Poți folosi masini de slefuit și exhaustare sau poți face aceste operațiuni manual, dar încă nu e clar stabilit în toate atelierele dacă operațiunile fac parte din asamblare doar sau din finisaj, sau din ambele. Cert este că pentru prelucrarea lemnului pe toate fazele, mai brut sau mai fin apar cu siguranță aceste operații.
Slefuire
Procesul de slefuire este unul foarte laborios, definitivează forma finală a părților componente din orice implică lemn și la final aduce la suprafață fibra lemnului, în forma finală, înainte de aplicarea straturilor de baiț și lac. Doar încheierea acestei ultime faze arată cu adevărat fața lemnului și rezultatele slefuirii.
Prietenul meu Tibi, cu un schleif construit artizanal, din elemente recuperate din utilaje vechi. Funcționează, dar când l-am filmat, într-un spațiu de 25 de mp, nu am rezistat mai mult de 10 minute înăuntru.
Sunt incredibil de multe faze în care este implicată operațiunea de slefuire, se poate face cu o sumedenie de scule electrice sau doar cu mâna. Cred că este una din muncile lui Sisif, de care se ocupă la început orice ucenic tâmplar, chiar dacă nu sunt permise greșeli, pentru că nu orice poate fi rectificat. Materialul care șlefuiește, hărtia abrazivă, pe suport de hărtie sau textil are granulații extrem de diferite și aplicații multiple. O slefuire cu granulații mai fine decât 180 de regulă nu se impune decât la partea de lac. Pentru cei care nu știu, lacul, aplicat în straturi succesive, după uscare se șlefuiește. Chiar stratul final poate fi slefuit fin și păstrează luciul , fără vreo asperitate rezultată din aplicarea straturilor de finisaj.
Pentru partea de ansamblare a părților componete ale unei piese de mobila este nevoie de slefuire intermediară, în vederea aducerii la cote, planare sau re-dimensionare pentru ca două elemente să facă contact în vederea lipirii ori să fie aduse la cote corespunzătoare. Se pot folosi masini de slefuit pentru toate fazele de lucru, iar soluțiile unde abraziunea este important să respecte cote exclud partea manuală.
Categorii generale de masini de slefuit
– accesați ebernardo.ro pentru o gama mare de opțiuni :
- masini de slefuit cu banda lata – masina de calibrat pe înțelesul meșterilor și are o importanță covârșitoare pentru fabricarea blaturilor sau a panourilor unde grosimea finală și planeitatea sunt o cerință vitală
- masini de slefuit cu ax oscilant sau cu disc – prelucrări intermediare plane sau curbe
- masini de slefuit pe cant și cu disc – combinate – sunt foarte utile pentru ateliere mici, iar rezultatul utilizării salvează timp și justifică achiziția.
- masini de slefuit cu banda sau vibratoare/orbitale – prelucrare similară cu cea manuală, însă cu randament extrem de ridicat ca și comparație.
Exhaustare
Cu talașul, rumegușul și firisporul este la curent orice om care a prelucrat cât de cât o bucată de lemn, chiar dacă a folosit rindeaua și glasspapir sau scule electrice. Dacă ne referim strict la a doua parte, cantitatea rezultată în termen scurt este mult prea mare pentru a fi ignorată și managerizată cu mătura, fărașul și sacul de rafie. Pentru o idee cifrică asupra cantității de deșeu de lemn rezultat, vă pot spune că fabricarea unui tocător de lemn pentru măcelarie, cu dimensiuni de 120x60x18 cm grosime, din cherestea de fag sau frasin a dus la apariția a 8 saci de rafie de rumeguș. Periodic, e nevoie de oprirea lucrului efectiv și de îndepărtarea resturilor rezultate.
Folosirea unui exhaustor cu saci de depozitare și filtrare este deja o practică pe care nu o mai poți ignora și care e păcat să fie evitată având în vedere confortul rezultat. Prețurile sunt relativ decente pentru astfel de echipamente și nu cred că 150 de EURO pot fi o piedică pentru un tâmplar. Aproape toate echipamentele electrice au prevăzute guri de evacuare a deșeurilor rezultate și sunt construite special pentru a canaliza acestea către un sac de filtrare sau direct către o mașină cu aspirare/filtrare. Plasele de păianjen cu firispor in atelier s-ar putea să apară mai rar, iar salopetele să poată fi utilizate mai usor.
Poate fi de un real folos consultarea unui tabel de toxicitate pentru esențele de lemn pe care intenționați să le prelucrați, nu de puține ori, unelele specii de lemn au toxicitate mare și inhalarea ori contactul cu ochii sau căile respiratorii duc la probleme reale, serioase. Acumularea unor cantități mari de firispor poate duce la explozie, iar cei care folosesc doar o brichetă într-un spațiu închis, plin de praf de lemn pot avea o surpriză neplăcută. Dacă doriți să vă convingeți încercați să aruncați într-un foc de lemne din spațiu liber, conținutul săculețului de filtrare al unui aparat de slefuit cu vibrații, firisporul acela fin.
Pentru partea finală de finisare, prin aplicarea baițului și a lacurilor, lipsa prafului din aer este un factor decisiv în obținerea unui rezultat de excepție. Știu că de regulă, atelierele mici au toate operațiunile comasate în același spațiu, iar mașinile de exhaustare sunt accesorii care aduc o îmbunătățire reală asupra condițiilor de muncă.
Sper să găsiți utile aceste aprecieri, nu sunt prea tehnice, pentru a fi de folos celor care sunt doar la început de drum.
Cu drag, de meștereală.
2 comentarii Adaugă comentariu
Dintre slefuitoarele de mana, cel mai util mi se pare cel orbital. Stiu ca multa lume il ocoleste, pt ca foloseste discuri dedicate, si cumpara in schimb pe cel cu vibratii, ca e smirghelul ieftin, la metru. Dar diferenta in eficienta si calitatea finisajului e foarte mare. Cel cu banda e mai agresiv, pt munca grosiera, si de multe ori mi-am dorit sa fi cumparat o rindea electrica in locul lui. Singurul loc in care a fost util a fost rotunjirea colturilor.
nu am vazut in utilizare prin atelierele noastre astfel de slefuitoare orbitale, desi am cunostinta de model. Poate daca as tine in mana vreunul … cine stie.