Sigur că meșterii vechi au despre șlefuit o părere deja formată, fie că au o masă de șlefuit, fie că se raportează la această parte de finisaj fără griji privitoare la sănătatea lor. Am întrebat, ici și colo pe unul sau altul despre acest aspect și părerile sunt împărțite. Unii consideră ”munca curată” cu precauții pentru sănătate sau pentru spațiul de lucru un moft.
Prima mea meserie a fost de brutar și circula pe atunci o legendă despre ”brutarul adevărat” care scoate cu mâna goală pâinea din cuptor si apoi dacă atinge o piele de fată, aceasta se arde și face bășici. Tot la fel sunt tâmplari care cred că așchiile din palmă și firisporul din nas sau barbă fac parte din certificarea ca meșter adevărat, deși nu le împărtășesc această afirmare a bărbăției.
Cred că un atelier curat, fără fire de praf atârnând din tavan, pline de firispor, este o carte de vizită pentru produse din lemn masiv Premium, la valori ridicate.
O masă de șlefuit aduce aici un aport incomensurabil, pentru curățenia spațiului de lucru și pentru sănătatea meșterului. Aș pune asta alături de finisajele cu ulei, ca fiind o tendință de a avea un mediu de lucru mai bun, cu respect față de propria persoană.
Cred că ideea de masă de șlefuit este cunoscută, nu fac decât să o aduc în vedere. Poate fi o suprafața pe bancul de lucru, un sertar ascuns sau un corp de sine stătător, unde se pot face și montaje dacă spațiul din atelier permite. Nu e neapărat să investiți o mică avere într-o masă de șlefuit profesională, un blat cu suprafața de cca 1 mp, cu găuri de diverse diametre, cu filtrare sau nu, cu o cutie de vacum sub blat și o mufă de conectare la exhaustarea generală sunt suficiente. Toate piesele ar trebui șlefuite electric sau manual pe această suprafață, care ar capta mare parte din resturile de lemn.
M-am gândit că merită să aduc în atenție ideea de masă de șlefuit, sperând să dau un imbold celor care acum sunt pe cale să amenajeze sau să re-amenajeze propriul atelier. Tibi, pentru tine este un clopoțel aici. Apar ochelarii odată cu vârsta, sunt necesare scule mai bune pentru ușurarea efortului, chiar dacă pe la 30 de ani credeam că puteam face acoperișul ars de la Notre Dame cu un ciocan și o daltă. Investiți în voi, în calitatea muncii, în curățenia atelierului.
S-aveți un an nou de două ori mai bun decât precedentul, cu spor la muncă și bucurii alături de familie.
1 comentariu Adaugă comentariu
multumim pt binformatii.