Fiecare tâmplar din Țara Românească ajunge la un moment dat să adopte un stil propriu, după ce a lucrat la cererea beneficiarilor o vreme. Nu se poate alminteri, e greu de crezut că lemnul nu începe să-i vorbească, să-i destăinuie secrete și să-l îndrume spre forme pe care le vede ca fiind cele mai frumoase. N-am să dau un nume de această dată, deși cunoașteți din articolele anterioare stilul celor pe care îi cunoaștem bine și le promovăm lucrările aici.
E greu să-i dai o denumire românească unei mese, doar cei de la Șezi au putut asta mai ușor, adoptând stiluri tradiționale. Eu văd această masă ca fiind foarte apropiată de Danish Design, acolo unde trecerile dintre repere diferite se face lin, arcuind sau șlefuind îmbinări. Am scris de ceva vreme despre fotoliile mele, moștenite de la bunici, dar recondiționate, despre care am dedus citind că se încadrează în tendințele școlii daneze ce au predominat în anii 70-80 și la noi în țară.
Totuși latura românească a designului acestei mese extensibile este mai mult influențată de scoala unor maeștri din spațiul american cu nume europene – James Krenov și Michael Pekovich.
Cred că nu se găsește în oferta niciunui magazin de mobilă românească o astfel de linie de design, simplă eficientă și robustă. Admit că pentru mine simplitatea liniilor este determinantă în apreciere. Dacă îmi arăți o piesă Queen Anne sau Rococo am să apreciez efortul depus la realizarea ei, dar nu mi-aș dori-o în casă. Pe de altă parte piesele japoneze sau nord-europene sunt dezbrăcate de înflorituri, n-au sculptură sau elemente de design nefuncționale.
Cred că mobila stil este definită de finisajele care acoperă materialul și promovează forma, iar cele nordice dimpotrivă, de finisaje naturale, care prezintă calitatea lemnului înainte de forme elaborate. Funcționalitatea primează în nord, rușii, italienii și chiar britanicii se dau în vânt după decorațiuni. Și francezii … da.
Am să includ mai jos descrierea mesei extensibile din lemn masiv, așa cum mi-a fost trimisă de meșterul și designerul ei. Pentru comenzi puteți cere informații lui Ionuț Dragnea
„Asta ar fi masa, 150cm (extinsa 200cm) x 90cm x h74. Stejar, miezul blatului este placaj de mesteacan cu blind de stejar grosime 4mm (pt a nu expanda si sparge perimetrul). Perimetrul are grosimea de 5.5cm, picioarele in zona de sus pornesc de la patrat de 5.5cm x 5.5cm (picioarele sunt strunjite).
Cum scandura de 6cm grosime nu prea gasesc, inseamna ca pentru perimetru si picioare am laminat stejar de 3.2cm, pe aceeasi fibra, linia de incleiere si laminarea fiind aproape invizibila chiar si pentru un ochi experimentat. Extensia se pune la mijlocul mesei, oricare jumatate culiseaza pe sine din lemn de fag (e incredibil cum culiseaza, nu am sertar in casa care sa culiseze asa). Din pacate am uitat sa fac poze cu sistemul de extensie. Masa e extrem de rigida si cu extensie si fara, mijlocul e intarit de scandurile de fag care formeaza sistemul de extensie.”
Cine credeți că a făcut-o?
Am zâmbit foarte cu drag la bucuria lui pentru culisarea lemn pe lemn, aplicăm și noi acelasi sistem de culisare pentru mesele extensibile din gama Provence/Madrid.
Vă las mai jos câteva articole despre meșterii „mei”, prietenii apropiați către care recomand diverse solicitări de piese de mobilă atipice.
Usi culisante din 4 foi – 2 fixe și 2 centrale mobile – Iplan Furniture
Smart living din 5 piese de stejar – Design Modular
Living modern, mobila de sufragerie sau mobila hol?
Mobila pe Comanda – Birou pentru Doamna si birou pentru Domnul
Birou din stejar masiv – La ce pret considerați că poate fi evaluat