Înainte de a vă povesti o secvența din viața mea, la care am avut privilegiu să asist și să culeg informații despre un maestru autentic fără discipoli trebuie să fac referire la prima mea întâlnire cu un om ce merită această titulatură.
Se numea Zake, de la Zaharia, însă bătrânul cu barbă albă ce fuma Carpați în carlinga unui planor și ne-a fost instructor acum 25 de ani deținea titlul de maestru emerit al sportului aviatic după ce în tinerețea lui fusese miner. Cum a ajuns nea Zake maestru n-am aflat, însă măiestria cu care pilota planoare și pasiunea pentru acrobație mi-l aduc în amintire cu cele mai frumoase momente trăite de mine în zbor în vremea când învățam aceste aptitudini. A executat tonou, rasmut la nivelul pistei, loopinguri și vrie cu mine în carlingă și m-am coborât alt om decât copilul care a urcat cu 30 de minute înainte. A reușit nea Zake, un om cu mâini muncite, cu barba aspră și vorbă domoală să-mi arate virtuozitatea dintr-un înveliș ce nu prevestea nimic. Mai aveam 3-4 instrutori pe aerodromul Baia Mare, în 1991, însă el era singurul maestru.
Definiția maestrului implică o persoană, care excelează într-o disciplină, inovând sau ducând la perfecțiune o îndeletnicire și care alege să transmită mai departe cunoștințele sale. Exceptând această ultimă parte, fără nici o recunoaștere oficială a titlului, pot spune că am întâlnit un maestru al CNC-urilor la Comănești, Bacău. Este atât sediul WoodIQ, prietenii noștri, cât și a celor de la Danibrum, deci localitatea are ceva ștaif pe harta României în privința echipamentelor pentru prelucrarea lemnului.
Să începem cu câteva imagini exemplificative despre prelucrarea lemnului cu CNC-uri, înainte de toate …
Aceste machete, ale unor trenuri românești și a unui avion de vânătoare Messerschmitt ME 262 sunt realizate de dl Aoncioaie de la firma Dafios din Comănești, le-am văzut cu ochii mei, când am fost acolo, în decembrie 2018, la invitația lui Dan Pruteanu, de la WoodIQ. Vă invit să accesați site-ul firmei Dafios, pentru a va convinge despre produsele pe care le fabrică. Machetele au un loc de cinste, fiind rezultatul unor eforturi îndelungate, motivate de pasiunea pentru migală a acestui maestru netitularizat al lemnului.
Un om deosebit, sfios aș spune, care a evitat pe cât posibil aparatul foto sau camera de filmat. Am vorbit ore întregi, o după-masă și o dimineață cu domnia sa despre folosirea CNC-urilor în producție. Lipsa forței de muncă, slaba calificare a oamenilor disponibili, nivelul de calitate preconizat de beneficiarii pentru care lucrează l-au determinat să se aplece asupra utilajelor numerice pe care le deține și să le învețe să facă și ceea ce producătorul lor nu știa că vor face. A inovat soluții pentru a-i permite să prelucreze suprafețe greu de fixat pe masa CNC-ului. Am văzut freze modificate, adaptări de cadre pentru intermedierea vacuumului cu garnituri și forme unice, specifice fiecărui tip de produs. Proprietarul firmei, d-l Aoncioaie este înzestrat cu minte pătrunzătoare, și o atitudine asemănătoare detectivului Columbo. L-am văzut tăcând, pleca apăsat într-un capat al halei și revenind cu ochii sclipitori, cu o idee sau soluție aparte, pentru un caz care îi dăduse de furcă.
Producția de serie mare de uși este o activitate ternă, odată lansat procesul are nevoie doar de manipulatori, utilajele comandate de programele acestui maestru al mașinilor numerice execută cu o viteză incredibilă faze complexe, schimbând capuri de frezare și finalizând o ușă, în cel mult 3 minute. N-am cronometrat și nici nu am luat imagini din hala de producție, este un sanctuar pe care l-am respectat fără să ne fi cerut explicit.
Dafios furnizează uși de interior pentru Dedeman, firma din Comânești este prezentă cu produsele sale în toate magazinele mari ale lanțului de magazine de bricolaj românești.
Dan Pruteanu a venit cu ideea vizitei la Dafios, după ce a furnizat două CNC-uri, un Rotary 8H-1500 și un 1325 PRO ATC pe care se produc alte piese, pentru extinderea gamei de produse ale firmei Dafios.
