Sâmbătă, înainte de ploaie am legat sârmă la gardul unui prieten, în viteză, ca să vedem cum merge treaba. A cumpărat plasă de fier beton sudată, din aceea pentru armături, de 3,7 mm grosime, la 55-60 de lei coala de 6×2 m, tăiată în fâșii de 50 de cm. Aceste fâșii vor fi fixate la nivelul pământului, cu dinții în jos, ca să urmărească terenul mai bine.
Le-am legat de stâlpii de beton cu sârmă zincată, cu clește și patent, în primă fază. Spun primă fază pentru că urmeaza circa 500 de m de gard de montat astfel de plase la bază, apoi plasă sudată de 170 cm cu 20 m lungime rota. Va fi nevoie de multe puncte de legat cu sârmă și nu-s deloc adeptul trudei. Lenea e mama invențiilor și fac parte dintre cei care caută întotdeauna să-și ușureze munca.
Găurile la stâlpi le-am dat cu un Makita BBA 520, îl am demult și și-a plătit deja banii, chiar dacă a fost dublu prețul față de o foreză de pământ chinezească. Am ajuns să- i cumpăr încă un burghiu și am sudat cadru care s-a secționat. Gard de sârmă am avut și eu de montat, nu atâta, dar mi-amintesc închieturile umflate de la legat sârmă.
Caut online, convins că trebuie să fie ceva idei pentru o sculă de legat sârmă care să meargă pe o mașină de înșurubat cu acumulatori. Și am găsit, mai multe idei, le înșir aici, ca să nu își mai bată capul alții căutând peste tot.
1. Chestie complicată, relativ scumpă și cu performanțe reduse
Nu merge la noi, doar înfășoară un fir peste altul întins.
2. Varianta manuală cu cârlig plus tijă
Trebuie folosite ambele pentru răsucit sârmă și pentru legat similar ca și scula de la punctul 1, însă manual. Sunt ieftine sau chiar gratis, se pot confecționa în regie proprie.
3. Easy Twist Ties – circa 50 de USD – produs american
Este ok, chiar arată bine și cred că se poate face rudimentar dintr-o filieră cu un ax sudat central, ori fixat cu două piulițe. Scule similare sunt fabuloase la înfășurat sârmă de cupru la legăturile de instalații electrice.
4. KTwist – un dispozitiv model 1951 care leagă excelent două capete de sârmă
5. Inspirat de imaginea de mai sus, deja exista un român care a confecționat un astfel de dispozitiv de legat sârmă
https://youtu.be/6Lp2urpJSkI
Am găsit greu și ultimul din șirul de căutări acest clip.
Cred că e mai simplu de confecționat dintr-un burghiu plat de lemn această sculă, folosind un polizor unghiular.
Am deja câteva astfel de burghie plate și nu cred că durează mai mult de 10 minute cu tot cu polizat. Tai vârful și fac cele două crestături. Mă scuz cu gândul că oricum n-avem Amazon în România și cei de acolo nu prea trimit în România. O să piardă câțiva clienți pentru unele scule deși prețurile îi avantajează net, comparativ cu europenii. Eu am deja 3 scule Milwaukee M18 cumparate de pe Amazon.com, la mai puțin de jumătate din prețul românesc sau european. La această sculă costă mai mult transportul
În ofertele românești nu găsești nimic similar, toți vând doar aparate electrice, pentru fier-beton sau ceva scule manuale bazate pe șurub, care mi se par demodate, atâta vreme cât tot românul are o mașină de înșurubat pe acumulatori.
Dacă v-a plăcut ideea mai luați în seamă și clipul de mai jos (7,7 mil de vizualizari), mie mi-a rămas în gând dispozitivul de scos puieți de pom. Avem atâta salcâm sau port-cireși ce cresc necontrolat. E tot DIY … poate pornind de la un segment de tambur de frână?
Cipri Filimon, ești pe recepție? Să stea ploaia și ne apucăm de lucru! Avem de legat sârmă multă!
1 comentariu Adaugă comentariu
Buna Calin! Imediat dupa ce am citit articolul tau am descoperit intamplator pe net inca un dispozitiv de rasucit sarma la minutul 3,42 din acest filmulet de pe you tube: https://www.youtube.com/watch?v=ba2PNKQzT24&feature=emb_rel_pause