Nici nu știu de unde să încep să scriu despre Maramuresul istoric pentru a exprima tot ceea ce reprezintă sentimental pentru mine această regiune. Indiferent ce ai vrea să spui despre zona de peste Munții Gutâi cred că în principal se rezumă la oameni. Un nume de maramureșean, Hotico Vasile, este cel care recent mi-a inseninat o zi și m-am procopsit cu un om pe care l-aș numi prieten chiar dacă nu avem un istoric prea lung. I-am întâlnit pe Ana și pe Vasile printr-o împrejurare care ne-a făcut să spunem fiecare cu ce se ocupă și după 20 de minute de la prima vedere i-am invitat acasa. Ne-am bucurat, și eu și Adriana să găsim atât de ușor cuvinte și idei comune, o comunicare foarte ușoară cu doi oameni minunați.
Casa de lemn despre care scriu este construită recent, din lemn de brad și molid și este cea mai bună carte de vizită pentru meșterul maramureșean.
Ei vroiau ( și au primit ) scaune, modelul Dijon, pentru casa lor de lemn din Ieud, eu eram în căutarea unei soluții pentru casa de lemn de la livada din Baia Sprie. Vasile Hotico, construiește din lemn ce vrei și ce nu-ți închipui că vrei. Am vorbit cu el acum la telefon și e la București, lucrează lemn la Catedrala de lângă Casa Poporului, cu alți 3 fârtați din Maramuresul istoric.
Cei doi oameni frumoși, au un suflet atât de deschis încât am și ajuns la ei acasă, în vizită, după o invitație primită pe loc, la prima întâlnire. Sunt oameni tineri și mă bucură enorm să văd că meșteșugul prelucrării lemnului are viață și se perpetuează. Sunt mulți care se ocupă de construcția de case din lemn la noi în zonă, unii mai industrial, din elemente semi-fabricate, alții în mod tradițional, din lemn brut, fasonat și potrivit la locul faptei. Așa e și Vasile, lemnul prelucrat de el are forme unice, potrivite doar locului pe care el î-l dă lemnului.
Casa lor, a familiei Hotico, este pentru mine CEA MAI FRUMOASA CASA DIN LEMN pe care am văzut-o până acum. A fost făcută de meșter cu mâinile lui, după propriile planuri și idei, cu gândul de a pune lemnul în valoare cel mai bine. Au vrut scaune din lemn, de stejar, trainice pentru o masă cu blat rotund așezată pe un butoi.
Când le-am călcat pragul am înțeles pe loc de ce caută pentru lemnul casei lor cele mai frumoase și trainice soluții. Totul, de la exterior la interior este o contopire perfectă de nou cu vechi. Vechiul este în meșteșugul prelucrării lemnului, iar noul este în design, concept, formă și așezare. Casa are o structură axata pe un spațiu deschis central, cu separeuri pentru intrare și locul de luat masa în afara corpului principal de clădire. Exteriorul este foarte îngrijit și gospodăria nu e deloc ceea ce te aștepți să vezi la poale de deal, într-un sat. Iarba este tot timpul tunsă, iar acareturile au loc undeva în spate, la distanță.
Nu am făcut prea multe poze pentru a exemplifica complet imaginea, din cauză că eram uimit și comentam cu Adriana fiecare amănunt pe care-l descopeream. E casă cu etaj, cu scară interioară de lemn, iar baia ne-a oferit cea mai mare surpriză. Cada este o derivație de ciubăr, făcută de Vasile din lemn de Douglas, iar chiuveta e scobita dintr-o singură bucată de lemn de tei. Cada nu este tratată cu absolut nimic, și știu că este interes mare pentru astfel de accesorii pentru baie. Înainte de folosire trebuie aruncată o găleată de apă fierbinte, care face ca lemnul să se umfle și nu curge nici o picătură.
Au adus la Ieud decorațiuni interioare din lumea largă, alese de Ana cu gust. Ștergurile care țin loc de perdele sunt suedeze, deși puteam să mă risc la o apreciere rapidă să spun că sunt variante moderne realizate la război de țesut local. Stâlpii interiori sunt sculptați cu motive clasice, maramureșene. Grinzile de lemn care susțin planșeul superior sunt vizibile și te fac să simți lemnul care te înconjoară mult mai aproape și mai cald. Inclusiv canapeaua modulară din living este realizată tot de Vasile, astfel încât am ajuns să mă consider norocos că familia Hotico a ales scaunele fabricate de noi pentru a completa designul interior.
Primesc cereri pentru case de lemn din toată țara și mi-era ciudă că nu pot oferi celor ce-mi scriu măcar o soluție viabilă, pe care personal să o recomand cu toată încrederea. Acum pot să o fac liniștit, și soluția se numește Vasile Hotico, meșter în lemn din Maramureșul istoric, de la Ieud. De acolo de unde e și Hrușcă, ale cărui colinzi le ascultăm la fiecare Crăciun, uneori parcă prea mult. Acum e mai bine înțeleasă locația. Vasile stă la Ieud, Hrușcă e mutat în Canada, așa că pentru lemn aveți șanse mari să dați mai ușor de meșter, decât de rapsod pentru cântări.
Dacă sunteți în București, căutați profilul lui Vasile de pe Facebook, pe care l-am inserat în text și luați legătura direct dacă vă doriți o casă de lemn autentică. Acum lucrează la Catedrala. Eu am solicitat o rezervare deja și sunt programat pe anul viitor cu lucrarea.
Sigur te intereseaza și Acareturile sporesc valoarea imobilelor
1 comentariu Adaugă comentariu
Frumos articolul! Jos palaria pentru lucrare! Cinste mesterilor!