Magazie din lemn 9 mp – materiale, soluție tehnică, construiește în regie proprie

montaj magazie din lemn

Am decis să construiesc această magazie din lemn înainte de a fi terminat cabana de la Baia Sprie, tocmai pentru că nu mai pot înainta cu lucrul la cabană, blocat de prea multe obiecte depozitate în parterul cabanei. Am acolo sculele de grădinărit, și nu-s puține, generatorul, pompa de apă, motocoasele, drujba, baxurile de vată minerală, scândura pentru podele, vangurile de scări, plăci de rigips … lista pare nesfârșită.

Durează de mai bine de o lună întreaga pregătire ca să fac această magazie din lemn, căutând soluțiile cele mai bune, atât ca și costuri cât și ca punere în operă, simplu, fără multe detalii de logistică. Am evitat din start betonul, nu vreau să torn beton în pământ pentru ca ulterior să trebuiască să sap după el și să fac moloz. Poate va trebui relocată, demontată sau renunțat la această magazie din lemn și vreau să o demontez la fel de simplu pe cât a fost să o alcătuiesc.

Am scris deja – Cum să construiești o baza din lemn pentru o magazie – când eram în pregătiri și căutam soluții. Era în 15 martie …

magazie din lemn

Am făcut mai multe încercări de schițe, în SketchUp, dar două au fost finaliste. Am ales varianta cea mai redusă, pornind de la 3 plăci de TEGO alipite. Tego este un placaj stratificat, protejat cu film fenolic și pe bordură și nu am intervenit deloc la dimensiunile acestor plăci. Ele sunt podeaua magaziei, așezate pe un cadru din lemn, debitat din corni de brad de 10×10 cm.

Proiectare magazie din lemn 

Varianta 1 – abandonată

Magazie Livada
Magazie Livada – varianta abandonată

Varianta 2 – cea realizată cu descrierea de mai jos

magazie din lemn - proiect SketchUp
magazie din lemn – proiect SketchUp – varianta selectată

Hai să începem cu lista de materiale de până acum pentru această magazie din lemn:

  • zavură de granit – cca 4 mc – 110 lei/mc cost efectiv, transportată la fața locului
  • 14 buc de pavaj de 40x40x5 cm – 14 lei/buc – cumpărate din magazin de bricolaj local – 196 de lei
  • 24 buc HECO®-Justierfüsse – picioare reglabile cu 2 filete intre cotele 6-15 cm care susțin 750 kg fiecare – se găsesc pe Amazon – eu le-am prins reduse la 600 lei/set
  • 6 corni de 10×10 cm, lungime 4 m – 250 de lei ( după prelucrare la Kraft Mobel au ajuns la 8,4×8,4 cm – îndreptați pe abricht și grosime și chertați pe capete)
  • 1 mc de cherestea – grinzi de 12×15 – achiziționate de la Towa – 1200 lei
  • șuruburi de lemn din inox – 5×80 mm – 250 buc – Amazon.de – am scris despre ele – cca 125 lei
  • șuruburi Heco Combi-Connect – 100 buc 6,5×130 mm – cadou din partea Heco România – Andrei Galea
  • 3 placi de TEGO – Mathaus – 750 lei cu transport la destinație
  • 11 placi de OSB 3 12mm – Mathaus – 700 lei

Total până aici – 4261 lei

Manoperă magazie din lemn – Faza 1

Grinzile de 12×15 cm erau de 5 m lungime, 11 buc, le-am debitat la fața locului în depozitul Towa, în segmente de 250 cm și 280 cm. Au încăput în Seat, deși a fost o aventură să ajung cu ele la atelierul lui Tibi. Bogdan ar fi vrut să facă o poză, când m-a văzut ieșind pe poarta uscătorului, însă am plecat grăbit.

transport cherestea 12x15 cu Seat Alhambra
Magazie din lemn 9 mp - materiale, soluție tehnică, construiește în regie proprie 50
transport cherestea 12x15 cu Seat Alhambra
Magazie din lemn 9 mp - materiale, soluție tehnică, construiește în regie proprie 51

Din corni am făcut structura ramă pentru susținerea plăcilor de TEGO care formează podeaua la această magazie din lemn. Operațiunea a durat 2 zile, cca 10 ore de lucru, concomitent cu debitarea grinzilor de 12×15 cm. Din debitarea acestor grinzi au rezultat toate elementele de structură ce se montează pe podea, inclusiv elementele de acoperiș. Cele 2 elemente lungi care susțin cornii de acoperiș, și cornii , având dimensiunea de 565 cm respectiv 336 cm le-am compus din segmente lipite cu aracet D3 și decalate, prinse cu holzșuruburi.

