Fiat Lux – să fie lumină și lemn! Sunt convins că pentru România este vital, ca politică de stat, să exporte 20 de ani de acum înainte preponderent corpuri de iluminat din lemn și să interzică exportul de bușteni sau cherestea. La prețurile care se cer pentru aceste corpuri de iluminat este evident că vom dubla sau chiar tripla PIB-ul României, vom schimba balanța comercială și vom trăi toți ca în melodia de la Cassa Loco – Eterna și fascinanta Românie.
Fibra lemnului, indiferent de esența din care provine are frumusețea pusă cel mai bine în valoare de cantitatea de fotoni ce cade direct sau indirect în apropierea materiei naturale. Cum viteza luminii este un etalon de maxim, pare firesc ca lemnul să fie asociat cu această … particulă sau undă? Simplitatea este partea cea mai greu de realizat și cred că dacă am încerca ceea ce ne-a recomandat Jack Ma, să nu mai educăm copiii ca să concureze roboții la capitolul productivitate, ci să se axeze pe partea creativă, am reuși să avem designeri valoroși, idei și forme apreciate la nivel global.
Lemn avem, lumină facem, cu consum redus, din surse regenerabile, ca și lemnul și pac, rețeta e gata.
Nu glumesc, deși am folosit un ton peiorativ în această construcție lingvistică despre lumină și lemn. Sunt consternat de valorile comerciale ale corpurilor de iluminat care au lemn. Măcar de-ar fi ceva lemn veritabil, dar de multe ori văd că se cer sute de EURO pentru placaje sau furnire. Deduc așadar că nu combinația de lumină și lemn face bani ci simplitatea formei imaginate de un designer de produs, asociate unui brand care le pune pe piață. Abia de câteva zile am scris articolul – Cum stabilești valoarea unui produs? referindu-mă chiar la un corp de iluminat.
Pare că mă urmărește lemnul și lumina, m-aș încumeta să încerc să plec de la taste în atelier, să văd dacă ideile pot prinde formă și apoi să pun la vânzare produsul efortului. Am văzut că sticla sablată sau acrilicul mat sunt destul de scumpe, deși mi-e greu să aflu un preț de referință, de producător. Afirm că în centrele urbane mari prețul de referință este un concept imposibil de aflat, totul ține de locul, momentul sau felul în care ți se prezintă un produs. Intermediarii pot vinde lumină și lemn la prețuri de câteva ori mai mari decât ar face calculând costurile materiilor prime, prelucrarea, manopera și un adaos de câștig decent când iese din producția efectivă. De aici încolo prețul o ia pur și simplu razna.
Am navigat de bună dimineața sărind de la una alta, și am salvat mai multe idei în imaginile de mai jos, a căror complexitate nu se justifică în eticheta cu preț. Nu public prețurile, le-am evaluat doar ca aspect. Simplitatea este cea mai frumoasă. Lemnul asociat luminii indirecte mi se pare cea mai bună alegere. Holurile, scările de acces, camerele de zi sau bucătăriile ar trebui iluminate din mai multe surse, pe zone, diferit diurn sau nocturn.
Admit că știu sigur că nu eu am descoperit apa caldă sau mersul pe jos, cum nu sunt eu acela care și-a pus această întrebare, despre costurile nejustificate ale unor produse. Poate reușesc, măcar în folos propriu să fac cu câteva sute de euro toate corpurile de iluminat de care am nevoie, in loc să cumpăr unul singur.
Merită să arunci o privire și la Cumpăna sau macaraua – structuri pentru corpuri de iluminat din lemn
Merită încercat, parol!
3 comentarii Adaugă comentariu
Super articol! Felicitari!
Ürün almak istiyorum ararsanız memnun olurum
Nerede arayacağımı söyler misin? Veya bir e-posta gönderin…
İletişimde kendi iletişim bilgilerimi bulabilirsiniz.