Procesul de selecție a ofertei și decizia de achiziție luată de dl Aoncioaie când a ales WoodIQ ca furnizor de echipamente l-au făcut pe Dan Pruteanu să înțeleagă diferit și într-o formă nouă modul de interacțiune cu beneficiarii săi. Am scris recent despre modul în care Festool a reacționat la sugestiile clienților săi și mă bucur să văd firme românești care aplică acest fel de aplecare spre clienți. ”WoodIQ se îmbunătățește ca ofertă de echipamente și servicii răspunzând particularităților fiecărei cereri pe care o onorează” mi-a declarat Dan Pruteanu.
Știu firme mari, consacrate care au pierdut contactul cu clienții, care greșesc în abordarea ofertelor pe care fac, aplicând reguli stricte, distante și abordări impersonale. De aceea este recomandat să discutați, ca potențiali clienți, direct cu oamenii de decizie dintr-o firma care furnizează echipamente, oameni care înțeleg și adaptează oferta la cerințele viitorului beneficiar.
Cu cele două CNC-uri d-l Aoncioaie s-a apucat să facă baluștri de scări, sculptați, forme spiralate sau cilindrice. Pentru că măiestria nu-l lasă să producă piese comune, Dafios are în ofertă mai multe forme elaborate, care pot oferi note distincte la construcția unei scări.
Partea interesantă pe care aș vrea să o luați în calcul, dacă dețineți unități de producție mobilier și aveți nevoie de piese unicate, la comandă, sau serii de produse realizate pe CNC, însă nu suficient de frecvent cât să merite achiziția unui CNC, este să puteți apela direct la Dafios, vorbind chiar cu d-l Aoncioaie. Cred că firmele de articole promoționale au de asemenea un potențial partener care poate realiza ușor proiecte aparte, la cerere.
Am văzut că este capabil să realizeze foarte repede un nou proiect, când am cerut pentru aniversarea de 7 ani de existență a blogului StejarMasiv.ro să filmăm realizarea cu un CNC a unui reproduceri similare cu Coloana Infinitului, cu 7 segmente, unul pentru fiecare an. Atunci am văzut o sclipire, cea din ochii unui maestru, parcă l-am revăzut pe nea Zake, când îi ceream să facem la următorul zbor acrobații. Zâmbea și nu spunea nimic.
Am filmat prelucrarea pe CNC și Dan Pruteanu, și eu, din toate unghiurile posibile, iar colegul lui Dan a realizat un montaj frumos din toate materialele video de atunci.
Partea când s-a pregătit materialul pentru coloana, interacțiunea dintre dl Aoncioaie și Dan Pruteanu ar trebui să fie ceea ce rezultă din imaginile de mai jos. Eu, deși la momentul când intram pe poarta Dafios reprezentam StejarMasiv.ro și făceam cunoștință cu proprietarul fabricii, eram un străin. Am ajuns să asist la o interacțiune între 2 oameni privind totul destul de neutru. Cei doi erau pe poziții autentice de furnizor-beneficiar, dar care au depășit în timp această relație rigidă și se bucurau de prelucrarea lemnului fără formalisme nepotrivite. Un maestru are nevoie de discipoli, m-aș bucura ca cei doi fii ai d-lui Aoncioaie să citească aceste rânduri și să găsească imboldul de a descoperi dincole de părinte, un profesionist dispus să le împărtășească gratuit deprinderi și cunoștințe ce nu se găsesc ușor. Câteva ore, atât eu cât și Dan, ne-am simțit adoptați, eram fascinați de magia acestui om deosebit, d-l Iulian Aoncioaie.
Așa arată ceea ce am acasă, mâine se împlinesc cei 7 ani de la primul articol publicat aici, mâine am să-l finisez cu ulei și-l prezint.
Virtuozitatea are multe locuri și modalități de a se arăta, putem găsi un maestru de la care să învățăm ceva oriunde în jurul nostru. Totul ține de pasiune, dar nu una declarativă, ci una palpabilă, cu rezultate concrete, izvorâte din pricepere și dedicare. Apreciez mult invitația lui Dan Pruteanu, de la WoodIQ din Comânești, n-aveam idee la ce să mă aștept. La fel de mult îi mulțumesc d-lui Iulian Aoncioaie pentru bunăvoința de a ne primi în universul lui, unde noi am văzut dincolo de praf, rumeguș și osteneală, rezultatele unui efort făcut din plăcere, cu bucurie.
Sper că din imaginile de mai sus să deduceți că la Dafios se folosesc CNC-urile pentru cu mult mai mult decât această coloană pe care am primit-o în dar. Nu am filmat sau fotografiat noi procesele inovative, fiecare firmă are unele secrete de casă.
Cu drag, de o alt fel de Românie, a oamenilor harnici!
Citește și – Start Up Nation 2019 – ghid de achiziții utilaje pentru ateliere de tâmplărie