Tibi de la Kraft Mobel
Tibi de la Kraft Mobel

Montaj bază și structură din lemn – Faza 2

Timpul de lucru efectiv – 10 ore – 2 oameni

Am folosit zavura pentru a nivela suprafața de pământ și am poziționat ochiometric plăcile de pavaj sub colțuri și la intersecția îmbinărilor din lemn. Suprafața celor 3 placi de TEGO, alăturate este de 3,75×2,50 m = 9,375 mp

Cornii i-am îmbinat prin chertare și le-am fixat cu șuruburile de inox. Plăcile de TEGO le-am prins de rama din lemn cu aceleași șuruburi.

În momentul în care rama de lemn a fost la vinclu, adică egale cele 2 diagonale, am fixat suporturile reglabile din plastic între lemn și plăcile de pavaj. Reglajul a fost minim, am încercat ca rama de lemn să calce pe toate plăcile de pavaj și polobocul să fie cât de cât între linii. După montarea suporturilor reglabile am făcut fixarea la mare artă a nivelului, dar a mers surprinzător de ușor. Am început cu colțurile și apoi am coborât suporturile din punctele intermediare cât să calce ferm pe placa de pavaj.

podeaua din Heco - 3 placi de TEGOa din Heco - 3 placi de TEGO

Am montat plăcile de TEGO peste ramă și am obținut relativ repede o suprafață dreapta, pe care am lucrat dulgheria mult mai facil. Vorba aceea – până ieși din pământ cu construcția e mai greu. Baza din imaginea de mai sus pentru această magazie din lemn a ieșit la milimetru rama cu plăcile de TEGO alăturate.

N-am fotografiat stiva de elemente de structură pentru magazia din lemn, trebuia, ar fi fost edificator câte bucăți sunt și cât de mult contează pregătirea dinaintea montajului final. Cu cât mai drepte, mai uniforme și mai aproape de dimensiunile de montaj, cu atât merge totul mai repede.

Time lapse shooting – Brinno camera de construcții

Pasul următor a fost să asamblăm lateralele, însă am greșit față de proiectul inițial și nu am mai putut monta rama structurii din spate. Ne-am adaptat și am construit ulterior structura de susținere din spate în interiorul lateralelor, nu atașat din spate pe laterale cum intenționam. Colțurile la 90 de grade a plăcilor de OSB ne-au fost ghidaj pentru verticalitatea lateralelor pe podea. Am verificat într-una diagonale pentru a evita greșeli, dar până la urmă am mers și pe acceptarea unor erori minime – vorba lui Tibi – Nu-i cotă de rulment dulgheria. Să nu înțelegeți de aici că le-am făcut după ureche, dar nici n-am pretins că facem mobilă din stejar.

lateralele de la magazia din lemn

Prinderea structurii și a structurii de bază am făcut-o cu șuruburile Heco Combi Connect, intră fantastic de ușor și strâng foarte bine. 6,5 x 130 cm se înșurubează cu TX30 și nu crapă lemnul din cauza burghiului frezat din vârf. Așa că nu e nevoie de pre-găurire.

faza intermediara structură din lemn pentru magazie

Am montat cele două grinzi de peste 5 m care susțin cornii acoperișului într-o apă, cu aceleași șuruburi CombiConnect. Ulterior am întărit totul cu colțare metalice, unde a ”cerut”.

Ploaia n-a vrut să ne lase să continuăm săptămâna asta. Aveam în plan îmbrăcarea interioară cu OSB și montarea șipcilor pentru susținerea acoperișului. Oricum, înainte de a monta lambriul de exterior și acoperișul de tablă voi pune o barieră de vapori, nu pentru alt motiv decât pentru a preveni intrarea facilă a umezelii în structură. Am montat și la cabana o astfel de folie, este relativ ieftină, cca 150 de lei – 75 mp și e prea simplu și cu efect prea mare ca să trec de această etapă ușor.

Mă bate gândul să izolez această magazie din lemn cu vată minerală, am un surplus rămas de la cabana mare, poate n-ar strica să-i găsesc o întrebuințare, altfel nu mă lasă conștiința să o arunc, iar depozitarea este ceea ce vreau să evit.

