mai complicate cu un aport de pricepere și manoperă mai mare, care se reflectă automat în preț.
Orașele mari au tot mai mulți potențiali beneficiari care sunt dispuși să plătească calitatea și, datorită supra-informării online, paleta de unde pot alege este foarte largă. Pentru un meșter tradițional, obișnuit cu lucrari la comanda clasice, fără contact cu noile tehnici, scule și materiale disponibile e aproape imposibil să abordeze aceste forme și utilizări care sunt azi cerute și considerate normale.
Meșterii din generația nouă, ca și Dragoș Costache, Ionuț Dragnea sau Nicolae Roșioru sunt cei care au aplicat în prelucrarea lemnului tehnici ”furate” nu inoculate de școala veche a meseriașilor. Sunt inspirați de carpenteri online, hrăniți cu informație proaspătă, achizitori de scule moderne și scumpe. Dar mai ales sunt din start neîngrădiți. Sunt ”limitless” pentru că le lipsește structurarea și închistarea în rigori. Aici apare partea haioasă cu modul în care ei abordează lucrarile. Poate mulți se gândesc că tâmplăria înseamnă doar mese, ferestre sau biblioteci or dormitoare. Ionut a făcut tablițele de iroko din articolul – O imagine din casa mea cât 1000 de cuvinte , Costi este Prios, Nicolae are în portofoliu jocurile de lemn de X si 0 si Jenga. E altceva, dar tot din lemn.
Am vrut să scriu inițial despre suportul de lavoar facut recent de Dragoș, un suport diferit de cel prezentat anterior – Suport pentru chiuveta de baie – Măsuța din stejar masiv însă sunt sigur că paleta lucrărilor recente este de mai mare interes și cu o acoperire mai largă.
Chiuveta este o denumire prea puțin cuprinzătoare, lavoarul este o piesă cu formă generală, putând acoperi atat formele clasice cât și cele moderne, contemporane. Apoi am mai văzut dintre lucrările fotografiate în ultima vreme și m-am gândit că e posibil să prezinte interes și acele lucrari la comandă care au la bază stejarul, însă destinații diverse.
Puteți apela direct pentru lucrari la comanda la Dragoș Costache, scriindu-i la emailul dragos@stejarmasiv.ro
Suport pentru lavoar
Stand Media
Insulă de bucătărie
Post Scriptum – adăugarea unor imagini la o zi de la publicare – tot pe segmentul de suporturi de lavoar. Văd că interesul pentru aceste piese este tot mai mare și se executa lucrari la comanda multe în băi. Lemnul masiv si umiditatea sunt incompatibile din punctul meu de vedere, pentru că nu am încredere în tratamentele care să protejeze cu succes stejarul.
Dragoș se pare că îmi demonstrează contrariul.
Citește și Mobila de baie din iroko – finisaj alb Costi și Dragos – București