Anterior am scris despre lemn Kauri în articolul – Ancient Kauri – lemn antic din Noua Zeelanda care descrie locul, modalitatea de prelevare și prelucrare a lemnului, vechimea și costurile care sunt implicate de operațiunile de exploatare. Știu că piața destinată obiectelor unicate, absolut ireproductibile, are o nișă îngustă, dar foarte bine apreciată pe întreaga planetă. Având în vedere că lemnul de asemenea vârste nu este disponibil pe scară largă, studiourile care se încumetă să achiziționeze piese de lemn atât de valoroase stau și cugetă bine înainte de a tăia sau prelucra lemnul.
Simplitatea este definitorie pentru blatul de lemn Kauri din construcția mesei Kahiko (Ancient One). Piciorul care sprijină cele două scânduri de lemn este în schimb un produs moder, din fibra de carbon, cu o formă demnă de proiect și care întregește prezentarea lemnului la valoarea sa adevărată. Aceste piese de lemn Kauri sunt debitate în oglindă, foarte bine șlefuite și au particularitatea de a induce senzația tridimensionala a unor valuri prin sidefarea și vălurirea fibrei. Este o formă rară, greu întâlnită la lemnul de Kauri. Chiar dacă copacii Kauri cresc și acum natural în Noua Zeelandă, doar lemnul scos din mlaștină este atât de valoros , tocmai din cauza vechimii.
Lemn Kauri cu efect sidefat de valuri 3D -Kahiko
Studioul care a creat această piesă se numește Ancientwood, iar lucrarea s-a executat sub bagheta lui Robert Teisberg care a declarat despre masă următoarele :
“The price of the table reflects the unparalleled collector quality of the piece”
La 2 dolari pe an, doar numărul impresionant al anilor ridică prețul la o asemenea cotă. Cu dimensiuni de 240x100x81 cm este o masă ușor de încadrat într-o amenajare interioară de excepție, servind ca loc pentru 10 ocupanți. Sigur că prețul pare mare, dar am convingerea că și în România s-ar găsi oameni care au potența financiară să achiziționeze astfel de piese unicate, care ajung să reprezinte înclinații de cunoscător, sper mai mult decât de sibaritism.
Am ajuns să scriu despre această masă după ce am primit un email de la cineva care cerea sfaturi pentru realizarea unei mese care să pună în valoare o scândură de lemn vechi, după următoarea idee. Căutând online am găsit masa din lemn Kauri – Kahiko, dar nici o referință despre cea de mai jos.
Și această idee este spectaculoasă, poate că s-ar găsi lemn de câteva mii de ani și în România, așa circulă zvonul, tot la fel, îngropat în mâlul râurilor.
Voi ce știți de subiect?