Mi-amintesc imaginea cu conducătorul suprem care atingea cu un indicator subțire machete de dimensiuni mici pe o planșă cât un cartier pentru a se exprima asupra viziunii pe care o are. Nu era o glumă, deși atunci nimeni nu se gândea să pună la îndoială multitudinea de calități pe care le avea neîndoielnic omul respectiv. Azi, în orice benzinărie poți cumpăra Puzzle 3D cu machete de clădiri celebre de pe tot mapamondul, executate la scară.
Zilele trecute am primit un email de la un inginer constructor din Râmnicu Sărat care a făcut o adevărată pasiune din construcția unor machete de căsuțe din lemn. Am acordat tuturor celor care mi-au trimis imagini frumoase cu lucrări în lemn spațiu în paginile acestei reviste și nu voi face altfel nici de această dată.
Deși utilitatea declarată este adresată segmentului decorativ, eu sunt convins că există birouri de arhitectură mari, în orașele capitală de județ mai răsărite ale României care n-au idee unde să găsească un producător de machete. Când un beneficiar dorește un proiect de 500.000 de euro pentru locuința sa, aș putea pune rămășag că se pot include în costurile de proiectare 200 de EURO, sau ceva mai mult în funcție de complexitate, pentru realizarea unei machete la scară mică.
Unde mai pui că la final chiar poate păstra macheta ca simbol al ideii de bază în interiorul construcției finite, ori biroul de arhitectură poate crea o panoplie de portofoliu folosind aceste machete.
M-aș bucura să aud păreri din parte d-lor arhitecți.
Textul descriptiv al motivației lui Florentin este mai jos, reprodus integral, la sfârșit găsiți și datele lui de contact:
„
Sunt din Ramnicu Sarat si de profesie sunt inginer in constructii. Pasiunea pentru lemn am descoperit-o acum cativa ani cand un prieten m-a invitat la el in atelier, si astfel, mi-am propus sa incerc ceva nou. In timpul liber realizam diverse obiecte de decor pentru cei din familie, ceva simplu la prima vedere. Insa pentru mine era ceva neobisnuit si ma simteam cuprins de o energie… si dorinta de perfectionare.
Ca si particularitati comune, toate casutele au acoperisul pe balamale pentru depozitarea plicurilor si ulterior a bijiuteriilor, la acoperisul fiecarei casute s-au folosit peste 1000 de piese taiate si lipite manual. Acoperisul este realizat din furnir de cires si stejar. Dimensiunile aproximative ale fiecarei casute sunt 35L x 30l x 30h cm.”
Adresa de contact unde îl puteți găsi este bgabiflorentin@yahoo.com și site-ul lui – www. woodpassion. ro – care din păcate nu mai funcționează – 30 Noiembrie 2019