Proiect – masa si banca rudimentare
Locație – Baia Sprie
Realizare – Adriana și Călin
Ieri mi-am luat liber de la birou și alături de consoartă am fost la livadă toată ziua să testăm noua achiziție – un motoburghiu / foreza de pământ, construind o masa si banca rustice.
Primul proiect, pe plat, ca să vedem cum merge a fost să construim întâia mobila de grădină – o masă și două bănci pentru a transforma aventura noastră ca fermieri într-un demers cu iz mai comod. Am mâncat pe iarbă de multe ori pănă acum, dar merităm puțin confort de-a lungul acestei veri. Achiziția de scule și utilaje este necesară datorită timpului redus de lucru pe care îl alocăm livezii din Baia Sprie și ajungem astfel să trebuiască să fim eficienți în zilele când ne rupem de birou. Orele petrecute acolo și munca fizică sunt incredibil de reconfortante, mai puțin noaptea care urmează, cu febra musculară și oboseala acumulată. Urmează să stropesc livada și e nevoie de un blat de lucru pentru atomizor.
Cu ocazia zilelor de muncă la livadă ne dăm seama cât de delăsător este traiul la apartament și ce scăzută condiție fizică mai avem, cu toate că nu ne plângem de staturi supraponderale. Îmi doresc o alternativă pentru copii noștri la tablete și calculator, iar dacă ne țin puterile acolo va fi locul unde să încercăm ideile de peisagistică ce ne vâjâie sub pălărie. Începutul cu această masa si banca este prilej de reală încântare, chiar dacă efortul a fost relativ scăzut.
Revin la masa și banca rudimentare construite ieri cu prețul a 2,5 ceasuri de muncă și cheltuială efectivă de 200 de lei.
Materiale utilizate :
- scândură de brad 3 buc x 4 m, cu grosime de 5 cm, tăiate în două – 140 lei
- 4 stalpi de salcâm – 4 x 5 lei – 20 lei
- 30 holtzsuruburi de 150mm x 5mm – 23 lei
- benzină și forta bratelor – necontorizate
Scule folosite :
- Drujba Stihl 181
- Motoburghiu Makita BBA 520
- Masina de infiletat 14,4 V Makita
- baros de 10 kg
De la un depozit de cherestea am luat scândurile de brad, netivite, brute, urmând să le îmbrăcăm în mușama prinsă cu pioneze. Tot ansamblu stă în aer liber, sub un nuc, cu o priveliște superbă peste tot orașul Baia Sprie. Am dat găurile pentru stalpii mesei cu motoburghiul, am amplasat stalpii și i-am împănat la bază cu pietre, apoi i-am tasat jur împrejur cu barosul. Am tăiat stâlpii la înălțimea potrivită cu drujba, iar capetele rămase le-am folosit ca picioare de bănci. Și blatul mesei și scândurile băncilor le-am fixat cu holtzsuruburi, fără contrafișe. Cred că în timp va mai fi nevoie de întăriri, vedem atunci.
Am intenționat realizarea în acest mod tocmai pentru că nu doream să amplasăm acolo un set de berărie cumpărat din magazin care să tenteze eventuali vizitatori inoportuni. Când am construit aceasta masa si banca, de fapt bănci, că-s două, tot procesul a fost distractiv. Noi ajungem la livadă doar în sfârșit de săptămână și mai avem de lucru la împrejmuire. La noi, la români, orice loc neângrădit este considerat public și oricine poate să se servească cu cele trebuincioase, dar sper ca in timp să dispară această mentalitate. Cu vecinii … ca și cu vecinii. Când am început să meșterim pe acolo, fiind un teren nefolosit în ultimii 10 ani, am simțit că le-am stricat apele și cum din discuții s-a adeverit că știau toți foarte bine configurația terenului, amplasarea pomilor, cum rodesc … am decis să ne descurcăm fără să fie nevoie să apelăm la ajutorul niciunuia dintre ei.
N-am pretenția că este ceva spectaculos, a fost construit totul doar în doi, iar Adriana este cel mai bun ajutor pe care mă pot bizui. Doamna inimii mele savurează tot ce are legătură cu grădinăritul, plantele, munca asta grea, în pământ, mai ceva ca o damă de Mall, aflată în mijlocul magazinelor. Ieri, la depozitul de cherestea avea un zâmbet laaaarg de încântare între stivele de lemn, pe care doar un card și magazine cu haine și parfumuri l-ar mai întipări pe fețele multor alte femei pe care le cunosc. Mă bucur enorm că am norocul de a avea lângă mine o femeie care apreciază simplitatea și muncește cu drag, ca să se bucure de efortul depus.
Hai la muncă fizică internautule, de câte ori ai ocazia.
Cine nu are unde organizez clacă, mai am de pus 90 de stalpi de gard, de curatat pomi și în toamnă pun coacaz. Până atunci e de tuns iarba si făcut compost … numai doritori să fie ! La final asigurăm grătare, bere la rece, din fântână, până construiesc crama.
4 comentarii Adaugă comentariu
Bravo ! Mi-ar place si mie un coltisor de rai ca al vostru, si m-as baga sa va ajut cu drag, dar distanta de la Ploiesti la Baia Sprie e cam maricica….dar nu se stie ..intr-o zi….
Te asteptam cu drag, vrem sa ne credem fermieri in devenire, desi inca suntem salahori cu acte in regula.
Buna ziua. Imi place cum a iesit si vreau sa fac asa ceva in primavara. Nu am inteles cum ati asamblat cele 3 scanduri care formeaza blatul mesei. La bancute ati folosit 4 stalpi sau 2? Daca aveti alte poze sau sugestii va rog sa ma ajutati pe mailul hashcip@yahoo.com. Multumesc. Felicitari pentru realizare!
Salut Ciprian. Este mai simplu decât pare, toată lucrarea fost debitata cu drujba. Blatul a fost făcut din alăturarea a 3 scanduri, le-am potrivit cat mai bine bordurile sa nu fie spatii libere. Scanduri de gater, simple. Apoi am taiat 3 sipci la dimensiunea latimii blatului pe care le-am prins pe dos, cu holzsuruburi. Masa are 4 stalpi, bancile cate 2. Prinderea blatului de masa si scandurile de banci a fost cu 4 respectiv 2 holtzsuruburi lungi, bagate de sus. Asta e tot, e foarte rudimentara, insa tine fara să miste deloc, de aproape 2 ani.Succes, e joaca de copii, implica si familia se vor distra. Faptul ca le-am acoperit cu musama, prinsa cu pioneze, face sa nu traga apa.