Mesele pliante încep să devină un subiect care se ”cere” tot mai mult, iar noi nu avem în producție acest tip de mese. Recent am văzut într-un supermarket din ăsta cu de toate, masa aceea pliantă, de pe vremuri, cu două tăblii laterale și 4 scaune pliante care se depozitează în corpul central. Îmi aduc aminte că lumea ante-revoluție era dominată de acest tip de mese, mai ales pentru că salvează spațiul într-un apartament de bloc. Să ai disponibil o masă construită în acest sistem, face toți banii, pentru că poți încropi pe loc o ocazie festivă și apoi să te restrângi în doi timpi și trei mișcări.
Articolul despre mesele pliante pentru Breakfast –Masuta plianta pentru micul dejun, … sau pentru pranz, … sau pentru cina– a stârnit mult interes și mi-am propus să acord pentru 2015 atenție acestui tip de mobilier, cu speranța că modelele pe care le vom fabrica se vor încadra în cerințele generale.
Iar acum, povestea mesei cu picioare spiralate. Am primit de la prietenii de la Conacul Maldăr următoarea temă, cu termen lejer, dar cu pretenția de a reproduce pe cât posibil tema principală a unei mese vechi, autentice, pe care o dețin. Masa lor, are picioarele spiralate, construcție exclusivă din lemn, dar are dimensiuni prea mici pentru a servi la susținerea platourilor pentru bufetul suedez de mic dejun. Ni s-a cerut să executăm o masă pliantă cu blatul total de 180 cm, 100 cm și înălțimea de 90 cm.
Originalul este o piesă autentică, veche, produsă exclusiv din lemn masiv de stejar, similară cu alte piese de mobilă din lemn masiv, pe care le veți vedea cu siguranță dacă veți ajunge să vizitați Conacul Maldăr.
Partea cea mai complicată din întreaga piesă sunt cele 8 picioare spiralate, care reprezintă mai mult decât jumătate din costul final al mesei. Asta dacă considerați pe cealaltă parte blatul de 3 cm grosime din lemn masiv de stejar, țargul și feroneria plus finisajul în culoarea English Antik. Ceea ce nu am putut respecta din modelul inițial este sensul spiralelor, care pe original se schimbă la pilonii exteriori, având direcția de ”spre interior”. S-au executat picioarele pe strung automat din elemente de 6×6 cm cu respectarea aspectului original, atât cât am putut deduce din imagini. Știu că imaginile nu sunt de cea mai bună calitate, dar am rugămintea să acordați piesei de mobilă în sine, mai multă importanță. Promit de mult că voi încerca să evit folosirea telefonului, dar în halele de producție nu prea merge sincronizarea fabricării cu căratul stativului și a DSLR-ului.
Urmează câteva imagini din timpul montajului :
Am ales acest finisaj pentru a fi în concordanță cu celelalte piese de lemn din Conacul Maldăr, care au toate culori închise. Pe o parte, picioarele sunt echipate cu rotile metalice pentru a putea muta masa mai ușor, doar o singură persoană. Șanțurile de pe partea interioară a blatului au darul de a preveni deformările lemnului masiv, întreaga piesă este asamblată în stil cât mai tradițional, cu clei și nuturi de lemn ( noi le spunem tipli, dar sunt sigur că denumirea variază de la zonă la zonă, și de la tâmplar la tâmplar).
Am folosit balamale stil la blat și la cadrele de susținere ale extensiilor laterale. Bordura blatului este similară cu cea de la masa rotundă extensibila Roge.
Curierul a preluat dimineața devreme piesa, și de aceea am apelat la bunăvoința d-lui Vasilescu pentru a avea imagini cu masa finisată complet. Mai jos sunt imagini realizate de proprietari, la fața locului, după ce au despachetat coletul primit de la curier.
Ne-a făcut o deosebită plăcere realizarea acestei piese, iar tâmplarii care au lucrat la ea au spus că reprezintă o gură de oxigen în practicarea meseriei, pentru că e plăcut să fabrici și piese atipice, mai pretențioase, printre produsele de serie.
Cu drag, de bun gust și pricepere.