Masina CNC pare să inlocuiasca dalta

masina CNC

Masina CNC sau masina cu comandă numerică pe calculator este tot mai folosită în atelierele care lucrează lemnul sau în cele ale artiștilor care crează mici bijuterii pe care ulterori le numesc, unii dintre ei în mod eronat și necinstit, hand made. Găsisem la un moment dat pe cineva care avea lucrările din lemn foarte interesante, dar apoi, a apărut de undeva informația că și el folosește masina CNC și m-am simțit trădată. Pentru mine, artistul ar trebui să lucreze cu daltă :), probabil pentru că-l aveam pe Gheza Vida ca model. Doar că el n-a fost nevoit să facă bijuterii.

„Tot parcursul artistic e un experiment și trebuie să apelezi la diferite medii, inclusiv la tehnologie.”, spune Andrei Berindan, artist maramureșan, într-un reportaj și asta m-a făcut să înțeleg că da, un artist are libertatea de a folosi toate mijloacele pe care le crede el de cuviință în procesul de creație, că lumea evoluează, că noi nu mai avem răbdare cu timpul și ni le dorim pe toate repede.

Citește și: Dotare minimă pentru un atelier hobby

Poate o să vă supărați pe mine pentru titlul ales sau o să spuneți că folosesc metode neortodoxe de atragere a cititorilor, click bait, cum îi spun specialiștii, cîvreau să mă dezvinovățesc înaintea dvs. Deci iată ce poate face mașina CNC!

Dacă vă interesează cum funcționează, informații se găsesc online. Pe lângă mașina care lucrează, mai există și echipamentul de comandă numerică. Conceptul de comandă numerică a apărut in SUA la MIT în 1952, schimbând direcția luată de strungurile convenționale.

Eu am vrut să vă aduc mai aproape mașinile de gravat care par să lucreze mult mai fin anumite modele, chiar motivele maramureșene, eliminând însă aceea senzație că cineva a pus din știința și sudoarea sa pentru un model.

Citește cum am rectificat un blat rotund folosind un CNC.

Multe bijuterii din lemn pe care le veți găsi comercializate mai ales acum la târgurile de sărbători sunt făcute astfel. Mi-am dorit să vă aduc o informație în plus, să nu căutați hand made și să primiți machine made.

Să vă fie de folos!

masina CNC

masina CNC

masina CNC

Articole similare

One thought on “Masina CNC pare să inlocuiasca dalta

  1. In facultate am facut cursuri de programare pentru masini CNC (strunguri, masini de frezat, electroeroziune). Am si programat o scurta perioada de timp. Chiar daca a trecut mult timp de atunci principiile de functionare a masinilor CNC nu s-au schimbat. Avantaje: reduc/elimina interventia operatorului, repetabilitatea (pot produce sute de piese de aceeasi calitate) si flexibilitatea. Plecand de la avantaje putem deduce utilizarea acestora preponderant in productia de serie.
    Astazi poti descarca de pe net obiecte 3d sau crea propriile modele si reproduce in numar nelimitat. In cazul obiectelor de lemn unicitatea e data de „personalitatea” lemnului, dar acest lucru nu conduce la considerarea unor bunuri produse in masa ca unicate.
    Stiu ca exista arta digitala (fotografie, grafica, muzica, etc) dar cateva sute de usi sculptate cu CNC-ul nu vor fi arta cum nu vor fi nici tablourile printate pe panza si montate pe suport de lemn vandute de magazinele de materiale de constructii si amenajari interioare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© StejarMasiv.ro 2025. Toate drepturile rezervate.