Eu îmi fac lucrul de acasă de 7 ani, dacă scrisul articolelor pe acest blog poate fi considerat lucru. Pentru mine este o plăcere, care odată cu timpul a ajuns să mi-o doresc, însă nu mai apuc să o fac la fel de des ca acum 5-6 ani. Sper că articolele publicate în ultima vreme să fie mai profunde, însă numărul lor e mult mai scăzut.
În ultima perioadă, din cauza pandemiei de coronavirus, lucrul de acasă a ajuns să aibă o altă însemnătate. Mi-aș dori ca lucrul de acasă să fie cauzat de independența față de un angajator, de explozia numărului de antreprenori, pe toate segmentele de servicii sau producție mică. Meseriașii zonali ar putea să lucreze așa, cu sediul acasă, chiar dacă bancul de lucru este într-o dubiță, fie că-s tâmplari, zugravi, instalatori sau electricieni.
Ceea ce nu-mi place este asemănarea cu un fascicul din seria Roboticii, de Asimov, Soarele Gol și planeta Solaria, care de la SF pare să tindă spre împlinirea realității.
Redau mai jos o parte din rezumatul cărții publicat pe Wikipedia :
”The book focuses on the unusual traditions, customs, and culture of Solarian society. The planet has a rigidly controlled population of 20,000, and robots outnumber humans ten thousand to one. People are taught from birth to avoid personal contact, and live on huge estates, either alone or with their spouse only. Face-to-face interaction (referred to in the book as „seeing”), and especially impregnating a woman, when replacement of a decendent is necessary, was seen as unavoidable but dirty. Communication is completed instead through holography (referred to in the book as „viewing”) where in contrast to „seeing”, they are free of modesty, and have no problem if an interlocutor sees the other’s naked body. ”
Comunicarea doar la distanță, evitarea contactului, controlul telepatic al roboților și numărul extrem de redus al unei populații umane – 20.000 de indivizi pe o planetă, mi se pare o direcție spre care arată actualele tendințe. Partea cu reducerea numărului de oameni vine la pachet cu o viață extrem de lungă, lipsită aproape complet de suferințe cauzate de boli.
Finalul cărții arată și că Solaria era un braț greșit și un drum înfundat în evoluția umanității, ceea ce ar fi de reținut, pentru a justifica menționarea similitudinii.
Lucrul de acasă este benefic din alte puncte de vedere:
- te găsește poștașul
- ai mai mult timp pentru familie
- îți organizezi timpul după alte priorități, dacă rezultatul muncii are deadline.
- poți să-ți mobilezi biroul / spațiul de lucru cum vrei, fără restricții impuse de angajator
- nu contează – prea mult – hainele de lucru, se poate renunța la formalități. Chiar dacă faci asigurări, poți purta o cămașă cu cravata și bermude cu șlapi sub blatul mesei.
- trebuie să respecți orele de muncă și să nu dai iama în frigider prea des
- mănânci mai sănătos, mâncare gătită – dacă se generalizează toți corporatiștii vor accesa blogurile de food recipes
- nu mai stai cu telefonul la ureche, poți vorbi pe Skype, WhatsApp … cu camera si microfonul computerului
- apuci să repari în casă ce a rămas nefăcut de mult timp
Mi-aș dori ca lucrul de acasă să repornească imboldul de a grădinări, în loc să devalizăm rafturile magazinelor. Tot pământul abandonat poate să reînvie. Vom aprecia mai mult meseriile de bază, în locul celor supra-calificate. Poate se constată reducerea poluarii, poate metodele alternative de producere a energiei vor lua amploare. Antreprenorii agricoli vor aprecia puterea unei sibe pe biomasă, curentul electric din panouri solare, pompele de căldură. Comunitățile se vor închega, viața la țară va deveni animată și apreciată. Ne vom dori imunitate naturală mai mult decât medicamente, ce ziceți?
Nu cred că puteam reseta societatea fără o frică generală, important este să alegem o cale mai bună. Alternativa izolării și distanța socială generalizată nu sunt viabile. Vom deveni protejați cu prețul libertății, vom ajunge altfel prizonierii propriilor frici.
Cât ar fi de cuprinzător acest subiect. Cât de mult bine ne-ar face ca societate să reînviem ocupații pierdute, să alegem să achiziționăm din surse locale, să rotim banii în interiorul unei nații ce poate supraviețui din autoconsum național. Italienii au afirmat deja asta … că n-au nevoie de nimic din afara țării ca să supraviețuiască.
Spor la treabă, tuturor celor ce munciți!
2021 – Pozitiv la test antigen rapid COVID-19
2018 – Birou acasa – cum să lucrezi de acasă în loc să mergi la servici