Montaj OSB interior – Faza 3

Timpul de lucru efectiv – 5 ore – 1 om

Ieri, la o săptămână de la montajul structurii, am reușit singur să fixez montanții spate și o bună parte din OSB-ul de interior. Nu-mi place calitatea lui, se așchiază foarte ușor și la intrarea șurubului prin el se sfarmă, dacă apucă să treacă 2 mm de suprafață. OSB-ul are rol de contravântuire, poate apar întrebări de ce n-am montat diagonale ca și la construcțiile clasice din lemn de pe la noi. Colțurile plăcilor de OSB mi-au fost cheie de control ca să verific cât de bine am reușit unghiurile drepte la colțurile structurii. Sunt mulțumit, am avut abateri de maxim 2 mm.

interior cu OSB

La un moment dat am fixat o chingă cu întinzător și am tras de colțul din spate de la această magazie din lemn ca să îndrept o laterală ce nu cădea vertical pe podea. Am greșit la colțurile laterale interioare de sus, acolo n-am prevăzut o structură de susținere pentru 2 fâșii. Trebuie să imaginez ceva, însă ieri am evitat să dau jos prelata, căci urmează o săptămână de ploaie.

Mă frig degetele să merg să lucrez, abia aștept să o văd gata această magazie din lemn, să mut sculele de grădină acolo, să înceapă sezonul de munci agricole.

lucrul la magazie din lemn a doua sambata

Aceste 2 imagini au calitate mai slabă, le-am făcut aseara, după 20:00. Sunt foarte încântat de viteza de execuție. Materialele folosite mi-au confirmat că am ales bine și că e importantă montarea ușoară, oricum, timpul de lucru efectiv se duce până acum la 25 de ore. Cred că oricine poate face o magazie din lemn trainică, la costuri relativ decente, din materiale noi, nu din lemn refolosit, că nu e coteț.

Mai am nevoie de lambriu de exterior, va fi finisat cu ulei Woca, și de acoperiș. Am găsit la Mathaus țigla metalică cu foaia de 3500 mm și e perfectă pentru aplicația mea. 6 buc sunt suficiente. Estimez azi costul ambelor la 1500 de lei. Porțile le am, le-am construit mai demult, am și scris despre asta și aveau altă destinație. Am renunțat să le mai montez la cabană, acolo am făcut alte binale. Ușa de intrare în cabana de la Baia Sprie

Concluzii

Și cabana era magazie, doar că a ieșit așa de frumos că nu m-a lăsat sufletul să continui să o fac cu destinația magazie din lemn. Dranița a fost punctul de cotitură, momentul când structura din lemn a căpătat personalitate și s-a transformat în cabană. Azi e atât de mult suflet investit acolo, pentru că cei 4 ani scurși de la momentul de început s-au umplut cu experiențe și oameni dragi și face parte din povestea de viață a familiei noastre.

Mă simt vinovat că nu am terminat lucru la interiorul cabanei și a trebuit să încep altă lucrare însă era imperios necesară această magazie din lemn. Anii scurși de când ”agriculturim” la terenul din Baia Sprie au făcut să strângem prea multe scule care azi se adăpostesc în interiorul cabanei, alături de materiale. Orice demers de continuare a lucrărilor aș face e nevoie de spațiu. Nu pot monta podelele din stejar, nici scara, nici să finalizez magazia din interior cu ușă culisantă dacă nu eliberez spațiul.

Așa că … să mă țină spatele, că chef am de muncă și este o relaxare fantastică să meșteresc.

Vouă? Vă place sau vă temeți să vă murdăriți pe mâini?

Am continuat munca și am ajuns aici:

magazia din lemn
Magazie din lemn 9 mp - materiale, soluție tehnică, construiește în regie proprie 67
magazie din lemn - proiect SketchUp
33 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

4 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Bună ziua. Abia am terminat de construit o magazie de unelte asemanatoare (doar ca dimensiuni, pentru ca solutia de construcție este total diferita). De fapt, n-am construit-o eu, ci niște vecini, o echipa de la muzeul Golești, in timpul lor liber. Magazia ta a ieșit foarte frumoasa, dar si eu sunt super incantat de a mea, e mult mai simpla dar isi face treaba.
    Voiam sa întreb : cat timp (nu ore de lucru ci zile) a durat constructia, si daca ai vrea sa te apuci s-o faci din nou, ce ai modifica/adauga/renunța?
    Multumesc.

    • pregatirea materialelor – cca 2 zile
      montaj efectiv a structurii si OSB interior – 1 zi
      aplicat lambriu exterior – 1 zi
      finisaje, delicatețuri – 6 ore
      Portile le aveam gata facute, asa am inceput constructia.

      Eu promovez facutul cu mana, in claca sau singur. Intotdeauna e mai bine cu prietenii. Trimite imagini sa vedem ce ai si tu acolo, eventual locatia- județul.
      As face-o mai mare, ca nu stiu magazie suficient de încăpătoare.

  2. #3 Comentariu nou

    Buna seara,
    Mai aveti cumva planul (desenul) in format electronic in SketchUp?
    Daca da, puteti sa-mi trimiteti pe mail
    Intentionez sa construiesc si eu o magazie, dar sunt la stadiul de proiectare,
    Putem discuta in privat?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.